Ρωσία

20 T-14 Armata μέχρι το τέλος του έτους για τον Ρωσικό στρατό - Λύση με ασαφή αποτελεσματικότητα για το άρμα μάχης T-72

Όπως το T-34 στην εποχή του, έτσι και το T-72 έχει γίνει σύμβολο της σύγχρονης εποχής. Όμως στις συγκρούσεις που έλαβαν χώρα στη Συρία, τη Λιβύη και το Καραμπάχ, δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον τουρκικό πύραυλο MAM-L που κατευθυνόταν με λέιζερ, ο οποίος χτυπούσε τα Ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα  από drones κρούσης ANKA και Bayraktar TB2.

Είναι γνωστό, ότι η Ουκρανία έχει ήδη οπλιστεί με Bayraktars. Ο στρατός της διαθέτει επίσης το σύστημα Javelin ATGM, του οποίου οι πύραυλοι λειτουργούν σε λειτουργία Top Attack (πλήγμα στο άνω ημισφαίριο τεθωρακισμένων οχημάτων).

Έτσι η Ρωσία αποφάσισε να πάρει κάποια παθητικά μέτρα, προσπαθώντας να υπερασπιστεί τα τανκς της έναντι αυτών των απειλών, τροποποιώντας  με ενισχυμένη προστασία  τον πυργίσκο.

Οι γρίλιες που είναι εγκατεστημένες στο τανκ,  φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν την καταστροφική επίδραση του Javelin ATGM. Αλλά  η αποτελεσματικότητά του  ενάντια σε αυτά τα πυρομαχικά, τα οποία έχουν μια διαδοχική κεφαλή θωράκισης, φαίνεται πολύ αμφίβολη.

Αυτό υποδηλώνει ότι αυτή η λύση για την προστασία του προσωπικού, που αναπτύχθηκε από τους Ρώσους, στρέφεται στην πραγματικότητα εναντίον της οικογένειας πυρομαχικών MAM, που έχουν ενεργήσει με μεγάλη επιτυχία ως δολοφόνοι αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων στο Καραμπάχ, τη Συρία και τη Λιβύη. Δεν είναι σαφές πόσο αποτελεσματική θα είναι αυτή η λύση. Σε αυτό το στάδιο, μπορούμε να πούμε ότι αυτές οι δεξαμενές δοκιμάζονται μόνο.

Εν τω μεταξύ, είκοσι άρματα μάχης αιχμής T-14 «Armata» θα παραδοθούν στις επιχειρησιακές μονάδες του ρωσικού στρατού έως τα τέλη του 2021, δήλωσε την Παρασκευή, ο επικεφαλής του 47ου Γραφείου Στρατιωτικής Αντιπροσωπείας, ταγματάρχης Ντμίτρι Ρέπιν.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Alexei Krivoruchko, επισκέφτηκε τον κατασκευαστή αμυντικών οχημάτων Uralvagonzavod στο Nizhny Tagil στο πλαίσιο του ταξιδιού εργασίας του, όπου επιθεώρησε την κατασκευή των κύριων αρμάτων μάχης T-14 «Armata» και T-90 «Proryv» και πραγματοποίησε συνάντηση για την ανάπτυξη τεθωρακισμένων και στρατιωτικό υλικό των χερσαίων δυνάμεων.

«Είκοσι άρματα μάχης T-14 που βασίζονται στη βαριά ιχνηλάτηση πολλαπλών υπηρεσιών Armata, έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν πριν από το τέλος του 2021», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της επιχείρησης, διευκρινίζοντας ότι η θωράκιση θα φτάσει στις επιχειρησιακές μονάδες του Στρατού.

Σύμφωνα με τους όρους μιας κρατικής σύμβασης, οι σειριακές παραδόσεις των τεθωρακισμένων στα στρατεύματα υλοποιούνται πριν από το τέλος των κρατικών δοκιμών. Τώρα γίνονται εργασίες, για την παραγωγή μιας πιλοτικής παρτίδας πριν από το τέλος των κρατικών δοκιμών για να αποκτηθεί η εμπειρία της επιχειρησιακής αξιολόγησης στο στρατεύματα.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της επιχείρησης, δεν διευκρίνισε τις μονάδες που θα παραλάβουν τα άρματα μάχης Armata, σημειώνοντας ότι «αυτό θα καθοριστεί από το Κύριο Τμήμα Αυτοκινήτων και Τεθωρακισμένων του Υπουργείου Άμυνας.

Το Armata είναι μια τυποποιημένη πλατφόρμα βαρέων τροχιών, που χρησιμεύει ως βάση για την ανάπτυξη κύριων αρμάτων μάχης, οχημάτων μάχης πεζικού, τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και ορισμένων άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων.

Υπενθυμίζουμε ότι το T-14 Armata είναι ένα τανκ 57 τόνων, που τροφοδοτείται από έναν κινητήρα ντίζελ CTZ A85-3A με δεκαέξι κυλίνδρους διατεταγμένους σε ένα «Χ», με ισχύ 1.500 ίππων. Λειτουργεί από ένα πλήρωμα τριών ανδρών, που λαμβάνει χώρα σε μια θωρακισμένη κάψουλα με πολλαπλά στρώματα, διαχωρισμένα από τα πυρομαχικά, είναι εξοπλισμένο με έναν τηλεχειριζόμενο πυργίσκο, στον οποίο είναι τοποθετημένο ένα πυροβόλο 125 mm και μια σουίτα αισθητήρων υψηλής ανάλυσης, ραντάρ, κάμερες και ένα σύστημα ενεργητικής προστασίας τύπου Afganit. Ο οπλισμός του συμπληρώνεται, από αντιαρματικά βλήματα Sokol, ένα πολυβόλο των 12,7 χλστ. και ένα πυροβόλο των 30 χλστ. Μια μη επανδρωμένη έκδοση είναι επίσης υπό ανάπτυξη.

Το άρμα T-14 Armata, που αναπτύχθηκε από την Uralvagonzavod, αποκαλύφθηκε επίσημα στις 9 Μαΐου 2015, κατά τη διάρκεια της ετήσιας μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα, για τον εορτασμό του τέλους του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου κατά της Ναζιστικής Γερμανίας, θα έπρεπε να είχε τεθεί σε υπηρεσία πριν από το 2020, τουλάχιστον αυτός ήταν ο δηλωμένος στόχος εκείνη την εποχή. Επιπλέον, έγινε λόγος για παράδοση 2.300 αντιγράφων στις ρωσικές χερσαίες δυνάμεις. Ωστόσο, αυτές οι φιλοδοξίες έχουν έκτοτε αναθεωρηθεί προς τα κάτω, καθώς πρόκειται για παράδοση 500 μονάδων έως το 2027.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τα Ίμια θα είναι το νέο ''Ναγκόρνο'' για τους Τούρκους; Γιατί ενεργοποιήθηκε η Εφεδρεία στην Αττική για πρώτη φορά στον ''ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ'';

Τούρκους αστρολόγους επιστρατεύει το καθεστώς Ερντογάν : "Μόλις περάσουν οι επόμενοι 2 μήνες, θα είμαστε μια χώρα...