Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Ρωσικό "θηρίο" T-14 Armata! Τι συμβαίνει με την παραγωγή του άρματος επόμενης γενιάς της Ρωσίας

Συχνά επιχειρησιακά υποσχόμενο, δεν φαίνεται ότι το τανκ είναι έτοιμο για μάχη εναντίον της Ουκρανίας σε μια υποτιθέμενη εισβολή από τη Ρωσία. Ωστόσο, εάν η Ρωσία διατηρεί μόνιμη προμήθεια στρατευμάτων και στρατιωτικού υλικού γύρω από την Ουκρανία, κάτι που φαίνεται όλο και πιο πιθανό, το νέο τανκ θα μπορούσε να εμφανιστεί στο μέτωπο γύρω στο 2023.

Η κατασκευάστρια εταιρία αρμάτων μάχης Uralvagonzavod είπε αρχικά ότι το T-14 θα ήταν έτοιμο προς παράδοση το 2018. Στη συνέχεια, η διανομή των πρώτων εννέα τανκς θα ερχόταν το 2019. Αφού ήρθε και παρήλθε αυτή η ημερομηνία, η ηγεσία είπε ότι 20 θα δοκιμαστούν και 80 θα ήταν έτοιμα μέχρι το τέλος του 2021. Στη συνέχεια, αυτός ο ισχυρισμός άλλαξε. Μια πρόσθετη αισιόδοξη δήλωση ανέφερε ότι το Armata θα εισέλθει σε σειριακή παραγωγή το 2022. Τώρα φαίνεται ότι θα απαιτηθούν πολύ περισσότερες δοκιμές και το τανκ δεν θα είναι έτοιμο μέχρι το 2023.

Το νέο T-14 Armata της Ρωσίας θα μπορούσε να είναι το θηρίο των αρμάτων μάχης αν φτάσει ποτέ στο πεδίο. Όπως τα αμερικανικά και δυτικά τανκς, έχει χαμηλότερο πυργίσκο για να το κάνει πιο δύσκολο στόχο. Μια ενδιαφέρουσα πτυχή σχεδιασμού για το T-14 είναι ότι το πλήρωμα τριών ατόμων κάθεται σε ένα άλλο θωρακισμένο διαμέρισμα στο μπροστινό μέρος του τανκ, μακριά από το όπλο 125 mm και την αποθήκευση πυρομαχικών, τα οποία εξαρτώνται από έναν αυτόματο φορτωτή.

Το διαμέρισμα του πληρώματος αποτελείται από πολυστρωματική θωράκιση για καλύτερη επιβίωση. Αυτό φέρεται να μπορεί να αμυνθεί έναντι χτυπήματος σχεδόν οποιουδήποτε τύπου γύρου από πυρά τανκς. Το μπροστινό τμήμα του Armata προστατεύεται με ένα ενεργό αμυντικό σύστημα που είναι φτιαγμένο για να εμποδίζει τα αντιαρματικά πυρομαχικά από κατευθυνόμενους πυραύλους, ρουκέτες και όλμους.

Το σύστημα κάλυψης «Mantiya» του T-14 διαθέτει μια απορροφητική επίστρωση ραντάρ που ο κατασκευαστής ισχυρίζεται ότι θα κρύβει το τεθωρακισμένο από την ανίχνευση. Το Armata έχει βελτιωμένους αισθητήρες, νέο εξοπλισμό επικοινωνιών και περιλαμβάνει ενεργό ραντάρ συστοιχίας ηλεκτρονικά σαρωμένης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ευρυγώνιες κάμερες δίνουν 360 μοιρών ολόπλευρες εικόνες για το πλήρωμα, με το θέαμα του κυβερνήτη στον πυργίσκο να παρέχει επίσης πλήρες οπτικό πεδίο. Οι πυροβολητές έχουν περισκόπιο και προσδιοριστή λέιζερ. Οι κάμερες παρέχουν ανίχνευση θερμότητας και υπέρυθρη στόχευση. Αυτό το σύστημα είναι καλό σε όλες τις καιρικές συνθήκες και σε περιβάλλοντα νύχτας και χαμηλής ορατότητας.

Το T-14 Armata ζυγίζει 48 τόνους και μπορεί να αναπτυχθεί με 55 μίλια την ώρα στους δρόμους. Εάν αυτή η ταχύτητα είναι αληθινή, θα ήταν ταχύτερη από ένα T-90 και ένα M1A1 Abrams. Με κινητήρα 1.500 ίππων, έχει αυτονομία τουλάχιστον 311 μιλίων.

Το T-14 Armata δεν είναι απλώς ένα τανκ. Προορίζεται να είναι μια ολόπλευρη πλατφόρμα για ένα νέο τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού και άλλους τύπους οχημάτων μάχης. Δεδομένου ότι το πρόγραμμα έχει καθυστερήσει τόσο πολύ, δεν φαίνεται ότι αυτά τα οχήματα θα είναι έτοιμα σύντομα.

Είκοσι T-14 Armata, ακόμα κι αν ήταν έτοιμα σήμερα, δεν θα έκαναν τεράστια διαφορά στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, αν η εισβολή όντως πραγματοποιούνταν. Αυτό το πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη σε δοκιμαστική και πειραματική φάση. Τα νέα τανκς πιστεύεται ότι κοστίζουν 4 εκατομμύρια δολάρια το ένα. Αυτό δεν ακούγεται πολύ, αλλά οι Ρώσοι θέλουν να τα παράγουν σε χιλιάδες.

Το αμυντικό σύστημα απόκτησης τανκς της Ρωσίας πρέπει να θεωρηθεί ως υπερεκτιμημένο. Υπόσχονται υπερβολικά και υπο-παραδίδουν. Φαίνεται ότι η στρατιωτική ηγεσία έχει καταρρίψει τη λαγότρυπα της σοβιετικής εποχής, όταν οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονταν κάτω από υπερμεγέθη ποσοστώσεις στρατιωτικής-βιομηχανικής παραγωγής. Οι κατασκευαστές απλώς είπαν ψέματα σχετικά με τις ημερομηνίες και τις δυνατότητες για να κάνουν την αλυσίδα διοίκησης τους να πιστέψει ότι όλα πήγαιναν κατά σχέδιο.

Με τον Πούτιν να αποσπάται από την απόφαση για το αν θα επιτεθεί ή όχι στην Ουκρανία, ο κατασκευαστής αρμάτων μάχης, Uralvagonzavod, μπορεί να αφιερώσει το χρόνο του και να στείλει αισιόδοξα σήματα σε έναν στρατό που έχει στο μυαλό του πιο σοβαρά ζητήματα από ένα μελλοντικό τανκ. Ωστόσο, εάν η νέα κανονικότητα είναι η μόνιμη ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων και υλικού κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, το T-14 Armata έχει αρκετό χρόνο για να κατασκευαστεί σε μεγάλους αριθμούς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ