Ρωσία

Ιράν-Ρωσία «παρά πόδα»: Στενότερη συνεργασία στην πυρηνική ενέργεια-Το μομέντουμ που θέλει να εξαργυρώσει η Μόσχα

Το Πενταπόσταγμα σε άρθρο του έγραψε, ότι η νέα κλιμάκωση των πυρηνικών εξοπλισμών έχει ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ και Ρωσία, συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες για τον έλεγχο των όπλων.

Την ίδια στιγμή όμως ο Πούτιν, εδραιώνει τις νέες στρατηγικές συμμαχίες της Ρωσίας απέναντι στην Αμερική του Μπάιντεν, πιστεύοντας ότι η στρατηγική σύμπραξη Μόσχας - Τεχεράνης θα διαμορφώσει το μέλλον της Μ. Ανατολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με διορατικότητα και μεθοδικότητα ο Πούτιν, "χτίζει" το τείχος ασφαλείας που θωρακίζει τα ζωτικά συμφέροντα και τις στρατηγικές συμμαχίες της Ρωσίας στην ασταθή Μέση Ανατολή, διαπραγματευμένος ταυτόχρονα με έναν από τους δύο ισχυρότερους παίκτες της περιοχής το Ιράν ( το άλλο είναι η Σαουδική Αραβία ) και υλοποιώντας το ευρύτερο σχέδιό του για "αποκατάσταση" της ρωσικής διπλωματικής και οικονομικής επιρροής στον μεσανατολικό χώρο, 30 χρόνια αφότου κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν (AEOI) Mohammad Eslami και ο γενικός διευθυντής της ρωσικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom Alexey Likhachev, «αντάλλαξαν απόψεις» σχεδίων για την προώθηση της πυρηνικής συνεργασίας μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας.

Σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα την Τρίτη, ο Eslami και ο Likhachev, μίλησαν για την ενίσχυση της συνεργασίας στην ειρηνική απασχόληση της πυρηνικής ενέργειας.

Τονίζοντας τις «στρατηγικές σχέσεις» μεταξύ Ιράν και Ρωσίας, οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν να επιταχύνουν το ρυθμό συνεργασίας στην πυρηνική βιομηχανία.

Μίλησαν επίσης, για τις τελευταίες εξελίξεις στη διαδικασία συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν και της Rosatom.

«Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε ειρηνικές πυρηνικές δραστηριότητες, όπως στην κατασκευή και ανάπτυξη πυρηνικών σταθμών, συνεχίζεται καλά και πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω», τόνισε ο Eslami.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την πλευρά του, ο Λιχάτσεφ χαιρέτισε τα σχέδια για επέκταση των σχέσεων με το Ιράν, αξιοποιώντας την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς.

Αυτές οι επαφές δεν είναι άλλο από την περαιτέρω σύσφιξη των ρωσο-ιρανικών σχέσεων, στη σκιά της επαπειλούμενης αποχώρησης των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά και της έκβασης του πολέμου στη Συρία, καθώς Μόσχα και Τεχεράνη, είναι οι δύο από τους ισχυρότερους υποστηρικτές του Άσαντ.

Η στρατιωτική βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν, αποδείχθηκε ζωτικής σημασίας για τον Σύρο Πρόεδρο, επιτρέποντάς του να καταγάγει μια σειρά σημαντικών νικών στο πεδίο της μάχης από το 2015 κι έπειτα, και να αποκαταστήσει τον έλεγχό του στο μεγαλύτερο μέρος της Συρίας. Η Μόσχα προσπαθεί τώρα να αξιοποιήσει το μομέντουμ, δίνοντας νέα ώθηση στις διπλωματικές προσπάθειες διευθέτησης της σύγκρουσης και τερματισμού του πολέμου.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 20 Σεπτεμβρίου,  οι αρχηγοί πυρηνικών του Ιράν και της Ρωσίας πραγματοποίησαν «πολύ εποικοδομητική» συνάντηση στη Βιέννη.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν (AEOI) Mohammad Eslami και ο Γενικός Διευθυντής της Ρωσικής Κρατικής Εταιρείας Ατομικής Ενέργειας (ROSATOM) Alexey Likhachev, αντάλλαξαν απόψεις για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη τη Δευτέρα, και οι δυο τους, πραγματοποίησαν μια «πολύ εποικοδομητική» συνάντηση και «επανεξέτασαν τη διμερή συνεργασία και έργα».

Σύμφωνα με τον Gharibabadi, αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση των Eslami και Likhachev που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της 65ης Γενικής Διάσκεψης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Το Ιράν θα επιστρέψει σύντομα στις πυρηνικές συνομιλίες, αλλά ο Μπάιντεν έστειλε αρνητικό πρόσημο

Ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, δήλωσε  ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έπρεπε να υποστηρίξει τη συζήτηση για τη διπλωματία με συγκεκριμένες ενέργειες, για να δείξει στο Ιράν ότι η Ουάσινγκτον είναι σοβαρή για την αποκατάσταση μιας πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

«Λένε, είμαστε έτοιμοι ( ΗΠΑ ) να επιστρέψουμε στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών μας . Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ενέργεια για να δείξει και να αποδείξει την αληθινή θέληση στη νέα ιρανική διοίκηση, στο ιρανικό έθνος. Και χειρότερα από αυτό, ταυτόχρονα, κατάφεραν να επιβάλουν νέες κυρώσεις », είπε ο Αμπντολαχιάν.

Η συμφωνία του 2015, που υπογράφηκε επίσης από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία, περιόρισε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με αντάλλαγμα τον τερματισμό των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ. Το 2018, ο Πρόεδρος Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία, επανέφερε κυρώσεις στο Ιράν και εισήγαγε περισσότερες κυρώσεις ως μέρος της εκστρατείας μέγιστης πίεσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές