Ρωσία

Αναβίωση του Ψυχρού πολέμου; Ποιες κινήσεις της Ρωσίας δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Ρωσία, εξαναγκάζει και εκφοβίζει τους γείτονές της με στρατιωτικά μέσα, κλιμακώνοντας την ένταση στην ανατολική Ευρώπη.

Η στρατιωτικοποίηση στην ανατολική Ευρώπη πυροδοτήθηκε πρόσφατα, καθώς η Ρωσία παρέχει στη Λευκορωσία βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό, που προκάλεσε αίσθηση στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.

Με άρθρο του το Πενταπόσταγμα ανέφερε, ότι η οπτική της στενότερης συμμάχου της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, υποστηρίζει ότι βλέπει ξεκάθαρα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη άλλη μία αναδιανομή του κόσμου. Κατανοεί ότι η Δημοκρατία της Λευκορωσίας, όπως και κάθε άλλη χώρα, είναι απλώς ένα αναλώσιμο πιόνι στο μεγάλο παιχνίδι για τη μέγιστη επανεκκίνηση. Ίσως προνοεί, πως αποτελεί το προγεφύρωμα της μάχης έναντι της Ρωσίας.

Η Ρωσία θα στείλει "δεκάδες" αεροπλάνα, ελικόπτερα και συστήματα αεράμυνας  πιθανώς, συμπεριλαμβανομένων των S -400, στη Λευκορωσία σύντομα, δήλωσε ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο στους δημοσιογράφους την Τετάρτη.

"Στο εγγύς μέλλον, υπέγραψα την παραγγελία πριν από δύο ημέρες,  θα μας στείλει η Ρωσική Ομοσπονδία  δεν θα πω τι ακριβώς και το ακριβές χρηματικό ποσό, δεκάδες αεροσκάφη, δεκάδες ελικόπτερα και βασικά όπλα αεράμυνας, ίσως ακόμη και τους S-400. Τα χρειαζόμαστε πολύ, το είπα ήδη », είπε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με το BelTA.

Στρατιωτικοποίηση της Λευκορωσίας από τη Ρωσία

Η Λευκορωσία, σύμμαχος της Ρωσίας, βρίσκεται στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας ανάμεσα στη Ρωσία και τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο William Alberque, διευθυντής μη διάδοσης και πυρηνικής πολιτικής του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS), λέει ότι ενώ οι στρατιωτικοί προϋπολογισμοί στα περισσότερα κράτη της ανατολικής Ευρώπης μειώθηκαν μέχρι το 2014, «η Ρωσία ήταν απασχολημένη με τη στρατιωτικοποίηση του εδάφους της, κοντά στην ανατολική Ευρώπη ιδιαίτερα από το 2012 ».

Με τον εκσυγχρονισμό του στρατού της, σήμερα, η Ρωσία είναι σε θέση να διεξάγει συμβατικούς πολέμους όπως φαίνεται στην προσάρτηση της Κριμαίας και τη στρατιωτική της παρέμβαση στον Συριακό Εμφύλιο Πόλεμο, οι οποίοι αποτελούν παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Μόσχα, χρησιμοποιεί στρατιωτικά εργαλεία για την επίτευξη των πολιτικών της στόχων.

«Η Ρωσία και η Λευκορωσία, έχουν πλήρη στρατιωτική συνεργασία και σύμφωνα με τη Συνθήκη για την Ένωση, η Ρωσία εγγυάται την ασφάλεια της Λευκορωσίας», δήλωσε ο Αλμπερκ και βλέπει «σημάδια ενός νέου αναδυόμενου Ψυχρού Πολέμου, μεταξύ ανατολής και δύσης».

«Η Ρωσία έχει δημιουργήσει τη δική της ζώνη ασφαλείας, γύρω από τα σύνορά της και αυτές οι χώρες (που συνορεύουν) χωρίς ένταξη στο ΝΑΤΟ, φαίνεται να δέχονται πιέσεις εάν αρνηθούν να ευθυγραμμιστούν με τη Ρωσία». αναφέρει

Ο Άλμπερκ βλέπει τις ενέργειες της Ρωσίας ως κρίσιμο παράγοντα, για τις μελλοντικές σχέσεις με το ΝΑΤΟ υπογραμμίζοντας την άρνηση της Ρωσίας, να συναντηθεί στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας από το 2019.

«Αυτό που θέλει η Ρωσία, είναι μια προνομιακή σφαίρα επιρροής γύρω από τα σύνορά της, και όλο και περισσότερο, χρησιμοποιεί στρατιωτική και πολιτική ένταση - εργαλειοποιώντας τον κίνδυνο - για να εξαναγκάσει τους γείτονές της». ανέφερε

Η πολιτική και στρατιωτική πίεση από τη Μόσχα, σημαίνει ότι «ορισμένοι από τους γείτονες της Ρωσίας, θα συνεχίσουν να επιδιώκουν να αυξήσουν την ασφάλειά τους μέσω της βελτίωσης των στρατιωτικών τους δυνατοτήτων και της ευθυγράμμισης με το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Άλμπερκ.

Ο Άλμπερκ πιστεύει ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Λευκορωσίας - η καταστολή των διαδηλωτών, ο εγκλωβισμός των πολιτικών της αντιπολίτευσης, η φίμωση του Τύπου της, και τώρα η προσπάθεια να «οπλίσει» τη μετανάστευση κατά της Λιθουανίας και της Πολωνίας - θα ενοποιήσει περαιτέρω την ΕΕ, στο να σταθεί απέναντι στον Λουκασένκο και να κυρώσει το καθεστώς του.

«Έτσι πιστεύω ότι οι ενέργειες του Λουκασένκο, βλάπτουν τα συμφέροντα της Λευκορωσίας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», συνέχισε.

Ο William Courtney, πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στο Καζακστάν και τη Γεωργία, που υπηρέτησε ως ειδικός βοηθός του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Bill Clinton για τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ευρασία,  μίλησε για τη συμπεριφορά της Ρωσίας με τους γείτονές της.

Ο Κόρτνεϊ είπε: «Στη Λευκορωσία, υπάρχουν ανησυχίες ότι η ηγεσία του Λουκασένκο, αντιστρέφει την προηγούμενη αντίθεσή της στη δημιουργία ρωσικής αεροπορικής βάσης και επιτρέπει την τοποθέτηση, περισσότερων ρωσικών όπλων και στρατιωτικού προσωπικού στο έδαφός της, ως μία από τις απαντήσεις της στην ανερχόμενη δημοκρατική πολιτική αντιπολίτευση στη χώρα και αυξημένη εξάρτηση του καθεστώτος από τη Μόσχα ».

Ανέφερε ότι η Ρωσία βάζει περισσότερα όπλα και στρατιώτες στη Λευκορωσία, για να την θέσει υπό αυστηρότερο ρωσικό έλεγχο και να «εκφοβίσει τα μέλη του ΝΑΤΟ», ειδικά εκείνα στην ανατολική πλευρά της, όπως η Πολωνία και οι Βαλτικές. 

Στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, είπε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις 3 Σεπτεμβρίου, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν " σταθερά δεσμευμένες" στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και προσέφεραν στο Κίεβο 60 εκατομμύρια δολάρια, ως νέα βοήθεια για την ασφάλεια καθώς αντιμετωπίζει επιθετικότητα από τη Μόσχα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερά, προσηλωμένες στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα», δήλωσε ο Μπάιντεν, στην αρχή της συνάντησης με τον Ουκρανό ομόλογό του στο Οβάλ Γραφείο.

"Σήμερα θα συζητήσουμε πώς μπορούν οι ΗΠΑ, να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία, καθώς προωθεί την ατζέντα δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων", είπε ο Μπάιντεν.

Μια μέρα μετά τη συνάντηση, το Κρεμλίνο εξέφρασε την αντίθεσή του απέναντι στην αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, διότι θα μπορούσε να κάνει το Κίεβο να συμπεριφέρεται απρόβλεπτα και επικίνδυνα Η Μόσχα εξέφρασε επίσης ότι η φιλία μεταξύ Ουάσινγκτον και Κιέβου, έχει ως κίνητρο την αντίθεση απέναντι στη Ρωσία.

Ο πρεσβευτής συνταξιούχος Courtney, ο οποίος ήταν αναπληρωτής διαπραγματευτής των ΗΠΑ, στις αμερικανικές-σοβιετικές αμυντικές και διαστημικές συνομιλίες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, βλέπει την αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία, ως αποτρεπτικό παράγοντα κατά της ρωσικής επιθετικότητας.

Οι ΗΠΑ, μαζί με το ΝΑΤΟ, «θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία για να αποτρέψει, περαιτέρω επιθετικότητα και να αναπτύξει ισχυρότερες δυνάμεις στην ανατολική της πλευρά, με απώτερο σκοπό την αποτροπή κάθε  πιθανής επιθετικότητας εναντίον της Συμμαχίας», είπε ο Κόρτνεϊ.  

Πιστεύει ότι οι εντάσεις θα αυξηθούν και είπε, ότι «ένας σύγχρονος Ψυχρός Πόλεμος» θα έρθει μόνο, εάν οι ρωσικές στρατιωτικές απειλές αυξηθούν περαιτέρω».

Ο Alberque για τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία, ανέφερε ότι  είναι «μια κατάσταση όπου η μία πλευρά αδυνατεί να αμυνθεί και η άλλη έχει σχεδόν απεριόριστους πόρους, όπως βλέπουμε στην αντιπαράθεση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, είναι εγγενώς αποσταθεροποιητικός ».

Από την άλλη πλευρά, ο Alberque πιστεύει ότι η παροχή αμυντικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, από τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους, «μπορεί στην πραγματικότητα να σταθεροποιεί και να μειώνει τους κινδύνους από ανανεωμένες συγκρούσεις μεγάλης κλίμακας».

Η υποστήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και άλλων χωρών εταίρων στην Ουκρανία «δεν απειλεί τη Ρωσία, αλλά βελτιώνει την ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί», συνέχισε.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...