Ρωσία

Ρώσος Πρέσβης στην Ελλάδα: Υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες για επιστροφή Ρώσων, δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα

Οι Ρώσοι μπορούν ακόμα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους από την Ελλάδα, δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Αυτό δήλωσε την Τρίτη ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ στον αέρα του τηλεοπτικού καναλιού Rossiya-24.

«Πολλοί από τους Ρώσους τουρίστες έχουν αγοράσει στο παρελθόν εισιτήρια μετ' επιστροφής στη Ρωσία. Η Aeroflot στέλνει τέτοιους πολίτες στην πατρίδα τους μέσω τρίτων χωρών, ιδίως μέσω Τουρκίας, Αιγύπτου, ή εκδίδει επιστροφή χρημάτων του εισιτηρίου. Τονίζω ότι υπάρχουν ακόμη ιδιαίτερες ευκαιρίες για επιστροφή στη Ρωσία. Δεν διορθώνουμε κανένα πρόβλημα σήμερα», είπε ο διπλωμάτης.

Παράλληλα, τόνισε ότι και το προσωπικό της πρεσβείας δεν σημείωσε «διακρίσεις» σε σχέση με τους Ρώσους στην Ελλάδα και ως προς αυτό, η κατάσταση παραμένει ήρεμη.

Ο Μάσλοφ σημείωσε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ρωσικής Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, υπάρχουν περίπου 2.500 τουρίστες από τη Ρωσική Ομοσπονδία στη χώρα. «Όλοι αιφνιδιάστηκαν από τη χθεσινή απόφαση της Ελληνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας να κλείσει τον εναέριο χώρο της χώρας για πτήσεις σε ρωσικά αεροσκάφη», πρόσθεσε ο πρέσβης. Σύμφωνα με τον ίδιο, Ρώσοι διπλωμάτες δίνουν στους συμπατριώτες τους τις απαραίτητες εξηγήσεις για τις δυνατότητες επιστροφής στην πατρίδα τους.

Τη Δευτέρα, η Ρωσία έκλεισε τον εναέριο χώρο σε 36 χώρες ως αντίποινα για το κλείσιμο του εναέριου χώρου στα ρωσικά αεροσκάφη. Εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βουλγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, την Εσθονία, τη Σλοβενία, την Τσεχία και την Πολωνία, με τις οποίες οι πτήσεις έχουν ήδη κλείσει, συμπεριλήφθηκαν 27 ακόμη χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία, στην ενημερωμένη λίστα. Σημειώθηκε ότι πτήσεις από αυτές τις χώρες μπορούν να πραγματοποιηθούν με ειδική άδεια που εκδίδεται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών ή το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών. Στις 27 Φεβρουαρίου, οι υπουργοί Εξωτερικών 27 χωρών της ΕΕ ενέκριναν το πλήρες κλείσιμο του εναέριου χώρου της Κοινότητας για τα ρωσικά αεροσκάφη.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στις 24 Φεβρουαρίου ότι, ως απάντηση σε έκκληση των ηγετών των δημοκρατιών του Ντονμπάς, αποφάσισε να πραγματοποιήσει ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Ο Ρώσος ηγέτης τόνισε ότι τα σχέδια της Μόσχας δεν περιλαμβάνουν την κατάληψη ουκρανικών εδαφών.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός δεν χτυπά τις πόλεις της Ουκρανίας, η στρατιωτική υποδομή απενεργοποιείται με μέσα υψηλής ακρίβειας. Τίποτα δεν απειλεί τον άμαχο πληθυσμό, διαβεβαίωσε το τμήμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ