Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Οι μυστικές υπηρεσίες αποκαλύπτουν αν θα γίνει εισβολή στην Ουκρανία ή όχι-Πούτιν: Αν το ΝΑΤΟ περάσει τις “κόκκινες γραμμές” μας θα δράσουμε

Σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα αναγκαστεί να δράσει εάν το ΝΑΤΟ περάσει τις «κόκκινες γραμμές» της στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Μόσχα θα θεωρούσε την ανάπτυξη ορισμένων επιθετικών δυνατοτήτων πυραύλων σε ουκρανικό έδαφος ως έναυσμα .

Μιλώντας σε επενδυτικό φόρουμ στη Μόσχα, ο Πούτιν είπε ότι ελπίζει να επικρατήσει η κοινή λογική σε όλες τις πλευρές, αλλά ότι ήθελε το ΝΑΤΟ να γνωρίζει τις ανησυχίες της Ρωσίας για τη δική της ασφάλεια που συνδέεται με την Ουκρανία.

"Εάν εμφανιστούν κάποιου είδους συστήματα κρούσης στο έδαφος της Ουκρανίας, ο χρόνος πτήσης προς τη Μόσχα θα είναι 7-10 λεπτά και πέντε λεπτά σε περίπτωση ανάπτυξης υπερηχητικού όπλου. Φανταστείτε", είπε ο Πούτιν.

"Τι πρέπει να κάνουμε σε ένα τέτοιο σενάριο; Θα πρέπει στη συνέχεια να δημιουργήσουμε κάτι παρόμοιο σε σχέση με αυτούς που μας απειλούν με αυτόν τον τρόπο. Και μπορούμε να το κάνουμε τώρα".



Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία μόλις δοκίμασε επιτυχώς έναν νέο υπερηχητικό πύραυλο με βάση τη θάλασσα, όπως έγραψε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ

"Η δημιουργία τέτοιων απειλών (στην Ουκρανία) θέτει κόκκινες γραμμές για εμάς. Ελπίζω όμως να μην καταλήξουμε σε αυτό. Ελπίζω ότι θα επικρατήσει μια αίσθηση κοινής λογικής, ευθύνης τόσο για τις χώρες μας όσο και για την παγκόσμια κοινότητα", είπε ο Πούτιν.

Νωρίτερα την Τρίτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία προειδοποίησαν τη Ρωσία για οποιαδήποτε νέα στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας, καθώς το ΝΑΤΟ συνεδρίαζε για να συζητήσει γιατί η Ρωσία είχε μετακινήσει τα στρατεύματά της πιο κοντά στον νότιο γείτονά της.
Η Ρωσία έχει απορρίψει τις προτάσεις ότι είναι έτοιμη να εξαπολύσει επίθεση στην Ουκρανία ως φόβο και είπε ότι οι κινήσεις των στρατευμάτων της είναι καθαρά αμυντικού χαρακτήρα.

Παρέμβαση είχαμε και από τον Ρώσο ΥΠΕΞ Λαβρόφ.
Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, η Μόσχα έχει προτείνει περισσότερες από μία φορές ότι η αρχή της αδιαίρετης ασφάλειας πρέπει να καθοριστεί νομικά, αλλά η Δύση αρνείται να το κάνει,

 

Τι δείχνουν οι κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας;

 

Από τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, τα δυτικά μέσα άρχισαν να μιλούν για μεγάλη πιθανότητα πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ωστόσο, η κατάσταση είναι περίεργη. Η ουκρανική ηγεσία, που στο παρελθόν δεν έχανε την παραμικρή δικαιολογία για να δηλώσει την «απειλή ρωσικής εισβολής», αυτή τη φορά άρχισε, όπως λένε, να μπερδεύεται στις μαρτυρίες της.

Αρχικά, το Κίεβο δεν δέχτηκε την «τροφοδοσία» από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και αρνήθηκε την απειλή εισβολής σε όλα τα επίπεδα: από το Υπουργείο Άμυνας μέχρι τον Πρόεδρο Ζελένσκι.

Στη συνέχεια, η έννοια άλλαξε δραματικά και οι ουκρανικές αρχές άρχισαν να υποστηρίζουν το αφήγημα πως «Ο Πούτιν πρόκειται να επιτεθεί» σε όλα τα επίπεδα. Κάποιος έδωσε και...ημερομηνία αφού «προγραμμάτισε» την εισβολή για τα καθολικά Χριστούγεννα

Παράλληλα, οι δηλώσεις “προσαρμόστηκαν” στο ότι ο Πούτιν θα επιτεθεί αν ξεκινούσε η αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό της χώρας. Αυτό προκάλεσε αμέσως υποψίες ότι οι αρχές «συμφώνησαν» να αναγνωρίσουν την απειλή εισβολής αποκλειστικά για πολιτικούς σκοπούς προκειμένου να κατηγορήσουν όλους τους εσωτερικούς αντιπάλους τους ότι «εργάζονται για το Κρεμλίνο».

Εν τω μεταξύ, το κύμα πολεμικών δημοσιευμάτων στη Δύση για τον επικείμενο πόλεμο μεγάλωνε, γεγονός που ανησύχησε τους επενδυτές που άρχισαν να αποσύρουν κεφάλαια από ουκρανικά κρατικά ομόλογα και από τη χώρα γενικότερα.

Μετά από αυτό, η λογική των ουκρανικών αρχών άλλαξε ξανά δραματικά. Σε νέα κωλοτούμπα από τα περί «απειλής επίθεσης», όλοι άρχισαν να αρνούνται την πιθανότητα επικείμενου πολέμου και να κατηγορούν τα μέσα ενημέρωσης ότι προκαλούν πανικό.

Αυτές οι βιασύνες έχουν μπερδέψει εντελώς τους πάντες και έχουν δημιουργήσει την εντύπωση ότι ο Ζελένσκι «βλέπει» ή «δεν βλέπει» την απειλή της «εισβολής» όχι με βάση το αν όντως υπάρχει ή όχι, αλλά με βάση το αν είναι επωφελής ή όχι προς όφελος των αρχών.

 

 

Τι λένε οι μυστικές υπηρεσίες

Για να γίνει αυτό, το ανεξάρτητο ουκρανικό πρακτορείο strana μίλησε με εκπροσώπους της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών και παραθέτει πως αξιολογούν την κατάσταση εκεί. Όπως αποδείχθηκε, αυτές οι εκτιμήσεις δεν συμπίπτουν με όσα λένε δημόσια οι αρχές.

Γιατί δεν επιτέθηκε ο Πούτιν;

Άρχισαν να μιλούν για την επικείμενη ρωσική εισβολή την 1η Μαρτίου 2014 - όταν το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας έδωσε άδεια στον Βλαντιμίρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει στρατεύματα στο έδαφος της Ουκρανίας.

Μέχρι εκείνη την εποχή, τα βασικά αντικείμενα στην Κριμαία είχαν ήδη καταληφθεί από «μικρούς πρασίνους» (μονάδες του ρωσικού στρατού) και επομένως όλοι περίμεναν ότι τα «ρωσικά τανκς» επρόκειτο να μετακινηθούν τόσο στο Χάρκοβο όσο και στο Κίεβο.

Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη, αν και οι προβλέψεις μιλούσαν για μια «εισβολή» σχεδόν κάθε εβδομάδα.

Στη συνέχεια, άρχισε ο πόλεμος στο Donbass, στον οποίο η Ρωσία υποστήριξε ευρέως τις "δημοκρατίες", συμπεριλαμβανομένης της αποστολής σε βοήθεια αξιωματικών του ρωσικού στρατού και χωριστών τακτικών ομάδων τάγματος που συμμετείχαν, για παράδειγμα, κοντά στο Ilovaisk. Αλλά αυτή δεν ήταν η ανοιχτή συμμετοχή της Ρωσίας στον πόλεμο. Η Μόσχα αρνήθηκε επίσημα οποιαδήποτε στρατιωτική παρουσία στο Ντονμπάς.

Και με τον καιρό, οι συζητήσεις για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έσβησαν και το Κίεβο στράφηκε στο να κατηγορει το Κρεμλίνο για «υβριδική επιθετικότητα στο Ντονμπάς».

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί, ακόμη και στις πιο θερμές μέρες του 2014, θεώρησαν απίθανη μια πλήρους κλίμακας ανοιχτή εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία. Και όχι μόνο λόγω της πιθανής αυστηροποίησης των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, αλλά και για καθαρά στρατιωτικούς λόγους.

Αλλά όσον αφορά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία σε άλλες περιοχές, η Ρωσία δεν ήταν έτοιμη για αυτό το 2014 από καθαρά στρατιωτική άποψη. Και, παρεμπιπτόντως, στις ρωσικές ανοιχτές πηγές μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες ότι εκείνη την εποχή ήταν ο Ρώσικος στρατός που ήταν εναντίον της εισβολής στην Ουκρανία, υποδεικνύοντας ότι δεν ήταν έτοιμοι για αυτήν εκείνη τη στιγμή, όπως ένας εκπρόσωπος της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών είπε στο Strana.

 

Στρατιωτικές προετοιμασίες

Όμως η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει από το 2015.

Ήταν από αυτή τη στιγμή που η Ρωσία άρχισε να δημιουργεί μεγάλες ομάδες στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία. Και ακόμη και τότε οι Ρώσοι αναλυτές επέστησαν την προσοχή σε αυτό.

Να τι έγραψε ο Ruslan Pukhov, διευθυντής του Ρωσικού Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών, στην εφημερίδα Vedomosti το 2016 :

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η Ρωσία συγκεντρώνει με συνέπεια μια εντυπωσιακή στρατιωτική ομάδα σε όλο το μήκος των συνόρων με την Ουκρανία (...)Το νόημα όλων αυτών των μέτρων είναι προφανές - στα σύνορα με την Ουκρανία (όπου δεν υπήρχαν καθόλου στρατεύματα πριν από τρία χρόνια), η ρωσική πλευρά δημιουργεί τρεις σοβαρές ομάδες ικανές, εάν χρειαστεί, στο βορρά να χτυπήσουν γρήγορα στο κατεύθυνση του Κιέβου και προς τα νότια - για τη δημιουργία δύο ισχυρών "νυχιών" που θα περικλείουν και θα περικυκλώνουν στρατηγικά την κύρια ομάδα του ουκρανικού στρατού στην αριστερή όχθη της Ουκρανίας, που είναι ήδη δεσμευμένη η πρώτη γραμμή με τις αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες στο Ντονμπάς.

Η Ουκρανία απλά δεν διαθέτει (και δεν μπορεί να δημιουργηθεί στο άμεσο μέλλον λόγω περιορισμών πόρων) στρατιωτικές δυνάμεις ικανές να αποκρούσουν το χτύπημα αυτών των ομάδων και γενικά να αντισταθούν σε μια πιθανή μεγάλης κλίμακας «βαθιά» επιχείρηση της ρωσικής πλευράς.”

Σύμφωνα με τις πηγές του Strana στην ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών, η διαδικασία δημιουργίας ομάδων στρατού έχει, σε μεγάλο βαθμό, ολοκληρωθεί. Και στα σύνορα με την Ουκρανία, όπως και στην Κριμαία, έχει δημιουργηθεί μια ισχυρή στρατιωτική υποδομή και συγκεντρώνονται μεγάλες δυνάμεις του ρωσικού στρατού.

"Τώρα μόνο στα βορειοανατολικά σύνορα με την Ουκρανία υπάρχουν περίπου 60 χιλιάδες στρατιώτες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Στη νότια και ανατολική πλευρά - στην Κριμαία και στην περιοχή του Ροστόφ - περίπου σαράντα χιλιάδες στρατιώτες. Και αυτό δεν υπολογίζει τον στρατό στις λεγόμενες" δημοκρατίες "στο Donbass. Αλλά αυτοί οι αριθμοί κυμαίνονται - υπάρχει μια συνεχής εναλλαγή και αναπλήρωση. Κατά τη διάρκεια των εαρινών ασκήσεων, μέρος των ρωσικών στρατευμάτων και του εξοπλισμού που μεταφέρθηκε από άλλες περιοχές παρέμεινε στα σύνορα. Και. τώρα συνεχίζεται η συνεχής ενοποίηση και ενίσχυση αυτών των ομάδων», ανέφερε η πηγή.

Κάνει όμως μια σημαντική διευκρίνιση. Από στρατιωτικής πλευράς, αυτό που συμβαίνει είναι λάθος να αποκαλούμε τη συγκρότηση «ομάδας εισβολής».

"Τα στρατεύματα δεν αναπτύσσονται με στόχο να χτυπήσουν την Ουκρανία για ένα ή δύο μήνες, καθώς εξυπηρετείται δημόσια στη χώρα μας. Τα στρατεύματα μεταφέρονται σε νέους τόπους μόνιμης ανάπτυξής τους. Παλαιότερα, τα ρωσικά στρατεύματα δεν είχαν χώρους μόνιμης ανάπτυξης στα σύνορα με την Ουκρανία. Τώρα το κάνουν. Μεγάλες δυνάμεις είναι συγκεντρωμένες εκεί. Και μπορεί να είναι εκεί για χρόνια και δεκαετίες. Μπορεί να μην εμπλακούν ποτέ. Ή μπορεί να προχωρήσουν στην επίθεση κατά της Ουκρανίας. Η υποδομή είναι έτοιμη για αυτό. Όλα εξαρτώνται από την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας της Ρωσίας», λέει μια πηγή πληροφοριών.

 

Σενάρια πολέμου

Σύμφωνα με την πηγή, το πιο δυσμενές σενάριο για την Ουκρανία είναι ένα χτύπημα από ρωσικές ομάδες σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος πλήρους κλίμακας στο Ντονμπάς.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και χωρίς την έναρξη μιας μεγάλης σύγκρουσης στο Ντονμπάς, η πρόβλεψη για έναν πιθανό ανοιχτό πόλεμο με τη Ρωσία για την Ουκρανία είναι εξαιρετικά δυσμενής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ισορροπίας δυνάμεων, η Ρωσία μπορεί να ξεκινήσει και να κερδίσει τον πόλεμο σε τρεις έως τέσσερις εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτό το σενάριο μπορεί να αντισταθεί με δύο τρόπους. Το πρώτο είναι εάν παρέχεται η υποστήριξη ξένων στρατευμάτων (η πιθανότητα είναι πολύ μικρή). Δεύτερον, προληπτική κινητοποίηση, κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των Ενόπλων Δυνάμεων. Δημιουργία μεγάλων ομάδων σε όλο το μήκος των συνόρων με Ρωσία και Κριμαία. Αλλά αυτό είναι επίσης απίθανο, γιατί θα απαιτήσει πολύ μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες δεν είναι διαθέσιμες στην Ουκρανία. Και το κυριότερο είναι ο χρόνος.

 

Θα γίνει εισβολή ή όχι;

Οι πηγές πληροφοριών του Strana λένε ότι τώρα η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας εκτιμά την πιθανότητα έναρξης ενός πολέμου δεν είναι περισσότερο από 10%.

 

“Η Δύση δεν θα πολεμήσει για εμάς, αλλά σίγουρα θα επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η οικονομική ζημιά θα είναι πολύ σοβαρή. Επομένως, από καθαρά στρατιωτική έννοια, η Ρωσία μπορεί να κερδίσει, αλλά με ποιο κόστος;” εκτιμούν.

 

Και στα αλήθεια προχθες ο Στόλενμπεργκ ξεκαθάρισε πως το ΝΑΤΟ δεν θα πολεμήσει για την Ουκρανία σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...