Ρωσία

Η Ρωσία είναι ο «παγκόσμιος ηγέτης» στην τεχνολογία υπερηχητικών πυραύλων: Σύστημα εντολών και ελέγχου με δυνατότητα AI

Οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος και πιο τεχνολογικά προηγμένος στρατός στον κόσμο, τα τελευταία χρόνια χάνει τα πλεονεκτήματά του από τη Ρωσία και την Κίνα. Και οι δύο εκμεταλλεύτηκαν, την πολιτική παρακμή και τις πολιτικοοικονομικές αντιφάσεις που είχαν αντίκτυπο στο στρατιωτικό πλεονέκτημά της (ΗΠΑ), για να προλάβουν αυτό που άλλαξε ριζικά τη στρατιωτική ισορροπία.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι είναι μια κατηγορία που λείπει από την Ουάσιγκτον, όπου ένα από τα πρωτότυπα  απέτυχε σε δοκιμή της 28ης Ιουλίου. Αυτό ήταν ένα όπλο ταχείας απόκρισης με αεροπλάνο AGM-183A (ARRW). 

Η Ρωσία και η Κίνα έχουν εισαγάγει πλήρως λειτουργικά υπερηχητικά συστήματα, με την πρώτη να έχει τρεις εκπληκτικά γρήγορους πυραύλους που μπορούν να πετάξουν κοντά στα 9 Mach (εννέα φορές την ταχύτητα του ήχου).

Σήμερα, το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Project 885 Yasen Severodvinsk, πραγματοποίησε την πρώτη υποβρύχια εκτόξευση του υπερηχητικού πυραύλου Zircon, ανακοίνωσε το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Νωρίτερα, το Severodvinsk πραγματοποίησε την πρώτη επίθεση στην επιφάνεια.

«Το πλήρωμα του πυρηνικού υποβρυχίου πυραύλων Severodvinsk, ολοκλήρωσε με επιτυχία τη δεύτερη δοκιμαστική εκτόξευση του υπερηχητικού πυραύλου Zircon. Η δεύτερη δοκιμαστική βολή, πραγματοποιήθηκε από το πλήρωμα του Severodvinsk από βυθισμένη θέση για πρώτη φορά, από βάθος 40 μέτρων στα ύδατα της Λευκής Θάλασσας, σε υπό όρους στόχο στη Θάλασσα του Μπάρεντς », δήλωσε το ρωσικό  υπουργείο  αμύνης σε ανακοίνωσή του.

Ο πύραυλος επιφανείας Avangard, ο υπερηχητικός πύραυλος κρουζ Kinzhal και ο υπερηχητικός πυραύλος Tsirkon 3M22, «ξεσήκωσαν τον κόσμο», όταν αποκαλύφθηκαν το 2018 και η πρόσφατη δοκιμή προσθέτει μόνο στο ανάστημά του. 

Βίντεο με τις δοκιμές και τις παραδοχές τους από Αμερικανούς εμπειρογνώμονες και στρατιωτικούς ηγέτες, για την πλήρη ανωτερότητά τους έναντι οποιουδήποτε αμερικανικού ή δυτικού συστήματος πυραυλικής άμυνας, έβαλαν  το αμερικανικό πεντάγωνο  σε αμηχανία.

Η Κίνα έχει επίσης αποδειχθεί, ότι έχει ένα  απόλυτο πλεονέκτημα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας (SCS) με τους πυραύλους κρουζ Anti-Ship YJ-18 μεγάλης εμβέλειας (540 χιλιόμετρα), και τον πύραυλο PL-15 Beyond Visual Range (300 χλμ.) Ξεπερνούν κάθε αμερικανικό πύραυλο της κατηγορίας.

Αυτό είναι, εκτός από τον εντελώς ανορθόδοξο βαλλιστικό πύραυλο αντι-πλοίου DF-21D (ASBM). Ο βαλλιστικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς DF-17, που αποκαλύφθηκε τον Οκτώβριο του 2019, απελευθερώνει επίσης το υπερηχητικό «ολισθηρό όχημα» DF-ZF.

Σύστημα εντολών και ελέγχου με δυνατότητα AI

Η Ρωσία έχει θέσει σε ενέργεια, τη λειτουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος χειρισμού και ελέγχου του πυραύλου Tsirkon (που επίσης γράφεται ως Zircon), το οποίο θεωρείται η έκδοση  ενός δικτυωμένου χώρου μάχης.

Η εξέλιξη στον πόλεμο με επίκεντρο τα δίκτυα, σηματοδοτήθηκε από την Κίνα με τον «ευφυή πόλεμο». Ωστόσο, λεπτομέρειες που προέκυψαν από τη δοκιμή του Τσίρκον στις 27 Αυγούστου από τον Βόρειο Στόλο, αποκάλυψαν την εμπλοκή του μοναδικού  Avtomatizirovannoy Systemi Upravleniya (ASU).

Το Tsirkon πετά κοντά στα 10.000 χιλιόμετρα την ώρα, σε εμβέλεια σχεδόν εκατό χιλιομέτρων, σε υψόμετρα 30-40 χιλιόμετρα από τη στάθμη της θάλασσας όπου η αντίσταση του αέρα είναι χαμηλή και μεταφέρει κεφαλή 450 κιλών.

Η δοκιμή περιελάμβανε την  ενσωμάτωση αυτού του Command and Control (C&C), του ναυτικού ASU και του υπερηχητικού πυραύλου Tsirkon. Το ASU συνδύασε αεροπορικά και θαλάσσια περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού υποβρυχίου Orel, του καταδρομικού Marshal Ustinov και της φρεγάτας Admiral of the Fleet Kasatanov, δύο πληρώματα του αναγνωριστικού αεροσκάφους Tu-142 και αντι-υποβρυχιακά αεροσκάφη.  Διαβίβασαν δεδομένα στην C&C που χρησιμοποίησε την Intelligence Surveillance and Reconnaissance (ISR) με την ASU, η οποία «αναγνώρισε μονομερώς» τον «πιο σημαντικό» στόχο, απέκτησε τον στόχο και εκτέλεσε την επίθεση.

Εκτός από τα αεροσκάφη, η ASU έλαβε επίσης δεδομένα από επίγεια ραντάρ, δορυφόρους και drones, όπου αυτή η βελτίωση στην ταχύτητα λήψης αποφάσεων πιστεύεται ότι επιτεύχθηκε με Τεχνητή Νοημοσύνη (AI).

Ο πρώτος ρωσικός δορυφόρος αναγνώρισης ραντάρ Pion-NKS του συστήματος Liana, που ξεκίνησε φέτος στις 25 Ιουνίου, παρακολουθεί στρατιωτικά και πολιτικά πλοία καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας υπό όλες τις καιρικές συνθήκες. Οι δορυφόροι Lotos-C1, επίσης μέρος του συστήματος Liana, παρακολουθούν ραδιοσήματα πολεμικών πλοίων.

Αυτό το ASU μπορεί επίσης να συγχωνευθεί με άλλα συστήματα κρούσης ακριβείας όπως το Kalibr, Vulkan, Yakhont, P-800 Onyx, με το Tsirkon να είναι ικανό να εκτοξευθεί από τους ίδιους εκτοξευτές του Kalibr και του Onyx. Αυτοί οι πύραυλοι μπορούν να εκτοξευθούν από μικρότερα πυραυλικά πλοία, όπως το Buyan-M και το Karakrut, καθιστώντας τα έτσι ικανά να εκτοξεύσουν τον υπερηχητικό πύραυλο Tsirkon που σκοτώνει.

Η γρήγορη αντίδραση και η απόφαση για τα εχθρικά περιουσιακά στοιχεία, από αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων με τη χρήση της τεράστιας ταχύτητας και εμβέλειας του πυραύλου από διάφορες υπάρχουσες πλατφόρμες, είναι το σήμα κατατεθέν του συστήματος και του πυραύλου, σύμφωνα με αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τη ρωσική ικανότητα

Στα μέσα Αυγούστου, ο Αρχηγός Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ Τσαρλς Ρίτσαρντ, μιλώντας στο ετήσιο συμπόσιο για την διαστημική άμυνα, αναγνώρισε ότι η ρωσική υπερτονική τεχνολογία θα προσφέρει στο ρωσικό ναυτικό ένα αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα.

« Το σημερινό μας σύστημα εδάφους και διαστημικού αισθητήρα, μπορεί να μην είναι ικανό ,να αντιμετωπίσει τον εντοπισμό και την παρακολούθηση αυτών των πυραύλων. Πρέπει να παραδεχτώ, ότι η Ρωσία είναι η κορυφαία χώρα στον κόσμο στην υπερηχητική τεχνολογία. Και αν οι επιχειρήσεις της αμυντικής μας βιομηχανίας σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεν καταλάβουν πώς να τους αντισταθούν, τα πλοία των στόλων των χωρών του ΝΑΤΟ θα γίνουν ευάλωτα », είπε ο Richard.

Η Ρωσία σχεδιάζει να κάνει ακόμη ένα βήμα παραπέρα, μεταβαίνοντας από μεμονωμένες εκτοξεύσεις σε παράκτιες περιοχές, σε πυροβολισμούς. 

Η Ρωσία σχεδιάζει τώρα να αναπτύξει έναν τέταρτο υπερηχητικό πύραυλο που ονομάζεται Kh-95, που θα εκτοξευθεί από το στρατηγικό βομβαρδιστικό μεγάλης εμβέλειας Tupolev Tu-22 M3M, όπως  αναφέρθηκε από τους EurAsian Times. Θα διαθέτει πλέον το μεγαλύτερο εύρος υπερηχητικών πυραύλων, με τη μεγαλύτερη ευελιξία και τελειοποιημένα τεχνο-βιομηχανικά συστήματα για την υποστήριξή τους.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ