Ρωσία

Ο εχθρός του εχθρού μου φίλος μου! Ρωσία-Κίνα "ενώνουν" τις δυνάμεις τους ως απάντηση στο AUKUS

Στις 15 Σεπτεμβρίου, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας νέας εταιρικής σχέσης ασφαλείας στην περιοχή Ινδο -Ειρηνικού - AUKUS. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Καμπέρα σχεδιάζει να κατασκευάσει τουλάχιστον οκτώ υποβρύχια πυρηνικής ενέργειας που έχουν σχεδιαστεί από τις ΗΠΑ, με τα πρώτα να μπαίνουν σε λειτουργία το 2036, καθώς και να εξοπλίζει τις ένοπλες δυνάμεις της με πυραύλους κρουζ αμερικανικής παραγωγής. Λόγω αυτού, η Αυστραλία τερμάτισε ένα αμυντικό συμβόλαιο με τη Γαλλία, το μεγαλύτερο στην ιστορία της.

Ρωσία και Κίνα εκφράζουν την ανησυχία τους

Η Ρωσία εξέφρασε την ανησυχία της για τη δημιουργία συμμαχίας μεταξύ Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ (AUKUS) κατά τη διάρκεια διαβουλεύσεων με τις ΗΠΑ στη Γενεύη, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ σε δημοσιογράφους την Πέμπτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Εκμεταλλευτήκαμε επίσης τη σημερινή συνάντηση, προκειμένου να μεταφέρουμε άμεσα τις ανησυχίες μας στους Αμερικανούς όσον αφορά τη δημιουργία μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, μιας νέας υψηλής τεχνολογίας συνεργασίας AUKUS με την τεχνολογική μεταφορά πυρηνικού συστήματος προώθησης στην Αυστραλία, στο πλαίσιο της αναμενόμενης κατασκευής οκτώ πυρηνικών υποβρυχίων του ναυτικού αυτής της χώρας », δήλωσε ο ανώτερος διπλωμάτης.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο, ότι οι Αμερικανοί έχουν επανειλημμένα πει ότι το AUKUS καλείται να αντισταθεί όχι μόνο στην επιρροή της Κίνας, αλλά και της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Μετά από αυτό, ο Γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, αποκάλεσε τη νέα συμμαχία "ένα πρωτότυπο του ασιατικού μπλοκ του ΝΑΤΟ", προσθέτοντας, ότι οι Αμερικανοί θα προσπαθήσουν να εμπλέξουν άλλα κράτη σε αυτήν τη δομή "για να διεξάγουν αντικινέζικες και αντι -Ρώσικες δραστηριότητες ».

Μέχρι στιγμής, η Μόσχα θεωρεί το AUKUS όχι ως πραγματική απειλή, αλλά ως πηγή στρατιωτικού και πολιτικού κινδύνου. Επομένως, οι βραχυπρόθεσμες απαντήσεις είναι πιθανό να περιορίζονται σε πολιτικούς ελιγμούς.
Επιπλέον, τώρα κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τους Ρώσους να προωθήσουν τα πυρηνικά τους υποβρύχια στην περιοχή. Από το 1987, το Νέο Δελχί μπόρεσε να νοικιάσει πυρηνικό υποβρύχιο από τη Μόσχα. Ωστόσο, η συμφωνία δεν προέβλεπε μεταφορά τεχνολογίας.
 

Η Ρωσική Ομοσπονδία μπορεί εύκολα να αρχίσει να εμπορεύεται, τόσο τεχνολογίες όσο και τελειωμένα πυρηνικά υποβρύχια. Δεν θα λείψουν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές, αφού η Ρωσία είναι μία από τις λίγες δυνάμεις στον κόσμο με ισχυρό και σύγχρονο πυρηνικό υποβρύχιο στόλο. Το Βιετνάμ και η Αλγερία, θέλουν εδώ και καιρό να αποκτήσουν ένα πυρηνικό υποβρύχιο και μπορεί να τους παρέχει η Ρωσία.

Προφανώς, μακροπρόθεσμα, η Ρωσία δεν θα αγνοήσει το προφανές γεγονός: το AUKUS περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία,  δύο πυρηνικές δυνάμεις και η Αυστραλία θα ενταχθεί σύντομα στον πυρηνικό σύλλογο. Τα αυστραλιανά πυρηνικά υποβρύχια θα μπορούν να διεξάγουν επιχειρήσεις στον δυτικό και βορειοδυτικό Ειρηνικό, δηλαδή, σε περιοχές τακτικής ναυτικής δραστηριότητας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Εάν η ρωσική Άπω Ανατολή βρίσκεται εντός εμβέλειας πυραυλικών όπλων στα αυστραλιανά πυρηνικά υποβρύχια, θα αλλάξει το παιχνίδι για τη Μόσχα. Ως πυρηνική δύναμη, η Ρωσική Ομοσπονδία θα πρέπει να λάβει υπόψη αυτήν την περίσταση στα στρατηγικά της σχέδια. Αυτό σημαίνει, ότι η Καμπέρα θα πρέπει να παρακολουθεί στενά, τη στρατιωτική δραστηριότητα της Μόσχας στον Ειρηνικό τα επόμενα χρόνια.

Μέχρι το 2028, το ρωσικό ναυτικό θα διαθέτει τουλάχιστον 14 πυρηνικά υποβρύχια και 6 ντίζελ-ηλεκτρικά υποβρύχια σε αυτήν την περιοχή. Εάν η Ρωσία βλέπει στρατιωτική απειλή στο μπλοκ AUKUS, η περιοχή επιχειρήσεων της μπορεί να επεκταθεί όχι μόνο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αλλά και πολύ πέρα ​​από τα σύνορά της. 

Επιπλέον, η Ρωσική Ομοσπονδία και η ΛΔΚ μπορούν να δημιουργήσουν έναν ανεπίσημο θαλάσσιο συνασπισμό, για να αντιμετωπίσουν τη συνδυασμένη στρατιωτική δύναμη του AUKUS. Η Μόσχα και το Πεκίνο, είναι απίθανο να συμφωνήσουν στη δημιουργία ενός πλήρους στρατιωτικού μπλοκ με τη συμμετοχή άλλων κρατών, αλλά ακόμη και ο συντονισμός των ενεργειών τους θα είναι ένα πολύ κακό μήνυμα για την AUKUS.
Σε περίπτωση κλιμάκωσης, η Αυστραλία, ως ο πιο αδύναμος κρίκος, μπορεί να είναι η πρώτη που θα υποφέρει. Οι Κινέζοι έχουν ήδη χαρακτηρίσει την Αυστραλία, ως «πιθανό στόχο πυρηνικής επίθεσης». Αλλά αυτή είναι μια εξαιρετικά απαισιόδοξη επιλογή, αλλά η ολίσθηση της περιοχής στον Ψυχρό Πόλεμο είναι πολύ πιθανή, συνοψίζουν τα μέσα ενημέρωσης από την Ινδία.

Από την μεριά της η Κίνα, καλεί τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει την Αυστραλία από το να παραβιάσει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης (NPT), η οποία θα μπορούσε να συμβεί, εάν η χώρα λάβει τεχνολογία για την ανάπτυξη πυρηνικών υποβρυχίων στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας AUKUS.

«Η συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας, αποτελεί σοβαρή απειλή πυρηνικής διάδοσης και παραβιάζει το πνεύμα του NPT», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας, Wu Qian.

Τόνισε ότι στο πλαίσιο του AUKUS, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξάγουν τεχνολογία και υλικά, συμπεριλαμβανομένου του εξαιρετικά εμπλουτισμένου ουρανίου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πυρηνικά όπλα, στην Αυστραλία. Ο ΔΟΑΕ δεν θα είναι σε θέση να επαληθεύσει πώς τα χρησιμοποιεί η Αυστραλία.

"Αυτή είναι μια καθαρή πράξη πυρηνικής διάδοσης", είπε ο Wu.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε, ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο συμπεριφέρθηκαν ανεύθυνα και με διπλά πρότυπα, προσθέτοντας ότι μια τέτοια αδιαφορία για το διεθνές δίκαιο μπορεί να ενθαρρύνει άλλα μη πυρηνικά κράτη να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κίνα τονίζει σε αυστηρούς τόνους ότι η Αυστραλία, ως συμβαλλόμενο μέρος στο NPT και στη Συνθήκη Νότιου Ειρηνικού για την πυρηνική ελεύθερη ζώνη, θα παραβίαζε σοβαρά τις διεθνείς υποχρεώσεις της, εισάγοντας στρατηγικά σημαντικές τεχνολογίες για τη δημιουργία πυρηνικών υποβρυχίων και ουρανίου πυρηνικής ποιότητας.

«Η Κίνα καλεί τη διεθνή κοινότητα, να δράσει από κοινού και να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να σταματήσει τέτοιες επικίνδυνες ενέργειες», δήλωσε ο Γου.

Επιπλέον, κάλεσε την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψουν τη νοοτροπία τους στον Ψυχρό Πόλεμο, να απομακρυνθούν από τη συνεργασία για πυρηνικά υποβρύχια και να καταστήσουν τις προσπάθειες πιο ευνοϊκές για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, σε απάντηση στο σχηματισμό αμυντικής εταιρικής σχέσης, προέτρεψε τις χώρες να απέχουν από τη δημιουργία συμμαχιών εναντίον άλλων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ