Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Ο ρωσικός πύραυλος Proton εκτοξεύει δύο δορυφόρους επικοινωνιών στο διάστημα (Bίντεο)

Την περασμένη εβδομάδα, δύο από τους νεότερους ρωσικούς δορυφόρους «Εξπρές» εκτοξεύτηκαν από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, και εκτοξεύτηκαν στην υπολογισμένη τροχιά. Μέσα σε δύο μήνες, τα οχήματα πρέπει να εισέλθουν στην τροχιά στόχο και να αρχίσουν να εκτελούν τις λειτουργίες τους.

Να σημειωθεί, ότι η παραπάνω εκτόξευση είναι εξαιρετικά σημαντική για την Ρωσία, σε ότι αφορά την αποτελεσματική ανάπτυξη της ρωσικής Αρκτικής. Άλλωστε, η ενεργή ανάπτυξη της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής και η πορεία προς την εισαγωγή των μη επανδρωμένων μεταφορών, απαιτεί τη δική της σταθερή και ανεξάρτητη επικοινωνία.

Τα διαστημόπλοια Express-AMU3 και Express-AMU7, πέταξαν στο διάστημα από το κοσμοδρόμιο Baikonur στο Καζακστάν στις 7:07 π.μ. EST (1207 GMT ή 5:07 μ.μ. τοπική ώρα). Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos, ανέφερε την επιτυχία της εκτόξευσης και είπε ότι ο πύραυλος του ανώτερου σταδίου, Briz-M, θα τοποθετούσε τους δορυφόρους στην τροχιά στόχο τους σε πέντε ακόμη στρατηγικά σημεία.

«Όλα τα στάδια της πτήσης (διαχωρισμός των σταδίων και αποβίβαση φέρινγκ ωφέλιμου φορτίου) έγιναν με επιτυχία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Roscosmos . Ένα βίντεο από την εκτόξευση έδειξε σύννεφα να περνούν από τον πύραυλο καθώς έκανε μια νυχτερινή ανάβαση στον ουρανό.

Ο πύραυλος Proton-M, αρχικά υποτίθεται ότι θα εκτοξευόταν στις 6 Δεκεμβρίου, αλλά η εκτόξευση καθυστέρησε αρκετές ημέρες λόγω της ανάγκης να αντιμετωπιστεί μια «ανεπάρκεια» στον ενισχυτή Briz-M, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης TASS νωρίτερα τον Δεκέμβριο.

Αυτή τη στιγμή, στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, λειτουργεί μόνο ένα σύστημα, το αμερικανικό "Irridium". Ο ρωσικός αστερισμός των δορυφόρων, ουσιαστικά «κρέμεται» πάνω από τον Ισημερινό και η βόρεια ζώνη καλύπτεται μόνο εφαπτόμενη. Ταυτόχρονα, σημαντικό μέρος της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής βρίσκεται εντελώς εκτός κάλυψης.

Για να λύσει το παραπάνω πρόβλημα, η Ρωσία χρειάζεται δορυφόρους που λειτουργούν σε εξαιρετικά ελλειπτικές τροχιές και θα πρέπει να υπάρχουν αρκετά τέτοια οχήματα για να αντικαθιστούν το ένα το άλλο στην ίδια περιοχή.

Οι δορυφόροι Express που εκτοξεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα, αποτελούν μέρος ενός στρατηγικού προγράμματος για την παροχή επικοινωνιών σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη έως το 2024. Έτσι, όλος ο έλεγχος  στη ρωσική Αρκτική μόλις αρχίζει.

Με τη βοήθεια του Briz-M, οι δύο δορυφόροι θα μεταβούν σε υψόμετρο μεταξύ 11.600 μιλίων και 32.800 μιλίων (μεταξύ 18.700 km και 52.800 km) για να μετακινηθούν τελικά σε γεωσύγχρονη τροχιά, στα 22.236 μίλια (35.786 χιλιόμετρα). Η γεωσύγχρονη τροχιά θα επιτρέψει μια σχετικά σταθερή θέση πάνω από τη Ρωσία, καθώς η Γη περιστρέφεται.

Το ζεύγος δορυφόρων προορίζεται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες επικοινωνίας και εκπομπής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένων «σταθερών και κινητών επικοινωνιών, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών υπηρεσιών μετάδοσης, ευρυζωνικής πρόσβασης υψηλής ταχύτητας σε πόρους στρατιωτικών πληροφοριών και άλλες εφαρμογές», δήλωσε η Roscosmos για την εκτόξευση.

Η τελευταία εκτόξευση Express, η οποία έστειλε επίσης δύο δορυφόρους ψηλά , πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2020. Ο πρώτος από τη σειρά δορυφόρων εκτοξεύτηκε τον Οκτώβριο του 1994, για να αντικαταστήσει ένα παλαιότερο σύνολο δορυφόρων, γνωστό ως Gorizont, που χρησιμοποιήθηκε τότε από το 1979, σύμφωνα με το RussianSpaceWeb .com.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ