Ρωσία

Υπερηχητικός πύραυλος Tsirkon: Γιατί δεν μπορεί να φανεί στα ραντάρ και γιατί θα επιφέρει γεωπολιτική ανατροπή

Η εποχή των ρωσικών υπερόπλων πλησιάζει,  τουλάχιστον αυτό θέλει να πιστεύουμε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Και προκαλούν ανησυχία, επειδή τα παραδοσιακά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης των Ηνωμένων Πολιτειών, ενδέχεται να μην μπορούν να δουν αυτά τα όπλα να έρχονται.

Τα υπερηχητικά όπλα όπως το ρωσικό 3M22 Zircon, πετούν τόσο γρήγορα και χαμηλά με ταχύτητες έως και 9 Mach και σε χαμηλή ατμοσφαιρική βαλλιστική τροχιά, που μπορούν να διεισδύσουν στα παραδοσιακά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.

Η στροφή της Ρωσίας στα υπερηχητικά όπλα, είναι πιθανότατα ένα μέσο για να αντιμετωπίσει την αμερικανική υπεροχή σε μέγεθος, τεχνολογία και τεράστιο αριθμό αεροπλανοφόρων. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, σκοπεύει να διατηρήσει μια δύναμη 12 πυρηνοκίνητων αεροπλανοφόρων.

Στις 3 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ισχυρίστηκε ότι τα πειράματα υπερηχητικών πυραύλων κρουζ Tsirkon πλησίαζαν στην ολοκλήρωση και ότι οι πύραυλοι θα αρχίσουν να φτάνουν για το ρωσικό Ναυτικό το επόμενο έτος.

Μέρες αργότερα, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ενημέρωσε τον Πούτιν, για μια επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου Tsirkon στη Λευκή Θάλασσα.

Η δοκιμή ανάπτυξης πτήσης του υπερηχητικού πυραύλου Tsirkon, θα συνεχιστεί το 2024 από το τροποποιημένο πυρηνικό υποβρύχιο Perm Project 885M (Yasen-M), ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Severodvinsk, εκτόξευσε για πρώτη φορά υπερηχητικούς πυραύλους Tsirkon από την επιφάνειά του και βύθισε θέσεις στη Λευκή Θάλασσα, τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

Το τροποποιημένο υποβρύχιο Perm, το οποίο είναι το πέμπτο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στο Project 885M, θα είναι ο πρώτος τακτικός υποβρύχιος φορέας υπερηχητικών πυραύλων Tsirkon. Το υποβρύχιο έχει προγραμματιστεί να ενταχθεί στο ρωσικό ναυτικό το 2025.

Η Στρατιωτική-Βιομηχανική Εταιρία Έρευνας και Βιομηχανική Ένωση Μηχανουργικής Κατασκευής της Ρωσίας (NPO Mashinostroyenia), με έδρα το Reutovo κοντά στη Μόσχα, ξεκίνησαν τη σειριακή κατασκευή των Tsirkon, που επίσης γράφονται ως Zircon, υπερηχητικών πυραύλων για το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας, ανέφερε το TASS.

Μπορεί ο πύραυλος Tsirkon/Zircon να αποφύγει τα ραντάρ;

Ο υπερηχητικός πύραυλος πολλαπλών χρήσεων Tsirkon, που έχει σχεδιαστεί για να χτυπά θαλάσσιους και επίγειους στόχους είναι ικανός να πετά με ταχύτητα 9 Mach ή εννέα φορές την ταχύτητα του ήχου, σε εμβέλεια άνω των 1000 km. Αξίζει να αναφέρουμε, ότι ο Πρόεδρος Πούτιν έχει χαρακτηρίσει το Tsirkon και άλλα όπλα αιχμής ως «ανίκητα».

 Ο λόγος είναι ότι τα υπερηχητικά όπλα, όπως το ρωσικό 3M22 Tsirkon, ταξιδεύει με ταχύτητες άνω των 9 Mach και έχει χαμηλή ατμοσφαιρική βαλλιστική τροχιά, επιτρέποντάς τον να παρακάμψει τυπικές αντιπυραυλικές άμυνες.

Ο πύραυλος πετάει με προηγμένο καύσιμο, που οι Ρώσοι λένε ότι του δίνει βεληνεκές έως και 1.000 χιλιόμετρα . Και είναι τόσο γρήγορο, που η πίεση του αέρα μπροστά από το όπλο σχηματίζει ένα σύννεφο πλάσματος καθώς κινείται, απορροφώντας τα ραδιοκύματα και καθιστώντας το πρακτικά αόρατο στα ενεργά συστήματα ραντάρ.

Τα αμερικανικά συστήματα αναχαίτισης πυραύλων Aegis, απαιτούν χρόνο αντίδρασης 8-10 δευτερολέπτων για να αναχαιτίσουν τις εισερχόμενες επιθέσεις. Σε αυτά τα 8-10 δευτερόλεπτα, οι ρωσικοί πύραυλοι Zircon θα έχουν ήδη διανύσει μεγάλη απόσταση και οι πύραυλοι αναχαίτισης δεν πετούν αρκετά γρήγορα για να φτάσουν τη διαφορά.

Ακόμη κι αν ένα αμερικανικό πλοίο εντόπιζε έναν πύραυλο Zircon από 100 μίλια μακριά, θα είχε μόνο ένα λεπτό για να κάνει κάτι γι 'αυτό. Για να αναχαιτίσουν έναν ρωσικό πύραυλο Zircon, οι ΗΠΑ θα έπρεπε είτε να τον αναχαιτίσουν κατά την εκτόξευση είτε να πετάξουν ένα αντικείμενο στην τροχιά του.

Ακόμη και το πιο σύγχρονο αμερικανικό αεροπλανοφόρο, το USS Gerald R. Ford, θα μπορούσε να βυθιστεί με λιγότερους από μισή ντουζίνα πυραύλους Tsirkon. 

 Γεωπολιτική ανατροπή

Λόγω της ταχύτητάς του, ο πύραυλος Tsirkon θα είναι ο ταχύτερος στον κόσμο, καθιστώντας σχεδόν δύσκολη την άμυνα. Το σύννεφο πλάσματος του πυραύλου, είναι επίσης ένα πολύτιμο χαρακτηριστικό, που επιτρέπει στο όπλο να περάσει απαρατήρητο.

Αυτή είναι μια πολύτιμη προσθήκη στο ρωσικό ναυτικό, εν μέσω ενός σύγχρονου αγώνα εξοπλισμών που περιλαμβάνει τρεις συμμετέχοντες τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα. Αφού αποκάλυψε μια σειρά οπλικών συστημάτων που έχουν αναγνωριστεί με προσοχή στη Δύση, η Ρωσία ξεκίνησε τη σειριακή παραγωγή, του πιο προηγμένου υπερηχητικού πυραύλου της που θα εκτοξευθεί από υποβρύχιο.

Αυτό δίνει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα στο Πολεμικό Ναυτικό, όχι μόνο στα δικά του ύδατα αλλά και σε άλλα στρατηγικά ύδατα όπου θα μπορούσε να αναπτυχθεί, για να αποτρέψει έναν κοινό ισχυρό αντίπαλο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Ινδο-Ειρηνικό.

Το ρωσικό ναυτικό θα είναι σε θέση να βελτιώσει τις μαχητικές του ικανότητες το 2022, όταν οι πύραυλοι θα αναπτυχθούν σε πολεμικά πλοία. Αυτό θα δημιουργήσει αποτρεπτικές δυνάμεις, όπου και αν αναπτυχθούν οι Ρώσοι.

Κάποιοι λένε ότι καινοτομίες όπως το Zircon, απομακρύνουν την ανάπτυξη της στρατιωτικής τεχνολογίας από συστήματα που βασίζονται σε αεροπλανοφόρο, ζητώντας από το Ναυτικό των ΗΠΑ να επανεξετάσει πλήρως τον ρόλο του αερομεταφορέα.

Νέα δοκιμή 

Η φρεγάτα Admiral Gorshkov εκτόξευσε επιτυχώς έναν υπερηχητικό πύραυλο Tsirkon από τη Λευκή Θάλασσα, προσκρούοντας σε θαλάσσιο στόχο σε εμβέλεια άνω των 400 χιλιομέτρων, ανέφερε τη Δευτέρα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Όπως αναφέρθηκε από το Υπουργείο Άμυνας, η φρεγάτα Admiral Gorshkov του Βόρειου Στόλου πραγματοποίησε άλλη μια δοκιμαστική εκτόξευση ως μέρος του τελικού σταδίου των δοκιμών οπλισμού υπερηχητικών πυραύλων.

"Η δοκιμαστική βολή διεξήχθη από τη Λευκή Θάλασσα εναντίον μιας θέσης στόχου που βρίσκεται σε απόσταση άνω των 400 χιλιομέτρων. Οι καταγραφείς δεδομένων δείχνουν ότι η πτήση του υπερηχητικού πυραύλου συμμορφώθηκε με τις καθορισμένες παραμέτρους. Η δοκιμαστική εκτόξευση από τη φρεγάτα Ναύαρχος Γκορσκόφ ήταν επιτυχής και ο στόχος έχει εξαφανιστεί», τόνισε το υπουργείο.

Ο Βόρειος Στόλος δέσμευσε τα πλοία επιφανείας και τα ναυτικά αεροσκάφη του για να εξασφαλίσει τη δοκιμαστική εκτόξευση και να κλείσει την περιοχή, είπε.

Μια πηγή είπε νωρίτερα στο TASS ότι η Ένωση Έρευνας και Παραγωγής Μηχανουργίας που εδρεύει στην πόλη Reutovo στην περιοχή της Μόσχας είχε ξεκινήσει εργασίες για τη σειριακή παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων κρουζ Tsirkon για το ρωσικό ναυτικό.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ