Ρωσία

Νέα διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας για τον εκλεκτό ηγέτη των Τσετσένων Καντίροφ

Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, πιστός του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει προκαλέσει νέα διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.

Ο Καντίροφ είναι παλιός γνώριμος της Τουρκίας καθώς η Άγκυρα τον εμπλέκει σε  ένα ρωσικό δίκτυο κατασκοπείας, που η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι είχε καταστρέψει τον Νοέμβριο. Επιπρόσθετα, τον θεωρούν εγκέφαλο για δολοφονίες Τσετσένων μεταναστών που ζουν στην Τουρκία.

Η  ονομασία ενός πάρκου από την Τουρκία με το όνομα Ντουντάγιεφ, θεωρήθηκε ως απαράδεκτη κίνηση από το Κρεμλίνο και με δηλώσεις της η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, είπε ότι ήταν μια κίνηση που «πρέπει να καταδικαστεί έντονα από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα».

Ενθαρρυμένος από την υποστήριξη της Μόσχας, ο Καντίροφ έχει διπλασιάσει τη ρητορική, καλώντας τον Ερντογάν να αφαιρέσει το όνομα του Ντουντάγιεφ από το πάρκο. Προέτρεψε επίσης το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, να λάβει προληπτικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τις τουρκικές κινήσεις που απειλούν τις τουρκο-ρωσικές σχέσεις. 

Ενώ ο Καντίροφ δεν είναι σχεδόν αγαπημένος της τσετσενικής διασποράς στην Τουρκία, ο Ντουντάγιεφ αγκαλιάζεται ως ήρωας και μάρτυρας  όχι μόνο από τους Τσετσένους και άλλους Καυκάσιους μετανάστες αλλά και από διάφορα τμήματα της τουρκικής κοινωνίας.

Η τελευταία του «πολεμική» αντίδραση και η υποστήριξη της Μόσχας προς αυτόν, εγείρουν ερωτήματα για τους λόγους μιας τέτοιας «δολοφονίας χαρακτήρων» κατά του συμβολικού ονόματος του Ντουντάγιεφ και της πορείας των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Τσετσένοι πρόσφυγες στην Τουρκία ανέφεραν πως η επιθετικότητα του Καντίροφ οφείλεται διότι ορισμένα μέλη της τσετσενικής διασποράς στην Τουρκία, εξέθεσαν πρόσφατα τα εγκλήματα που φέρεται να έχουν διαπράξει ο Καντίροφ και οι φίλοι του μέσω ψηφιακών πλατφορμών.

Το Al-Monitor, έμαθε ότι αρκετοί πρώην Τσετσένοι διοικητές στην Τουρκία είχαν  κρυφά  πληροφόρηση από άγνωστα άτομα. Στο πλαίσιο έρευνας για το θέμα, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε δύο Τσετσένους στη μεσογειακή επαρχία Αττάλειας της Τουρκίας τον περασμένο Μάρτιο. 

Οι δύο Τσετσένοι που συνελήφθησαν ο Hamzat Dokuyev και ο  Badruddin Kimayev, αναγνωρίστηκαν ως πρόσωπα που είναι κοντά στον Καντίροφ. Ομοίως, μέλη ενός ρωσικού κατασκοπευτικού δικτύου που κατέστρεψαν οι τουρκικές αρχές τον Νοέμβριο, είχαν πει ότι είχαν διασυνδέσεις με τον Τσετσένο ηγέτη. Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε έξι υπόπτους ως μέρος της επιχείρησης.

Σύμφωνα με την τσετσενική πηγή, τα έξι άτομα που συνελήφθησαν από την τουρκική αστυνομία τον Οκτώβριο, ήταν οι τελευταίες σε μια σειρά «εξελίξεων που αναστάτωσαν τον Καντίροφ». Προς αγανάκτηση του Καντίροφ, η Τουρκία δεν είναι πλέον ένα επιχειρησιακό ασφαλές καταφύγιο για τους άνδρες του.

Ο Καντίροφ, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή στις δολοφονίες των Τσετσένων στην Τουρκία, δεν είναι δημοφιλές όνομα στην Άγκυρα. Ενώ ταξιδεύει ελεύθερα σε ισλαμικές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία και το Μπαχρέιν, δυσκολεύεται να επισκεφτεί την Τουρκία που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη τσετσενική διασπορά. 

Ωστόσο, εκτός από τις εχθροπραξίες μεταξύ των δύο στρατοπέδων της Τσετσενίας, η αντιπαράθεση του Καντίροφ με την Άγκυρα έχει επίσης να κάνει με τη δυσαρέσκεια του Κρεμλίνου με την Άγκυρα. Η στήριξη του Κρεμλίνου στον Καντίροφ, θεωρείται ως η απάντηση της Μόσχας στην Άγκυρα, σχετικά με τη στρατιωτική συνεργασία της με την Ουκρανία αλλά και για το θέμα της Κριμαίας.

Σε μια άνευ προηγουμένου σκληρή προειδοποίηση τον περασμένο Μάιο, η Ζαχάροβα επιτέθηκε στην Άγκυρα για την Κριμαία. «Εάν συνεχιστεί αυτή η ρητορική, θα πρέπει επίσης να δώσουμε προσοχή σε παρόμοια προβλήματα στην Τουρκία. Δεν θα θέλαμε να το κάνουμε αυτό , οπότε ελπίζω ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θα μας ακούσει σήμερα», είχε πεί.

Ο Καντίροφ, εν τω μεταξύ, είναι ένας ένθερμος πιστός της Μόσχας που παρείχε μεγάλη βοήθεια στις στρατηγικές του Κρεμλίνου, για να υποστηρίξει στρατιωτικά τη συριακή κυβέρνηση και τους αυτονομιστές στο Ντονμπάς. Το κάθε άλλο παρά διπλωματικό ύφος του, είναι επίσης γνωστό. Για παράδειγμα, σε μια ομιλία του αυτή την εβδομάδα, πρότεινε ότι η Ρωσία πρέπει να προσαρτήσει το Κίεβο « όπως και την Κριμαία».

Ωστόσο, οι παρορμήσεις του Καντίροφ ικανοποιούνται από τη Μόσχα, μόνο όποτε το Κρεμλίνο βλέπει την ανάγκη να υποκινήσει αντιπαραθέσεις ή να ανατρέψει τους ομολόγους του. Εν τω μεταξύ, ο έλεγχος των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στους φίλους του Καντίροφ στην Τουρκία, δείχνει ότι η Άγκυρα είναι επίσης σε επιφυλακή έναντι της Μόσχας.




 


 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ