Ρωσία

Σε τεντωμένο σχοινί! Η Τουρκία υπόσχεται να στηρίξει την Ουκρανία στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία

Η Τουρκία ενδιαφέρεται να πουλάει όπλα, και συγκεκριμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα BAYRAKTAR, παντού χωρίς κανέναν ενδοιασμό, ακολουθώντας την δική της "εξωτερική" πολιτική, και αυτό ίσως αποβεί μοιραίο στην περίεργη σχέση της με την Ρωσία. 

Έφτασαν στο σημείο να μας λένε πως η Ρωσία ενδιαφέρεται να αγοράσει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποσχέθηκε στην Ουκρανία να συνεχίσει τη συνεργασία ενόψει της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει φτάσει σε «επικίνδυνο» επίπεδο.

"Η Τουρκία δεν θα αγνοήσει τις αρχές της και δεν θα τερματίσει τις σχέσεις με την Ουκρανία απλώς και μόνο επειδή έχει η ίδια εκτεταμένους δεσμούς με τη Ρωσία. Θα κάνουμε ό,τι απαιτεί το εθνικό πνεύμα και ότι είναι απαραίτητο για την ασφάλειά μας", είπε ο Τσαβούσογλου, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη  που διοργάνωσε η Τουρκική Ένωση Διεθνών Σχέσεων.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι, “η Τουρκία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και διαδραματίζει ενεργό ρόλο στις αποστολές και τις επιχειρήσεις της Συμμαχίας”.

«Η κατάσταση ασφάλειας στον κόσμο γίνεται όλο και πιο εύθραυστη, το σύστημα που δημιουργήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έχει αλλάξει εδώ και 80 χρόνια. Έτσι, γίνεται όλο και πιο δύσκολο γι' αυτό να βρει λύσεις στα προβλήματα, μεταξύ άλλων μέσω των μηχανισμών του ΟΗΕ», είπε ο Τσαβούσογλου.

“Το ΝΑΤΟ προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, ενώ «το απαραβίαστο της διατλαντικής ασφάλειας είναι η θεμελιώδης αρχή μας», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. προσθέτοντας ότι "η Τουρκία θα ακολουθήσει μια «προορατική εξωτερική πολιτική» βασισμένη σε μια ευρεία γεωγραφία".

Η Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας, ετοιμάζεται επί του παρόντος να πουλήσει στην Ουκρανία μια νέα παρτίδα επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτά τα drones πιστεύεται ότι βοήθησαν τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν να νικήσει στον πόλεμο με την Αρμενία για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Αυτόν τον Οκτώβριο, το Κίεβο χρησιμοποίησε το Bayraktar TB2 για πρώτη φορά σε μάχη στο Ντονιέντσκ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Άγκυρα και το Κίεβο επεξεργάζονται συμβόλαιο για την προμήθεια τουλάχιστον δώδεκα ακόμη μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς και πυραύλων για αυτά, μαζί με επίγειους σταθμούς ελέγχου.

Το Bayraktar είναι ένα επιθετικό drone μεσαίου υψομέτρου, το οποίο μπορεί να παραμείνει στον αέρα έως και 12 ώρες, μεταφέροντας έως και τέσσερις μικρούς πυραύλους MAM-L.

Τα τουρκικά drones ελέγχονται από απόσταση έως και 150 km από τους επίγειους σταθμούς.

Η χρήση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Ουκρανία στο Ντονιέντσκ έχει προκαλέσει την οργή στο Κρεμλίνο εδώ και μεγάλο διάστημα.

Κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 3 Δεκεμβρίου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar από την Ουκρανία «πρόκληση», δείχνοντας ότι το Κίεβο επρόκειτο να διαταράξει τις συμφωνίες του Μινσκ.

Τον Απρίλιο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι υποστηρίζει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και ότι θα διατηρήσει μια πορεία στρατηγικής συνεργασίας με την χώρα αυτή.

"Είμαστε υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας. Επιβεβαιώσαμε τη θεμελιώδη απόφασή μας να μην αναγνωρίσουμε την προσάρτηση της Κριμαίας", είχε δηλώσει  ο Τούρκος πρόεδρος μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, προσθέτοντας ότι υποστηρίζει επίσης την "Πλατφόρμα της Κριμαίας", μια πρωτοβουλία του Κιέβου, που εμπλέκει τη διεθνή κοινότητα στην επίλυση του προβλήματος της χερσονήσου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ