Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Η Ελλάδα δεν θα βάλει το “δάκτυλο στην πρίζα” για την Ουκρανία-Η επιστολή Λαβρόφ σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ

Ένα τεράστιο παιχνίδι διαδραματίζεται μεταξύ ΝΑΤΟ-ΗΠΑ και Ρωσίας, το οποίο αφορά όλες τις χώρες της ΕΕ και την Ελλάδα φυσικά.

Σύμφωνα με το ITAR TASS, μήνυμα Ρώσου ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ για θέματα ασφαλείας παρέδωσε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η ρωσική πρεσβεία, βάζοντας μας στο νου μας πολλά και διάφορα σε σχέση με την κρίση στην Α.Ουκρανία.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι η Μόσχα έχει αποστείλει αίτημα στις χώρες του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ,για  να διευκρινιστεί εάν όλες αυτές που απαρτίζουν αυτούς τους οργανισμούς, σκοπεύουν να εκπληρώσουν βασικές δεσμεύσεις για την ασφάλεια της Ρωσίας.

Αυτό αναφέρθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε ανταποκριτή του TASS στη ρωσική διπλωματική αποστολή.

«Σήμερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παρέλαβε το κείμενο του μηνύματος του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια», ανακοίνωσε η ρωσική πρεσβεία.

Νωρίτερα, ο Λαβρόφ, απαντώντας σε ερωτήσεις από το πρόγραμμα Sunday Time του Channel One που μεταδόθηκε στις 30 Ιανουαρίου, είπε ότι η Ρωσία έστειλε αίτημα στο ΝΑΤΟ και τον ΟΑΣΕ για να διευκρινιστεί εάν οι χώρες που απαρτίζουν αυτούς τους οργανισμούς. σκοπεύουν να εκπληρώσουν βασικές δεσμεύσεις για την ρωσική ασφάλεια.

«Εάν δεν σκοπεύουν, να μας εξηγήσουν το γιατί, διότι η  απάντηση τους, θα αποτελέσει βασικό ζήτημα για τον καθορισμό των περαιτέρω προτάσεών μας, τις οποίες θα αναφέρουμε στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν», τόνισε ο Σ.Λαβρώφ, δίνοντας την εντύπωση μιας πολύ σοβαρής κατάστασης.

Υπενθυμίζουμε ότι στη 13η συνεδρίαση της Μικτής Ρωσοελληνικής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής, Επιστημονικής και Τεχνικής Συνεργασίας, υπογράφτηκε διμερής συμφωνία μεταξύ του  αναπληρωτή υπουργού άμυνας της Ρωσίας, Αντιστρατήγου Alexander Fomin και του ΥΦΕΞ της Ελλάδος Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Η συμφωνία αυτή τροποποίησε τη ρωσοελληνική διακυβερνητική συμφωνία για την πρόληψη πολεμικών επεισοδίων στη θάλασσα εκτός χωρικών υδάτων, και αφορά συμφωνία που συνήφθη στις 10 Απριλίου του τρέχοντος έτους.

«Οι αλλαγές που εισήχθησαν αποσκοπούν στη βελτίωση της ασφάλειας της πλεύσης πολεμικών πλοίων και πτήσεων μαχητικών και άλλου τύπου αεροσκαφών των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους εκτός χωρικών υδάτων», είχε ανακοινώσει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ουσιαστικά η Ελλάδα θα έχει άμεση συνεννόηση με ρωσικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, όταν αυτά πλέουν και πετούν σε διεθνή ύδατα, σε Εύξεινο Πόντο, Αιγαίο, και Α.Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσο αφορά τις υπόλοιπες αιτιάσεις της Ρωσίας για ΝΑΤΟ και ΟΑΣΕ, αυτές αφορούν την ελληνική πλευρά, η οποία οφείλει να ξεκαθαρίσει, ότι δεν έχει τις παραμικρές επιθετικές βλέψεις προς την ρωσική επικράτεια, πιθανότατα ακόμα και υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.  

Ουσιαστικά η όλη προσπάθεια πολεμικής έγερσις στον Εύξεινο Πόντο, δεν αποτελεί θετική εξέλιξη όχι μόνο για την χώρα μας, αλλά και για όλες τις χώρες της περιοχής, αφού μια στρατιωτική κρίση θα ενέπλεκε το σύνολο των χωρών.

Το πρόβλημα για τους Ρώσους πιθανότατα αφορά το σύμπλεγμα των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, και τις κινήσεις των Αμερικανών σε Αιγαίο και Εύξεινο Πόντο, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε το "Russian express" που αποτελεί την συνεχή ροή δυνάμεων, όπλων και προσωπικού στην Συρία δια μέσω του Βοσπόρου, το οποίο είναι τρομερά σημαντικό για την Μόσχα.

Επίσκεψη Ν.Δένδια στην Μαριούπολη και η ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας για τους Έλληνες της Κριμαίας

Χθες αναφέραμε μη επιβεβαιωμένες πηγές, οι οποίες ανέφεραν μια  “δυσφορία” στην Μόσχα από την παρουσία από την στάση της Ελλάδος στο ζήτημα της Α.Ουκρανίας, ίσως επειδή ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν μετέβη και στην περιοχή των Ρωσόφωνων,  στην οποία και εκεί ζουν Έλληνες της διασποράς.  

Σήμερα επιβεβαιωθήκαμε αφού η ρωσική πρεσβεία ανάρτησε το εξής:

“Στη ρωσική Κριμαία έχουν δημιουργηθεί όλες οι απαραίτητες συνθήκες για την προώθηση του πολιτισμού και της γλώσσας των Ελλήνων της χερσονήσου, ενώ προστατεύονται πλήρως τα δικαιώματά τους”.

Η θέση της Ελλάδος στην περιοχή είναι “λεπτή” και προσπαθεί να εξισορροπηθεί ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα, ενώ οι ΗΠΑ παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή κάθε κίνηση.

Σκοπός της Αθήνας πρέπει να είναι η ασφάλεια και η ευημερία και των χιλιάδων Ελλήνων είτε αυτοί ζουν στην Μαριούπολη, είτε ζουν στην Κριμαία ή το Ντονιέτσκ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ