Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Γεωπολιτική "καταιγίδα": Συμφωνία-βόμβα'' Μόσχας-Αιγύπτου επεκτείνει την ρωσική βιομηχανική ζώνη στο Σουέζ

Μεγαλόπνοα σχέδια της Μόσχας σε συνεργασία με την Αίγυπτο στο Πόρτ Σάιντ και στο Σουέζ, δίνουν την δυνατότητα στην Μόσχα να bρίσκεται στην πιο κομβική περιοχή του πλανήτη, αυξάνοντας ταυτόχρονα και την παρουσία του ρωσικού πολεμικού στόλου στην Α.Μεσόγειο.     

Αντιπροσωπεία Ρώσων επιχειρηματιών και επενδυτών και αξιωματούχων από το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου έφτασε στην Αίγυπτο από την Δευτέρα για να εξετάσει την πρόοδο της ρωσικής βιομηχανικής ζώνης.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος της SCZone Yehia Zaki δήλωσε ότι βάσει της νέας συμφωνίας, η ρωσική ζώνη θα επεκταθεί στο ανατολικά λιμένα του Port Said και το Ain Sokhna.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει επέκταση ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων στο Port Said και 500.000 τετραγωνικών μέτρων στο Ain Sokhna, ενώ οι εργασίες έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Το σχέδιο αυτό αποκάλυψε ο Αιγύπτιος ΥΠΑΜ στο ταξίδι του στην Μόσχα λέγοντας ότι, «θα περιλαμβάνει ένα μείγμα βαρέων και ελαφρών βιομηχανιών και θα δώσει στη Ρωσία μια πύλη εισόδου στις αιγυπτιακές, αραβικές και αφρικανικές αγορές».

Το Κάιρο και η Μόσχα στοχεύουν ψηλά, τόσο στην στρατιωτική όσο και στην επιχειρηματική συνεργασία.
Ο Αιγύπτιος στρατηγός Μοχάμεντ Ζάκι, γενικός διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων και υπουργός άμυνας και στρατιωτικής παραγωγής, πραγματοποίησε τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το αιγυπτιακό υπουργείο άμυνας αναφέρεται ότι ο Ζάκι, επικεφαλής μιας στρατιωτικής αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου, παρευρέθηκε στην έβδομη συνάντηση της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής Αιγύπτου-Ρωσίας.

Η επιτροπή είναι επιφορτισμένη με την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Καΐρου και Μόσχας.
Ο Αιγύπτιος στρατηγός ανέφερε στην επιτροπή ότι «η Αίγυπτος επιθυμεί να ανεβάσει το επίπεδο της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσία.Η πρόοδος στη στρατιωτική συνεργασία που επιτεύχθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα επιβεβαιώνει ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Επιθυμούμε πολύ να συνεχίσουμε να ενισχύουμε αυτή τη συνεργασία προς όλες τις κατευθύνσεις και στο πνεύμα της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ζάκι πρόσθεσε ότι η πολιτική ηγεσία των δύο χωρών θέλει να ενισχύσει τη μακροχρόνια σχέση μεταξύ των λαών της Αιγύπτου και της Ρωσίας. «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό υπό το φως των απειλών που προκαλούνται από την επιδείνωση της διεθνούς ασφάλειας», είπε ο Ζάκι.

Τόνισε δε «την πιεστική ανάγκη αποκατάστασης της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή» και τη σημασία της «απόρριψης κάθε μορφής ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών της περιοχής (κτυπώντας καμπάνες στην Τουρκία)».

Αιγύπτιος και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου  συμφώνησαν για τη σημασία της διεξαγωγής κοινών στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και των δύο χωρών.

Ο Ρώσος ΥΠΑΜ είπε ότι η Μόσχα έχει μεγάλη επιθυμία να ενισχύσει όλες τις πτυχές της στρατιωτικής συνεργασίας με την Αίγυπτο, λέγοντας ότι «η Αίγυπτος είναι μια κομβική χώρα στη Μέση Ανατολή, που διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην υποστήριξη της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή».

Μόσχα και Αίγυπτο ουσιαστικά συμφωνούν στο ζήτημα της Λιβύης και της καταστάσεως στην Α.Μεσόγειο, όπου η Τουρκία προσπαθεί να προβάλει ισχύ και επιδιώξεις νεο-οθωμανικού τύπου, και αυτό λέει πάρα πολλά για το επόμενο διάστημα.  

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ