Ρωσία

Το Ρωσικό θανατηφόρο επιθετικό ελικόπτερο Ka-52M λειτουργεί με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV)

Το αναβαθμισμένο αναγνωριστικό/επιθετικό ελικόπτερο Ka-52M «Alligator», θα μπει σε κρατικές δοκιμές σύντομα, είχε δηλώσει πέρυσι στο TASS  ο διευθύνων σύμβουλος του Russian Helicopters Group (μέρος της κρατικής εταιρείας τεχνολογίας Rostec) Andrei Boginsky.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το βαρύ επιθετικό ελικόπτερο Ka-52M, που θεωρείται η απάντηση της Ρωσίας στο αμερικανικό ελικόπτερο Boeing Apache, παρουσιάστηκε στην Αεροπορική Έκθεση του Ντουμπάι και τώρα είναι έτοιμο να παρουσιαστεί στην Egypt Defense Expo , EDEX 2021.

Ο κατασκευαστής στροφείων ξεκίνησε τις πειραματικές εργασίες σχεδιασμού για την αναβάθμιση του ελικοπτέρου Ka-52, κατόπιν εντολής του Ρώσου αρχηγού άμυνας το 2019, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία της μαχητικής του απασχόλησης.

Όπως λένε οι σχεδιαστές του πυροβόλου, ο πυραυλικός οπλισμός Ka-52M έχει τυποποιηθεί με τη σουίτα όπλων του ελικοπτέρου Mi-28NM, ενός άλλου υπερσύγχρονου ρωσικού επιθετικού ελικόπτερου, το οποίο βοήθησε να αυξηθεί σημαντικά το εύρος καταστροφής του στόχου.

Ελικόπτερο Ka-52M «Alligator».

Αφού συναρμολογήθηκαν δύο πρωτότυπα του ελικοπτέρου το 2020, πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές πτήσεις στην Arsenyev Aviation Company, όπως είχαν αναφέρει προηγουμένως οι EurAsian Times.

Το νέο επιθετικό/αναγνωριστικό ελικόπτερο Ka-52M, είναι μια βελτιωμένη παραλλαγή του Ka-50. Διαθέτει διθέσιο πιλοτήριο, ευρύτερη μύτη και μακρύτερη άτρακτο σε σχέση με το προηγούμενο.

Το αναγνωριστικό/επιθετικό ελικόπτερο Ka-52 «Alligator», έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και μη οχήματα, ανθρώπινο δυναμικό, ρότορα και άλλα εχθρικά αεροσκάφη στην πρώτη γραμμή και στο τακτικό βάθος, σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και ανά πάσα στιγμή. Το «Alligator» είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και ισχυρό οπλισμό, ενώ το σύστημα ομοαξονικού ρότορα και ο ενισχυμένος διαμήκης έλεγχος, του επιτρέπουν να ελίσσεται αποτελεσματικά και να εκτελεί πολύπλοκες ακροβατικές λειτουργίες.

Οι νέες αναβαθμίσεις του υπάρχοντος ελικοπτέρου Ka-52 περιλαμβάνουν ραντάρ AESA, ενισχύοντας το εύρος ανίχνευσης στόχων, παρακολούθησης και εμπλοκής για τα ενσωματωμένα οπλικά του συστήματα μαζί με ένα νέο προηγμένο τροφοδοτικό ηλεκτρικής ενέργειας και ηλεκτρονικά συστήματα.

Σύμφωνα με αναφορές, το Ka-52 «Alligator» είναι το πρώτο επιχειρησιακό ελικόπτερο στον κόσμο με εκτινασσόμενα καθίσματα. Στο ελικόπτερο, έχει τοποθετηθεί και δοκιμαστεί προηγμένος πυραυλικός οπλισμός. Το Ka-52M έχει τροποποιηθεί για να λειτουργεί με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV). Τα δεδομένα που συλλέγονται από τα drones, θα βοηθήσουν το πλήρωμα στη βελτίωση της επίγνωσης της κατάστασης στο πεδίο της μάχης, καθώς και στη συλλογή πληροφοριών σε μεγαλύτερη απόσταση.

Η ικανότητα του Alligator να λειτουργεί απρόσκοπτα πάνω από τα βουνά και την επιφάνεια της θάλασσας, το καθιστά μια τρομερή πλατφόρμα. Διαθέτει χαρακτηριστικά, όπως χαμηλή επιδεκτικότητα σε κρούσεις ανέμου, υψηλή ικανότητα επιβίωσης μάχης και ανοιχτό σχεδιασμό αεροηλεκτρονικού εξοπλισμού, που επιτρέπει στον χειριστή να εγκαταστήσει τον εξοπλισμό της επιλογής του. Αυτή η ευελιξία, αναμένεται να ενισχύσει τις πιθανότητες της Ρωσίας να εμπορευτεί αυτό το ελικόπτερο σε μια σειρά πελατών, ειδικά στη Μέση Ανατολή.

Οι πρώτες παραδόσεις θα ξεκινήσουν το 2022… 15 ετησίως, δηλαδή 15 οχήματα το 2022 και 15 οχήματα το 2023. Αυτό σημαίνει, ότι θα υπάρχουν 30 επιθετικά ελικόπτερα στη ρωσική υπηρεσία τα επόμενα δύο χρόνια, τα οποία πιστεύεται ότι θα ενισχύσουν πολλαπλά την αμυντική ικανότητα της Ρωσίας.

Η Ρωσία προσπαθεί ένθερμα να στείλει ελικόπτερα Ka-52M και Mi-28NE στις χώρες της Μέσης Ανατολής τον τελευταίο καιρό. Νωρίτερα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αρμενία και το Καζακστάν είχαν δείξει ενδιαφέρον για την αγορά αυτού του φονικού επιθετικού ελικοπτέρου. Η παραλλαγή εξαγωγής του Ka-52M ονομάζεται Ka-52E.

Η Rostec συμφώνησε επίσης, να σχεδιάσει και να παράγει  το Ka-52M για το ρωσικό ναυτικό μέχρι το 2023, όπως αναφέρθηκε από τους Eurasian Times τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.

Η εισαγωγή αυτού του ελικοπτέρου θα βοηθήσει τον ρωσικό στρατό, στον εντοπισμό και την καταδίωξη του αντιπάλου αεροσκάφους. Η Μόσχα κατηγόρησε πρόσφατα την Αμερική, ότι έκανε πρόβα πυρηνικής επίθεσης κατά της Ρωσίας, στο πλαίσιο των εντάσεων της τελευταίας με την Ουκρανία και της κλιμακούμενης συνοριακής κρίσης μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ θεωρούν τη Ρωσία υπεύθυνη και για τις δύο κρίσεις και έχουν αυξήσει σημαντικά τις στρατιωτικές τους δραστηριότητες στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες.

Αξίζει να αναφέρουμε εδώ, ότι η Ρωσία πρόσφατα ανακοίνωσε την παραγωγή, την αναβάθμιση και την εισαγωγή πολλών οπλικών συστημάτων, που είχαν προγραμματιστεί πριν από χρόνια.

Το Πενταπόσταγμα έχει γράψει για παράδειγμα, ότι η χώρα ανακοίνωσε την τροποποίηση του MiG-31 της, τη μαζική παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων Tsirkon, τα νέα συστήματα αεράμυνας S-550, την έκδοση αεροπορικής ρίψης του Tornado, για να αναφέρουμε μερικά.

Η μεγάλη έκρηξη που αποκαλύφθηκε, είναι το μαχητικό stealth Su-75 «Checkmate» που νωρίτερα αυτό το έτος και η επακόλουθη παρουσίασή του στην Αεροπορική Έκθεση του Ντουμπάι, ήταν σαφή σημάδια που οι δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές έχουν λάβει σοβαρά υπόψη τους. Και καθώς διευρύνεται το ρήγμα Ρωσίας-ΝΑΤΟ, ο στρατιωτικός εκσυγχρονισμός της χώρας αναμένεται να επιταχύνει ακόμη περισσότερο τον ρυθμό.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ