Ρωσία

Γιατί η “Μεγάλη Αλβανία” ανησυχεί τη Ρωσία-Έντι Ράμα: Κύριος στόχος της καριέρας μου η ένωση με το Κοσσυφοπέδιο

Το θέμα της “Μεγάλης Αλβανίας” επανάφερε ξαφνικά στην επικαιρότητα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας απειλή για την ασφάλεια των Βαλκανίων, την εξάλειψη των συνόρων Αλβανίας-Κοσσόβου.

 Ο Λαβρόφ, μίλησε αρκετά σκληρά για την  κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα,  κάλεσε τη Δύση,  να απαντήσει επειγόντως στο γεγονός ότι οι κατηγορίες του στα Βαλκάνια αναβιώνουν την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε εξαιρετικά έντονα,  στο  γεγονός, ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, σε μια από τις τηλεοπτικές εκπομπές χαρακτήρισε την ένωση με το Κοσσυφοπέδιο κύριο στόχο της καριέρας του. Το πρόβλημα δεν είναι καν ότι το Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με το Βελιγράδι και τη Μόσχα, είναι μέρος της Σερβίας. Το γεγονός είναι ότι η παν-αλβανική ιδέα, είναι η πιο επικίνδυνη από όλα αυτά που υπάρχουν τώρα στα Βαλκάνια. Ο αλβανικός εθνικισμός, θεωρείται ιδιαίτερα καταστρεπτικός ακόμη και στις χώρες του ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα εκτιμά ότι μια “Μεγάλη Αλβανία”, ενδέχεται να ενισχύσει την αμερικάνικη επιρροή στα δυτικά Βαλκάνια. Ταυτόχρονα, ανησυχεί και για την απειλή του αλβανικού εθνικισμού, που ενδέχεται να πυροδοτήσει τις ήδη υποβόσκουσες εθνικό- θρησκευτικές εντάσεις στα δυτικά Βαλκάνια. Η κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων Αλβανίας και Κοσσόβου, αποτέλεσε και την αφορμή για τη ρωσική αντίδραση.

Η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ ανέφερε συγκεκριμένα: «Δημιουργείται μια διφορούμενη εντύπωση, που λέει ότι παρά τον αμφίβολο και ριψοκίνδυνο χαρακτήρα της “προσέγγισης” τους, οι κυβερνήσεις των Τιράνων και της Πρίστινας εξακολουθούν να προωθούν την πολιτική της Μεγάλης Αλβανίας, όσο και αν προσπαθούν να εξωραΐσουν τα δικά τους σχέδια… παρόμοιες ενέργειες συνιστούν πραγματική απειλή για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων».

Επισημαίνεται ακόμα, ότι η θέση περί αναγκαιότητας της “εξάλειψης των συνόρων” μεταξύ Αλβανίας και Κοσσόβου, δεν μπορεί να μην προκαλεί ανησυχία. Τέλος, το ρωσικό ΥΠΕΞ τονίζει, ότι τέτοιες προσθέσεις, υπονομεύουν τις προσπάθειες διευθέτησης του  προβλήματος Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Οι κυβερνήσεις Αλβανίας και Κοσσόβου, πραγματοποίησαν κοινή συνεδρίαση στις 2 Οκτωβρίου 2020, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Μαζί χωρίς σύνορα, σε μια περιοχή χωρίς σύνορα”. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, έγιναν αρκετές τέτοιες συναντήσεις μεταξύ των δυο πλευρών. Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, επιδιώκει να συμπεριλάβει το Κόσοβο στην πρωτοβουλία “Μίνι-Σένγκεν”, που εγκαινιάστηκε από Αλβανία, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία. Ο στόχος είναι η δημιουργία soft -borders (μαλακά σύνορα), εξάλειψη των εμπορικών φραγμών, ελεύθερη διακίνηση ατόμων και υπηρεσιών.

Η δημιουργίας μια “Μεγάλης Αλβανίας” που επέκρινε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, απέχει πολύ από το να πάρει, βάσει των υφιστάμενων δεδομένων, τη μορφή hard-borders (σύνορα με οριοθέτηση) που οραματίζεται ο αλβανικός εθνικισμός. Μια “Μεγάλη Αλβανία” θα περιλαμβάνει  Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, Αλβανόφωνους των Σκοπίων, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και αλβανική διασπορά.

Η Ουάσιγκτον δεν επιδιώκει διαμελισμό της Βόρειας Μακεδονίας, ούτε να διασπάσει μικρά και αδύναμα κράτη που είναι επιρρεπείς στις παρεμβάσεις της. Η τεράστια αμερικανική στρατιωτική βάση Camp Bondsteel του Κοσσυφοπεδίου, που έχει έκταση 3,86 τετραγωνικών χιλιομέτρων -απέχει 149 χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα και 26 χιλιόμετρα από την πόλη των Σκοπίων, δίνει την ευκαιρία στην Ουάσιγκτον να ελέγχει την περιοχή και να προωθεί τα γεωπολιτικά και ενεργειακά συμφέροντά της.

Επιπλέον, μια οριοθετημένη “Μεγάλη Αλβανία”, μπορεί να εξελιχθεί και σε κέντρο ισλαμικού εξτρεμισμού και να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Η Ρωσία γνωρίζει ότι κοιμώμενοι ισλαμιστικοί εξτρεμιστικοί πυρήνες (sleeping cells), έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιηθούν άμεσα.

Οι ισλαμιστές εξτρεμιστές μαχητές, οι οποίοι επέστρεψαν από τον εμφύλιο της Συρίας στα δυτικά Βαλκάνια, από όπου κατάγονταν, θεωρούνται απειλή για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, οι βαλκάνιοι ισλαμιστές μαχητές που είχαν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, δεν φαίνεται να έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, για να συμμετέχουν σε νέες μάχες στη Μέση Ανατολή.

Ο ισλαμικός φονταμενταλισμός, ιδιαίτερα ο σαλαφισμός, πρωτοεμφανίστηκε στα Βαλκάνια μέσω ιεροκηρύκων και τζαμιών που χρηματοδοτούνταν από τη Σαουδική Αραβία, κατά τη διάρκεια των γιουγκοσλαβικών πολέμων, τη δεκαετία του 1990. Η επιρροή του φονταμενταλισμού αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό  τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της κακής οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της περιοχής, που απογοήτευε τα νεαρά σε ηλικία άτομα. Τα έστρεψε προς τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό.

Μια αναζωπύρωση των διαφόρων εθνοτικών-θρησκευτικών στοιχείων, με εμπλοκή των ισλαμιστικών εξτρεμιστικών στοιχείων, θα έχει αρνητικό αντίχτυπο στη ρωσική στρατηγική στα δυτικά Βαλκάνια. Η Μόσχα επιδιώκει κατά κάποιο τρόπο, την ενοποίηση του σέρβων ορθόδοξων χριστιανών, ώστε να αυξήσει την επιρροή της μέσα στην περιοχή.

Η ελπίδα των Ευρωπαίων, ότι οι Κοσσοβάροι θα μπορέσουν να αποτελέσουν ξεχωριστή κοινότητα και να μην πιστέψουν στη μεγάλη Αλβανική ιδέα, καταρρέει μπροστά στα μάτια μας. Μειωμένη στις μειονεκτικές περιοχές των Βαλκανίων, αυτή η ιδέα έχει επεκταθεί σε πολέμους τρεις φορές σε τριάντα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του εμφυλίου στην ίδια την Αλβανία, και θα εκραγεί ξανά όταν οι επαγγελματίες τυχοδιώκτες το κρίνουν σκόπιμο.

Οι Σέρβοι πρέπει να ανησυχούν πολύ περισσότερο για αυτό από τους Ρώσους, αλλά η Ζαχάροβα ανησυχεί επίσης για την υπόθεση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ