Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Ζητήθηκε η παρέμβαση της Ελλάδος στην κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας-''Σφήνα'' της Αθήνας στην δράση Ερντογάν;

Η Ουκρανία ζήτησε την συνδρομή της Ελλάδος στην κρίση με την Ρωσία, αναφέρει το ΑΜΠΕ.
 
Την ελληνική διαμεσολάβηση στο Κρεμλίνο ζήτησε από τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια, ο Ουκρανό ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τα Νέα" και τονίζει ότι η Ελλάδα έχει ρόλο και λόγο στα διεθνή ζητήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ο Ουκρανός ομόλογός μου ζήτησε να μεταφέρω το μήνυμα για την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ρωσική πλευρά, με την οποία, ως γνωστόν, διατηρούμε συχνή επαφή.

Έχουμε εξ αρχής ξεκαθαρίσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, διατηρώντας, ταυτόχρονα, διαύλους επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκομένους. Θεωρούμε τη Ρωσία ως βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και για αυτό επιμένουμε ότι πρέπει οι δίαυλοι επικοινωνίας να παραμείνουν ανοικτοί.

"Δεν πρόκειται για "τήρηση ισορροπιών. Είναι γνωστό σε ποια Συμμαχία ανήκουμε. Πρόκειται για ουσιαστική επιλογή να συνομιλούμε με όλους, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου", ανέφερε ο Ν.Δένδιας.

Σχετικά με τον αγωγό EastMed, ο Ν.Δένδιας ανέφερε ότι “ το ζήτημα δεν είναι γεωπολιτικό, αλλά αφορά στην οικονομική βιωσιμότητα, τις τεχνικές δυνατότητες  του έργου, και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανήγγειλε ότι θα χρηματοδοτήσει τον Euro-Asia Interconnector”.

Στο τεράστιο παιχνίδι που διαδραματίζεται μεταξύ ΝΑΤΟ-ΗΠΑ και Ρωσίας, το οποίο αφορά όλες τις χώρες της ΕΕ, η  Ελλάδα έχει χρυσή ευκαιρία να εισέλθει “σφήνα” στην δράση της Τουρκίας, η οποία κινείται με γνώμονα τα νεο-οθωμανικά  και τουρανικά της ιδεώδη.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι η Μόσχα έχει αποστείλει αίτημα στις χώρες του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ,για  να διευκρινιστεί εάν όλες αυτές που απαρτίζουν αυτούς τους οργανισμούς, σκοπεύουν να εκπληρώσουν βασικές δεσμεύσεις για την ασφάλεια της Ρωσίας.

Η χώρα μας έχει δηλώσει στην ρωσική πλευρά, ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί στην κρίση άμεσα, αλλά την ενδιαφέρει μόνο η τύχη των Ελλήνων της περιοχής, οι οποίοι αριθμούν πολλές χιλιάδες, ενώ έχει ετοιμαστεί και σχέδιο για πιθανή εκκένωση τους σε κάθε πολεμικό σενάριο.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι στη 13η συνεδρίαση της Μικτής Ρωσοελληνικής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής, Επιστημονικής και Τεχνικής Συνεργασίας, υπογράφτηκε διμερής συμφωνία μεταξύ του  αναπληρωτή υπουργού άμυνας της Ρωσίας, Αντιστρατήγου Alexander Fomin και του ΥΦΕΞ της Ελλάδος Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Η συμφωνία αυτή τροποποίησε τη ρωσοελληνική διακυβερνητική συμφωνία για την πρόληψη πολεμικών επεισοδίων στη θάλασσα εκτός χωρικών υδάτων, και αφορά συμφωνία που συνήφθη στις 10 Απριλίου του τρέχοντος έτους.

Ουσιαστικά η Ελλάδα θα έχει άμεση συνεννόηση με ρωσικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, όταν αυτά πλέουν και πετούν σε διεθνή ύδατα, σε Εύξεινο Πόντο, Αιγαίο, και Α.Μεσόγειο.

Αν σε αυτά προσθέσουμε και την δυνατότητα παρέμβασης της Ελλάδος στην κρίση των ομόδοξων Ουκρανών και Ρώσων, τότε οφείλουμε να δράσουμε άμεσα και να πετύχουμε πρώτοι, πριν οι Τούρκοι επωφεληθούν οτιδήποτε από αυτήν την κρίση.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ