Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

"Λίφτινγκ" στο Tu-160: Το μεγαλύτερο, βαρύτερο, ταχύτερο βομβαρδιστικό της Ρωσίας γίνεται ακόμα πιο εμβληματικό

Ο ρωσικός στρατός, θα ξεκινήσει τις δοκιμές εδάφους του αναβαθμισμένου βομβαρδιστικού Tupolev Tu-160 τον Δεκέμβριο. Οι δοκιμές εδάφους, θα ξεκινήσουν με μια παρθενική δοκιμαστική διαδρομή στον διάδρομο Kazan Aviation Enterprise.

Το νέο αεροπλάνο διατηρεί σε μεγάλο βαθμό, την πανταχού παρούσα πτέρυγα μεταβλητής σάρωσης του προκατόχου του, προσθέτοντας πολλές βελτιώσεις κάτω από το καπό. Οι κινητήρες turbofan NK-32 του Tu-160 είναι ευρέως αναγνωρισμένοι, ως οι μεγαλύτεροι και ισχυρότεροι κινητήρες που έχουν τοποθετηθεί ποτέ σε μαχητικό αεροσκάφος και πρόκειται να γίνουν καλύτεροι. 

Ένα από τα πιο εμβληματικά βομβαρδιστικά της Ρωσίας, το Tupolev Tu-160 White Swan πρόκειται να λάβει έναν σημαντικό επανασχεδιασμό. Η United Aircraft Corporation, παρέδωσε το αναβαθμισμένο στρατηγικό βομβαρδιστικό που μεταφέρει πυραύλους — με το παρατσούκλι «Λευκός Κύκνος» από τους Ρώσους και «Μπλάκτζακ» από το ΝΑΤΟ — στη ρωσική Πολεμική Αεροπορία, για προκαταρκτικές δοκιμές τον Μάρτιο. Το 160M είναι εξοπλισμένο με τέσσερις νέους κινητήρες NK-32 series 2 και αναβαθμισμένο ενσωματωμένο εξοπλισμό.

Αναβαθμισμένος Στόλος έως το 2030

 Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Γιούρι Μπορίσοφ, αποκάλυψε πριν από τρία χρόνια , ότι η χώρα θα αναβαθμίσει ολόκληρο τον στόλο των Tu-160 έως το 2030.

 

«Θα αγοράσουμε ολόκληρο τον στόλο των στρατηγικών μας βομβαρδιστικών Tu-160, στη νέα τους έκδοση και θα πραγματοποιήσουμε βαριά αναβάθμιση επιχειρησιακών αεροσκαφών, όπου θα παραμείνει μόνο η άτρακτος ενώ θα αντικατασταθεί όλος ο ραδιοηλεκτρονικός εξοπλισμός και οι κινητήρες του πλοίου»,  ανέφερε ο Μπορίσοφ στο  TASS.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης Tu-160, φαίνεται να πραγματοποιείται σταδιακά σε δύο διαφορετικούς κύκλους παραγωγής. Το επερχόμενο Tu-160M ​​φέρεται να ακολουθείται από το Tu-160M2 , το οποίο θα εισάγει ένα γυάλινο πιλοτήριο, επίστρωση stealth, πυραύλους κρουζ επόμενης γενιάς και μια ανανεωμένη σουίτα αντιμέτρων. Τα χρονοδιαγράμματα δοκιμών και παράδοσης τόσο για τις αναθεωρήσεις "M" και "M2" είναι ασαφή. Και τα δεκαέξι βομβαρδιστικά Tu-160 που εξυπηρετούν αυτή τη στιγμή, θα είναι επιλέξιμα να λάβουν τελικά το πακέτο αναβάθμισης M2.

Stealthy Bomber

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το αναβαθμισμένο αεροσκάφος, θα είναι «λιγότερο ορατό από τον προκάτοχό του λόγω ειδικών επικαλύψεων» και θα φέρει μια σειρά από καλύτερα όπλα με μεγαλύτερη εμβέλεια.

«Αναπτύσσουμε νέα αερομεταφερόμενα όπλα και δεν μπορείτε να συγκρίνετε το αεροπλάνο Tu-160 με τους πυραύλους Kh-55, Kh-550 ακόμη και Kh-101, καθώς επίσης (το αεροπλάνο),  ελπίζουμε να γίνει σειριακή του παραγωγή μέχρι τη δεκαετία του 2030 ”, είπε.

Ο Μπορίσοφ αποκάλυψε επίσης, ότι ο κινητήρας του αναβαθμισμένου αεροσκάφους θα ήταν 10 τοις εκατό πιο αποτελεσματικός, επιτρέποντας στο βομβαρδιστικό να πετάξει χίλια χιλιόμετρα παραπέρα. 

Χαρακτηριστικά

Το υπερηχητικό στρατηγικό βομβαρδιστικό πυραύλων, το οποίο πέταξε για πρώτη φορά το 1981 και τέθηκε σε υπηρεσία έξι χρόνια αργότερα, μπορεί να πετάξει με ταχύτητα 2 Mach για 7.300 km (4.536 μίλια). 

Το μεγαλύτερο και βαρύτερο μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο, σχεδιασμένο από το Tupolev Design Bureau, μεταφέρει έως και 40.000 κιλά (88.000 λίβρες) όπλων ή περιστροφικούς εκτοξευτές για πυρηνικούς πυραύλους. 

Πηγή από την εγχώρια βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών της Ρωσίας, δήλωσε στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS τη Δευτέρα, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες ανάπτυξης του Tu-160M, ενός βαθύ εκσυγχρονισμού του Tu-160 της σοβιετικής εποχής. «Το αεροσκάφος βρίσκεται σε ένα υπόστεγο έτοιμο και με καύσιμα. Πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, το Tu-160M ​​θα κάνει σίγουρα μια διαδρομή κατά μήκος του διαδρόμου. Καμία πτήση δεν έχει προγραμματιστεί»,  είπε η πηγή.

 Η πηγή του TASS, δεν διευκρίνισε πότε θα πετάξει το νέο βομβαρδιστικό, προσθέτοντας ότι το χρονοδιάγραμμα για τις κρατικές δοκιμές δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Το στρατηγικό Tu-160 - που παρουσιάστηκε τη δεκαετία του 1980 - βομβαρδιστικό (ονομασία αναφοράς του ΝΑΤΟ Blackjack) έχει περιγραφεί ως το μεγαλύτερο, βαρύτερο και ταχύτερο βομβαρδιστικό του κόσμου ταυτόχρονα. Οι αναφορές εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 2015, ότι οι κορυφαίοι στρατιωτικοί της Ρωσίας, είχαν «πράσινο φως» για την ανάπτυξη μιας βαθιάς αναβαθμισμένης παραλλαγής Tu-160, που ονομάστηκε Tu-160M. 

Σε συμφωνία με άλλα πρόσφατα έργα εκσυγχρονισμού ρωσικών αεροσκαφών, το Tu-160M ​​πρόκειται να λάβει ένα αναβαθμισμένο πακέτο αεροηλεκτρονικών συστημάτων που θα περιλαμβάνει νέο εξοπλισμό πλοήγησης και ραντάρ. Το αρχικό White Swan, βασίστηκε εξ ολοκλήρου στην ταχύτητά του 2+ Mach για να φτάσει σε ασφαλές σημείο, μετά την ανάπτυξη του ωφέλιμου φορτίου του  αλλά δεν είναι σαφές, ποια και εάν υπάρχουν, αποκλειστικά αμυντικά συστήματα  που θα εισαχθούν από το Tu-160M.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ