Ρωσία

Okhotnik: Αυτό είναι το drone «συνοδός» του stealth μαχητικού αεροσκάφους Su-57 οπλισμένο με πυρηνικές βόμβες

Ενώ η Μόσχα αποκαλύπτει την χρήση καταστροφικών drones «καμικάζι» στα πεδία των μαχών της Συρίας, Ρώσος υψηλόβαθμος αξιωματούχος προχώρησε σε σημαντικές δηλώσεις, σχετικά με την παραγωγή και την ανάπτυξη του «αινιγματικού» drone Okhotnik, τον «βοηθό» του stealth μαχητικού αεροσκάφους Su-57.

Το προηγμένο αυτό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα, το οποίο αναπτύσσεται από την εταιρεία United Aircraft Corporation στη Ρωσία, έχει «πάρει το πράσινο φως» για τις δοκιμές του, προκειμένου να ενταχθεί στο οπλοστάσιο των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rostec, δήλωσε πως το Okhotnik «έχει ήδη δοκιμαστεί σε συνδυασμό με το μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς Su-57».

Επίσης τόνισε ότι είναι ένα ισχυρό drone, που είναι ικανό να φέρει μεγάλο ωφέλιμο φορτίο οπλισμού,  έχει μεγάλη επιχειρησιακή εμβέλεια και μπορεί να το χρησιμοποιήσει τόσο ένας εξειδικευμένος χειριστής στο έδαφος  όσο και ένας πιλότος αεροσκάφους που επιχειρεί μαζί του.

Πρέπει να αναφερθεί, ότι η Ρωσία τα τελευταία χρόνια σχεδιάζει ένα μαχητικό αεροσκάφος Su-57 πέμπτης γενιάς σε διθέσια τροποποίηση, για να ελέγχει ένα σμήνος βαρέων μαχητών drones Okhotnik. Προκειμένου να ελεγχθούν προηγμένα drones Okhotnik, θα δημιουργηθεί μια διθέσια παραλλαγή διοίκησης του Su-57. Το μαχητικό αεροσκάφος, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, εικάζεται ότι ελέγχει περίπου τέσσερα drones Okhtonik.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων TASS, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας έχει ζητήσει από την Rostec να ολοκληρωθούν οι δοκιμές και οι διαδικασίες παραγωγής και ανάπτυξης το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να ενισχύσουν τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις.

Τα χαρακτηριστικά του drone Okhotnik

Σύμφωνα με την Sukhoi, το drone Okhotnik διαθέτει τεχνολογία stealth, έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 20 τόνους και μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα περίπου 1.000 χιλιόμετρα την ώρα. Πραγματοποίησε την «παρθενική» του πτήση στις 3 Αυγούστου 2019, ενώ ένα μήνα μετά, πραγματοποίησε δοκιμαστική πτήση μαζί με το ρωσικό stealth μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς Su-57.

Στο πλαίσιο της  έκθεσης αμυντικών συστημάτων Army-2020 που διεξήχθη στη Ρωσία, ο επικεφαλής  της United Aircraft Corporation Yuri Slyusar είχε δηλώσει  ότι περιμένουν ένα σημαντικό αριθμό παραγγελιών για το Okhotnik, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών θα παραδοθεί στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2024.

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, το  νεότερο ρωσικό drone βαριάς επίθεσης «Okhotnik», θα λάβει μια πυρηνική βόμβα, η οποία στην ουσία είναι ανάλογο της αμερικανικής πυρηνικής βόμβας B-61. Αυτό θα επιτρέψει σε μια ομάδα πολλών μαχητικών Su-57 και drones, να διαπεράσουν τις περιοχές αεράμυνας του εχθρού και να δώσουν ένα ισχυρό χτύπημα στις εχθρικές δυνάμεις.

Πληροφορίες σχετικά με τον πιθανό οπλισμό του βαρέως drone "Hunter" με πυρηνικά όπλα, εμφανίστηκαν όχι μόνο στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και σε ξένες δημοσιεύσεις και οι δυνατότητες του drone θα είναι αρκετές για να χρησιμοποιήσει με επιτυχία τέτοια όπλα. Ωστόσο, οι ειδικοί εκφράζουν ορισμένες διευκρινίσεις, το πιο πιθανό θα είναι να οπλίσει το drone όχι με βόμβα, αλλά με  πυρομαχικά με πυρηνική γόμωση ή πύραυλο κρουζ με πυρηνική γόμωση. Αυτό θα αυξήσει σημαντικά την επιτυχία της χρήσης τέτοιων όπλων εναντίον του εχθρού.

Η χρήση μιας βόμβας πυρηνικής βαρύτητας, είναι ένα πλεονέκτημα εάν ο εχθρός δεν έχει. Η Ρωσία έχει πυρηνικές βόμβες βαρύτητας. Ρώσοι ειδικοί υποστηρίζουν, ότι το επιθετικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Okhotnik, είναι ένα  από αυτά, που μπορεί να οπλιστεί με ένα ανάλογο της αμερικανικής πυρηνικής βόμβας B-61 Mod 12, καθώς έχει σχεδιαστεί για μαζικές αεροπορικές επιδρομές. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν υπάρχει επίσημα επιβεβαιωμένη πληροφορία από ρωσικές πηγές, ότι το Okhotnik δοκιμάστηκε με πυρηνική βόμβα βαρύτητας, σύμφωνα με τη δημοσίευση Bulgarian Military.

Νωρίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοινώθηκε ότι τα μαχητικά F-35 είναι ανώτερα από τα ρωσικά Su-57, στο ότι, είναι ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα, ωστόσο, εάν το Su-57 επίσημα δεν έχει πυρηνικά όπλα στον οπλισμό του, τότε ο φορέας τέτοιων μπορεί κάλλιστα να γίνει ένα "βοηθητικό" drone σοκ "Hunter".

Ο Πούτιν έχει εκφράσει επανειλημμένως  στο παρελθόν, την επιθυμία του να αναπτύξει μια νέα γενιά πυρηνικών όπλων που θα μπορούν να στοχεύσουν οπουδήποτε στον πλανήτη.

Ενώ εμπειρογνώμονες  από τη Δύση, αμφισβητούν το πόσο προχωρημένα είναι τα στρατιωτικά σχέδια της Μόσχας, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της χώρας αναφέρει ότι τα νέα όπλα είναι στην τελική φάση δοκιμών.

Και ενώ δεν έχει γίνει γνωστό,  πότε ο στρατός θα λάβει τα νέα υπερηχητικά όπλα, ο πρόεδρος Πούτιν ισχυρίζεται ότι αυτή  η μέρα  πλησιάζει.

«Η εκτεταμένη ανάπτυξη προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών που δεν έχουν άλλες ισάξιες στον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών συστημάτων και των υποβρύχιων drones, θα δώσει στον στόλο μοναδικά πλεονεκτήματα και αυξημένες ικανότητες μάχης», αναφέρει ο Ρώσος πρόεδρος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ