Ρωσία

Η «σφήνα» του Πούτιν στην Ινδία χαλάει τα σχέδια των ΗΠΑ

Καθώς η Ινδία εξαρτάται περισσότερο από τους εξωτερικούς της συμμάχους στη διεθνή αγορά, για τις ανάγκες της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η Άπω Ανατολή θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επινοητική για αυτήν.

Η ανησυχία της Ινδίας για την αυξανόμενη αστάθεια της τιμής του αργού πετρελαίου την στρέφει προς τη Ρωσία,  καλώντας την να επενδύσει στον τομέα των υδρογονανθράκων, αναγνωρίζοντας ότι η Ινδία και η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον τομέα των υδρογονανθράκων μεταξύ τους. Και οι ρωσικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, κλήθηκαν να επενδύσουν στην κατασκευή υποδομών φυσικού αερίου στην Ινδία, για την επέκταση των πόλεων δικτύων διανομής φυσικού αερίου.

Η Ρωσία την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε μια σημαντική νέα συμφωνία ενεργειακής συνεργασίας με την Ινδία, η οποία απειλεί τον πυρήνα της στρατηγικής πολιτικής  των ΗΠΑ ενάντια στον επεκτατισμό του Πεκίνου και της Μόσχας στη Μέση Ανατολή και πέρα ​​από αυτήν . Η κύρια συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες, θα είναι να προμηθεύσει η Ρωσία, μέσω του πετρελαϊκού γίγαντα Rosneft, σχεδόν 15 εκατομμύρια βαρέλια αργού στην Indian Oil, μέχρι το τέλος του 2022.

Ως μέρος της ενίσχυσης των σχέσεών τους, τόσο η Ινδία όσο και η Ρωσία, διαφοροποιούν τη συνεργασία τους για να αντιμετωπίσουν την εξελισσόμενη παγκόσμια γεωπολιτική. Ο πιθανός τομέας για την αύξησή των σχέσεων είναι το εμπόριο και η ενεργειακή συνεργασία. 

Η συμφωνία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς ήταν μόνο ένα μέρος των 28 επενδυτικών συμφωνιών μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας, που υπογράφηκαν κατά την πολύ πρόσφατη επίσκεψη του ίδιου του Πούτιν στον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι. Αυτά κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο πετρελαίου, φυσικού αερίου και πετροχημικών, χάλυβα και ναυπηγικής, αλλά και στρατιωτικών θεμάτων. Οι ευκαιρίες εμφάνισης στρατιωτικών συνεργασιών, εκτός από  τα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου που συμφωνήθηκαν μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας, είναι αρκετά δυσοίωνες για την προοπτική των ΗΠΑ.

Η στρατιωτική-τεχνική συνεργασία μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας, ως διαδόχου της ΕΣΣΔ συνεχίζεται από το 1960. Επί του παρόντος, το Νέο Δελχί αποκτά ένα ευρύ φάσμα όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στη Ρωσία. Υπάρχουν πάνω από 200 βιομηχανικές εγκαταστάσεις στη χώρα που κατασκευάστηκαν με την τεχνική βοήθεια Ρώσων  ειδικών, με άδεια παραγωγής, επισκευής και συντήρησης τεθωρακισμένων, αεροπορίας και ναυτικού εξοπλισμού, αντιαρματικών πυραυλικών συστημάτων και πυρομαχικών διαφόρων τύπων. Σε εξέλιξη βρίσκονται κοινές δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης, για τη δημιουργία νέων όπλων και συστημάτων στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η Ρωσία έχει δανείσει πυρηνικά υποβρύχια στην Ινδία. Μετά το πρώτο INS Chakra στη δεκαετία του 1980, οι Ρώσοι δάνεισαν ένα πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης Akula το 2011. Οι διαπραγματεύσεις για ένα δεύτερο υποβρύχιο βρίσκονται σε εξέλιξη. Η Ρωσία έχει προσφέρει επίσης ένα τρίτο. 

Η Συμφωνία Αμοιβαίας Ανταλλαγής Logistics ή (RELOS), είναι έτοιμη να υπογραφεί. Θα επιτρέψει στην Ινδία και τη Ρωσία να χρησιμοποιούν η μία τις ναυτικές και αεροπορικές βάσεις της άλλης, με πάρα πολλές διατυπώσεις. 

Μια κοινή δήλωση από τη Ρωσία και την Ινδία ανέφερε: «Έχουμε επαναλάβει την πρόθεσή μας να ενισχύσουμε την αμυντική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της κοινής ανάπτυξης παραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με περαιτέρω επίσημες δηλώσεις από τη μία ή και από τις δύο πλευρές, η Ινδία θα παράγει τουλάχιστον 600.000 τουφέκια επίθεσης Καλάσνικοφ και ακόμη πιο ανησυχητικό για τις ΗΠΑ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας  Harsh Vardhan Shringla, δήλωσε ότι μια σύμβαση του 2018 για τα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας S-400 βρίσκεται τώρα σε εφαρμογή.

Το εύρος και η κλίμακα αυτής της «επίθεσης» του Πούτιν στην Ινδία, είναι τόσο δραματική όσο και απροσδόκητη και έρχεται σε αντίθεση με τις προσδοκίες των ΗΠΑ, για το πόσο καλά πήγαινε η στρατηγική τους ενάντια στην Κίνα/Ρωσία στη Μέση Ανατολή.

Η «αντεπίθεση» των ΗΠΑ ενάντια στην επιθετική επέκταση της επιρροής της Κίνας στη Μέση Ανατολή, βασίστηκε κυρίως στις συμφωνίες «ομαλοποίησης των σχέσεων» που έγιναν με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Ισραήλ, και στον ρόλο της Ινδίας ως αντίβαρο στην Κίνα στην Ασία και ως σημαντικός παγκόσμιος αγοραστής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πολιτικά επίσης, ένα επεισόδιο στις 15 Ιουνίου 2020 μεταξύ στρατιωτικών μονάδων της Κίνας και της Ινδίας, έδωσε στις ΗΠΑ την πεποίθηση ότι η πιο επιθετική στάση της Ινδίας εναντίον της γείτονάς της, θα μπορούσε να τις χρησιμεύσει, όχι μόνο στη στρατηγική τους για τη Μέση Ανατολή, αλλά και στις προσπάθειές τους να  παρακολουθούν τις ολοένα και πιο επιθετικές κινήσεις της Κίνας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. 

Στις σύγχρονες παγκόσμιες υποθέσεις, τόσο η Ινδία όσο και η Ρωσία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Ο Πούτιν το γνωρίζει επίσης  καλύτερα από τον καθένα  και αυτές οι 28 συμφωνίες με την Ινδία, είναι απίθανο να είναι το τέλος των σχεδίων του για την Ινδία.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...