Ρωσία

Ρωσία: Αναχαίτιση βομβαρδιστικών των ΗΠΑ πάνω από την Ιαπωνία

Ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος κλήθηκε την Κυριακή (17/10) να αναχαιτίσει ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό B-1B, όταν ραντάρ εντόπισαν το δεύτερο κοντά στον εθνικό εναέριο χώρο της Ρωσίας, πάνω από την θάλασσα της Ιαπωνίας, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας.

«Ένα μαχητικό MiG-31 κλήθηκε να αναγνωρίσει τον ιπτάμενο στόχο και να τον εμποδίσει από το να παραβιάσει τα σύνορα της Ρωσίας», τόνισε το Υπουργείο προσθέτοντας ότι η όλη επιχείρηση ακολούθησε κατά γράμμα τις διεθνείς οδηγίες και πρακτικές.

Επεισόδιο στα θαλάσσια σύνορα

Η ανακοίνωση του Υπουργείου εκδόθηκε λίγες ημέρες μετά από ένα άλλο περιστατικό στην θάλασσα της Ιαπωνίας, όταν το πλοίο Chafee (DDG-90) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, πλησίασε σε περιοχή ρωσικής κυριαρχίας και επιχείρησε να περάσει τα θαλάσσια σύνορα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, εμποδίστηκε και εκδιώχθηκε από το μεγάλο αντι-υποβρύχιο πολεμικό πλοίο ««Ναύαρχος Τρίμπουτς» («Admiral Tributs») του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Μάλιστα, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας κάλεσε τον στρατιωτικό ακόλουθο της πρεσβείας των ΗΠΑ για εξηγήσεις σε σχέσεις με το περιστατικό.

 

«Το απόγευμα της 15ης Οκτωβρίου, ο στρατιωτικός ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα εκλήθη στη Διεύθυνση Διεθνούς Στρατιωτικής Συνεργασίας του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας. Ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ ενημερώθηκε για τη θέση του ρωσικού στρατού για το ζήτημα της προσπάθειας του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Chafee να διασχίσει τα σύνορα με τη Ρωσία στην περιοχή του Κόλπου του Μέγα Πέτρου» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι το πλήρωμα του αμερικανικού πλοίου φέρθηκε αντιεπαγγελματικά καθώς παραβίασε τους διεθνείς κανόνες για την πρόληψη συγκρούσεων στη θάλασσα (COLREG-72), όπως επίσης και τη ρωσοαμερικανική συμφωνία του 1972 για την πρόληψη περιστατικών στη θάλασσα και τον εναέριο χώρο της περιοχής αυτής.

Το ρωσικό πλοίο «Ναύαρχος Τρίμπουτς» προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, προκειμένου να απομακρύνει το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ από τα ρωσικά ύδατα.

Τελικά, το αμερικανικό πλοίο άλλαξε πορεία μόνο όταν έφτασε σε απόσταση μικρότερη από τα 60 μέτρα από το ρωσικό αντιτορπιλικό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ελληνοτουρκικά 0

Γιατί η αγορά Rafale από Ελλάδα-Αίγυπτο-ΗΑΕ μαζί με την μετεγκατάσταση 36 μαχητικών του Κατάρ στην Τουρκία, φέρνουν πιό κοντά την σύρραξη Ελλάδας-Τουρκίας;

Η Ελλάδα θα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ την διατήρηση της συμμαχίας της με ΗΑΕ-Αίγυπτο και ιδιαίτερα με το Ισραήλ,...