Τεθωρακισμένο όχημα μάχης πεζικού
Στρατός Ξηράς
Ενημερώθηκε στις:

Αυτά είναι τα 5 ισχυρότερα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού!

Τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού (infantry fighting vehicles) είναι τεθωρακισμένα οχήματα μάχης σχεδιασμένα να κουβαλούν ομάδες πεζικού στη μάχη και να παρέχουν άμεση ισχύ πυρός. Αυτά είναι τα κορυφαία πέντε του κόσμου! 

5. M2 Bradley

Το πέμπτο στη λίστα μας είναι αμερικάνικο και ξεκίνησε να υπηρετεί τη χώρα το 1981. Το όχημα διαθέτει εκρηκτική αντιδραστική θωράκιση νέας γενιάς. Το μπροστά του μέρος αντέχει βλήματα 30 χιλιοστών, ενώ γενικά, το όχημα πιθανότατα αντέχει βλήματα έως 14,5 χιλιοστών. 

Το όχημα είναι οπλισμένο με ένα πυργίσκο δύο χειριστών το οποίο διαθέτει ένα πολυβόλο 25 χιλιοστών Bushmaster. Υπάρχει και ένα ομοαξονικό πολυβόλο 7,62 χιλιοστών τοποθετημένο στο M2 Bradley και δύο εκτοξευτές κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων TOW 2. Το όχημα έχει αμφίβιες δυνατότητες εάν τοποθετηθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

4. CV90

Η παραγωγή του σουηδικού οχήματος ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του '80. Αναφορές δείχνουν πως το μπροστινό μέρος αντιστέκεται βλήματα έως 30 χιλιοστών και γενικά η θωράκισή του μπορεί να επιβιώσει από 14,5 χιλιοστών βλήματα. Οι τελευταίες εκδόσεις του επιτυχημένου CV90 μπορούν να επιβιώσουν από εκρήξεις ναρκών ίσες με αυτές 10 κιλών TNT. 

Το σουηδικό CV9040 διαθέτει ένα ισχυρό πυροβόλο Bofors 40 χιλιοστών, το οποίο μπορεί να καταστρέψει σχεδόν όλα τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού και μεταφοράς πεζικού. Υπάρχει και ένα ομοαξονικό πολυβόλο 7,62 χιλιοστών και οι εκδόσεις εξαγωγής διαθέτουν πλήρως σταθεροποιημένα πυροβόλα 30 ή 35 χιλιοστών. Τα όπλα αυτά μπορεί να είναι λιγότερο ισχυρά αλλά είναι πιο πολυχρηστικά. Οι νεότερες εκδόσεις του οχήματος διαθέτουν stealth χαρακτηριστικά και μοντέρνα συστήματα ελέγχου πυρός. Με την κατάλληλη προετοιμασία το όχημα αποκτά αμφίβιες δυνατότητες. 

3.  K-21

Το K-21 αποτελεί μία από τις νεότερες παραγωγές της Νότιας Κορέας αφού ξεκίνησε μόλις το 2008. Αρχικά, το σχέδιο παραγωγής περιλάμβανε 900 οχήματα και λέγεται πως το κόστος ανά μονάδα είναι σχεδόν το μισό ενός M2 Bradley. Φαίνεται πως το μπροστά μέρος παρέχει προστασία εναντίων βλημάτων 30 χιλιοστών και γενικά η θωράκιση αντέχει βλήματα 14,5 χιλιοστών. Το K-21 μπορεί να εξοπλιστεί με ενεργό σύστημα προστασίας, παρόμοιο με αυτό του νοτιοκορεάτικου άρματος μάχης K2 Black Panther.

https://www.youtube.com/watch?v=iOXPHgnwDzE

Το K-21 διαθέτει ένα πυροβόλο 40 χιλιοστών και ένα πολυβόλο 7,62 χιλιοστών, τα οποία και αυτά μπορούν να καταστρέψουν τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού και μεταφοράς πεζικού. Τα οχήματα κουβαλούν και δύο εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων. Το όχημα διαθέτει εξελιγμένο σύστημα ελέγχου πυρός το οποίο παρέχει ικανοποιητική ακρίβεια. Το K-21 είναι εξοπλισμένο και με άλλα μοντέρνα συστήματα όπως σύστημα διαχείρισης μάχης, εσωτερικής πλοήγησης, συστήματα πληροφόρησης και ταυτοποίησης κλπ. Το νοτιοκορεάτικο όχημα είναι πλήρως αμφίβιο και διαθέτει υδροπνευματική ανάρτηση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

2. Lynx

Το γερμανικό Lynx σχεδιάστηκε κυρίως για εξαγωγή εκτός χώρας. Το Lynx KF-31 εισάχθηκε το 2016 και το βαρύτερο Lynx KF-41 ακολούθησε το 2018. Το KF-41, το οποίο έχει παρατηρηθεί μόνο μία φορά σε στρατιωτική παρέλαση στο Κατάρ, μπορεί να είναι το βαρύτερο και πιο θωρακισμένο όχημα μάχης πεζικού που υπάρχει. Ο εξαιρετικός του σχεδιασμός σε συνδυασμό με τα μοντέρνα του συστήματα, επιτρέπουν στο όχημα να λειτουργεί σε πολλούς ρόλους, όπως αναγνωριστικές αποστολές, αποστολές διάσωσης κλπ. 

Το μέγιστο βάρος του αρχικού Lynx KF-31 ήταν αυτό των 38 τόνων. Το KF-41 είναι ακόμη βαρύτερο αφού ζυγίζει σχεδόν 44 τόνους με δυνατότητα έως 50 τόνων. Το επίπεδο θωράκισης του ανταγωνίζεται αυτό παλαιοτέρων τανκ. Φαίνεται πως η πιο προστατευμένη έκδοση του Lynx αντέχει βλήματα τανκ 120 και 125 χιλιοστών στο μπροστά του μέρος. 

1. Puma

Άλλο ένα γερμανικό όπλο, το Puma ξεκίνησε να παραδίδεται στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας το 2010. Το Puma πιθανότατα αποτελεί το πιο θωρακισμένο όχημα μάχης πεζικού του κόσμου αυτή τη στιγμή. Με τον μέγιστο εξοπλισμό θωράκισης, το Puma είναι βαρύτερο και από το κύριο άρμα μάχης T-72. Φαίνεται πως η πιο θωρακισμένη έκδοσή του μπορεί να αντέξει βλήματα τανκ 120 και 125 χιλιοστών από το μπροστά του μέρος. Το όχημα μπορεί να επιβιώσει και από εκρήξεις ναρκών ίσες με αυτές 10 κιλών TNT. Διαθέτει επίσης εξελιγμένο σύστημα προειδοποίησης. 

Το Puma είναι οπλισμένο με ένα πυροβόλο 30 χιλιοστών τοποθετημένο στον πυργίσκο και ένα ομοαξονικό πολυβόλο 5,56 χιλιοστών. Ο diesel κινητήρας του οχήματος παράγει 1.073 άλογα, χαρακτηριστικό αρκετά εντυπωσιακό αν σκεφτείτε πως νεότερα άρματα μάχης διαθέτουν λιγότερο ισχυρές μηχανές.

Το Lynx KF-41 και το ρωσικό Armata είναι πιθανοί ανταγωνιστές του Puma για το πιο θωρακισμένο όχημα μάχης πεζικού του κόσμου, αλλά τα δύο πρώτα είναι ακόμα υπό παραγωγή, γεγονός που καθιστά την σύγκριση αδύνατη για την ώρα. 

GALLERY

M2 Bradley
CV90
K-21
Lynxh
Puma
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...