Ρωσία

Το χαρτί της Λευκορωσίας παίζει ο Πουτιν για ΝΑΤΟ-Ουκρανία

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και ο Λευκορώσος ομόλογός του Βίκτορ Χρένιν υπέγραψαν την Τετάρτη συμφωνίες για παράταση της παρουσίας δύο ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Λευκορωσία.

"Ο Λευκορώσος ομόλογός μου και εγώ υπογράψαμε σήμερα την παράταση της λειτουργίας των συμφωνιών για την παρουσία δύο ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Λευκορωσία. Το ένα είναι το κέντρο προειδοποίησης πυραυλικών επιθέσεων στο Μπαράνοβιτσι και το άλλο -το κέντρο ραδιοεπικοινωνίας του Πολεμικού Ναυτικού στη Βιλέικα", δήλωσε ο Σόιγκου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δηλώσεις δημοσιεύτηκαν σε κοινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου των ρωσικών και λευκορωσικών υπουργείων άμυνας στη Μόσχα την Τετάρτη.

Ο Σόιγκου είπε ότι "τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά την ομοφωνία των προσεγγίσεων των ρωσικών και λευκορωσικών υπουργείων άμυνας στη συνεργασία στον αμυντικό τομέα και την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε πρακτικά καθήκοντα διατήρησης της στρατιωτικής ασφάλειας του κράτους της Ένωσης", είπε.

"Το αυξανόμενο δυναμικό επιθέσεων του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα του κράτους της Ένωσης Ρωσίας-Λευκορωσίας και τα στοιχεία ενός υβριδικού πολέμου που χρησιμοποιούν οι δυτικές χώρες εναντίον του Μινσκ, επιδεινώνουν συνεχώς την κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης", δήλωσε την Τετάρτη ο Λευκορώσος υπουργός Άμυνας Βίκτορ Χρένιν.

"Μιλώντας για τις σημερινές πραγματικότητες, συμφωνώ απόλυτα με την εκτίμηση της  τεταμένης στρατιωτικής και πολιτικής κατάστασης στον κόσμο και  ειδικότερα στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και στα σύνορα του κράτους της Ένωσης", δήλωσε ο Λευκορώσος επικεφαλής άμυνας σε κοινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου τα υπουργεία Άμυνας της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

"Πράγματι, η κατάσταση παραμένει τεταμένη και, δυστυχώς, τείνει να επιδεινωθεί περαιτέρω. Εκτός από τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να ενισχύσει το δυναμικό των χτυπημάτων του στην Ευρώπη, ορισμένες δυτικές χώρες έχουν στραφεί στη χρήση στοιχείων ενός υβριδικού πολέμου εναντίον του κράτους μας", δήλωσε ο Χρένιν.

Όπως τόνισε ο Λευκορώσος υπουργός Άμυνας, "υπό αυτές τις συνθήκες, το διεθνές σύστημα ασφάλειας και ελέγχου των όπλων διαλύεται, γεγονός που αυξάνει το επίπεδο δυσπιστίας και αυξάνει την ένταση στην περιοχή".

Σε αυτή την κατάσταση, η Λευκορωσία "εκτιμά ιδιαίτερα το στρατηγικό επίπεδο της αλληλεπίδρασής της με τη Ρωσική Ομοσπονδία", "πρώτα απ 'όλα, στην παροχή της στρατιωτικής ασφάλειας του κράτους της Ένωσης και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τη διατηρήσει και να την αναπτύξει περαιτέρω", είπε.

"Από αυτή την άποψη, καταβάλαμε προσπάθειες φέτος, παρά την πανδημία, για την υλοποίηση του μεγαλύτερου αριθμού εκδηλώσεων που προβλέπεται από τα διμερή σχέδια συνεργασίας με έμφαση σε πρακτικά μέτρα στον τομέα της κοινής επιχειρησιακής και πολεμικής εκπαίδευσης", δήλωσε ο Λευκορώσος ΥΠΑΜ

"Έχει πραγματοποιηθεί μια ολόκληρη σειρά κοινών ασκήσεων και εκπαίδευσης σε τακτικό και στρατηγικό επίπεδο. Η αλληλεπίδραση σε αυτόν τον τομέα έχει επεκταθεί τόσο σε διμερή όσο και σε πολυμερή μορφή στο πλαίσιο του CSTO (Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας), της ΚΑΚ και τον SCO (Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης) », είπε ο Χρένιν.

Η σημασία της Λευκορωσίας για τη Ρωσία ενάντια στην Ουκρανία

Η στρατηγικότατη θέση που κατέχει η Λευκορωσία, δίνει τη δυνατότητα  στη Ρωσία διενέργειας ευρύτατης επίθεσης από πολλές κατευθύνσεις κατά της Ουκρανίας, με μια εξ αυτών να οδηγεί στην πρωτεύουσά της το Κίεβο.

Ως άξονες  επιθέσεως της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας προερχόμενος από την Λευκορωσία θα χαρακτηρίζαμε τους παρακάτω:

1.PINSK-KOVEL-CHEMIVTSI

2. HAMYEL-SEDNIV-CHERNIHIV-KIEV

Ο δεύτερος από τους παραπάνω άξονες υποβοηθείται και από τον άξονα επιθέσεως  ZALENOGORSK-NIZHYN-KIEV, ο οποίος ξεκινάει από έδαφος της Ρωσίας.

Τέλος, στα σχέδια επιχειρήσεων της Ρωσίας, ενδεχομένως να περιλαμβάνεται και μια συντονισμένη χερσαία επίθεση από την κατεύθυνση του Ντομπάς προς την Κριμαία, υποβοηθούμενη με μια αποβατική ενέργεια στην Αζοφική θάλασσα, για την συνένωση των δυνάμεων Ντομπάς-Κριμαίας.

Αυτά αναφορικά με την εξυπηρέτηση Ρωσικής επιθετικής ενέργειας σε βάρος της Ουκρανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εγκλωβισμός  των Βαλτικών χωρών

Εκτός όμως από τα παραπάνω η Λευκορωσία έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Ρωσία, αφού σε περίπτωση συντονισμένης επιθετικής της ενέργειας τόσο από το Καλίνιγκραντ, όπου εδρεύουν Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ,όσο και από τη Λευκορωσία, προκειμένου να συνενωθούν , αποκόπτονται πλήρως οι Βαλτικές χώρες χερσαία από την Πολωνία, όντας πλήρως περικυκλωμένες από ρωσικές και Λευκορωσικές χερσαίες δυνάμεις.

Συνεπώς η Λευκορωσία καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτο το ΝΑΤΟ στην περιοχή της Βαλτικής.

Κλείνοντας να πούμε ότι η ένταση είναι διαρκής στα σύνορα ΝΑΤΟ-Λευκορωσίας, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία σε ΕΕ και Ρωσία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ