Ρωσία

Νέα αναβαθμισμένη Ρωσική βάση «αστακός» στο Καλίνιγκραντ - Δυσάρεστη ''έκπληξη'' για ΝΑΤΟ

Η κατασκευή και ολοκλήρωση, του εκσυγχρονισμού της μεγαλύτερης ναυτικής βάσης του ρωσικού στόλου στην περιοχή Καλίνινγκραντ, είναι η στρατηγική απάντηση της Μόσχας στην προσέγγιση της βορειοατλαντικής συμμαχίας στα σύνορα της χώρας. 

Αυτή τη δήλωση έκανε στην Izvestia, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, διπλωμάτης Σεργκέι Ορτζονικίτζε.

Η κατασκευή της νεότερης ναυτικής βάσης, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021, μετά από σχεδόν 10 χρόνια εργασίας στις εγκαταστάσεις. Η ολοκλήρωση του έργου, θα επιτρέπει  την φιλοξενία των μεγαλύτερων πλοίων  και υποβρυχίων του Στόλου της Βαλτικής και, επιπλέον, θα γίνει ένα φρούριο που θα μπορεί να αντέξει τις εχθρικές στρατιωτικές απειλές.

Σύμφωνα με πηγές της Izvestia, στο στρατιωτικό τμήμα, η ανακατασκευασμένη ναυτική βάση της Βαλτικής θα γίνει μία από τις πιο σύγχρονες βάσεις στον κόσμο, η οποία θα παρέχει στη Ρωσία την παρουσία της χώρας στη Βαλτική Θάλασσα, καθώς και θα δημιουργήσει αξιόπιστο έλεγχο στην καθορισμένη περιοχή.

Στόχος είναι η βάση, να μπορέσει να φιλοξενεί σε μόνιμη βάση υποβρύχια και φρεγάτες. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε  ένα μέρος των υποβρυχίων που βρίσκονται στη βάση Κρόνσταντ, κοντά στην Αγ. Πετρούπολη, θα μεταφερθούν μόνιμα στην Μπαλτίισκ.

Οι ανακαινίσεις περιλαμβάνουν, επέκταση των μόλων κατά τρία χιλιόμετρα περίπου, εκβάθυνση του λιμένα στα 11 μέτρα και ενίσχυση του πυθμένα.  Κατά αυτόν τον τρόπο, η ναυτική βάση, σε συνδυασμό με την αεροπορική που βρίσκεται πλησίον, θα αυξήσει τις δυνατότητες του ρωσικού στόλου στην περιοχή της Βαλτικής.

«Κάθε ναυτική βάση εκτελεί, πρώτα απ όλα, δύο λειτουργίες: την προστασία των συνόρων, που αποτελούν μέρος της ζώνης των στρατηγικών μας συμφερόντων και την πιθανή εκτέλεση ανταποδοτικών επιθέσεων σε περίπτωση επιθετικότητας, θα παρέχει επίσης, κλήσεις για τα πολεμικά μας πλοία μεγάλης χωρητικότητας. Αυτή είναι μια στρατηγική απάντηση, στην προσέγγιση του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας. Με την ενίσχυση της ναυτικής βάσης στο Καλίνινγκραντ, δείχνουμε έτσι ότι είμαστε έτοιμοι, να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που απειλούν την ασφάλειά μας»,  δήλωσε ο Ordzhonikidze στο σχόλιό του στο δημοσίευμα.

Δυτικοί αμυντικοί εμπειρογνώμονες, αναλύουν τον ρόλο και τη σημασία του Καλίνιγκραντ, βάση που θα χρησιμοποιήσει η Ρωσία,πιθανώς, για να αποσταθεροποιήσει τις χώρες της Βαλτικής, μετατρέποντας το Καλίνιγκραντ σε ένα εφαλτήριο για μια σύγκρουση με την Δύση.

Η στρατιωτική και ναυτική βάση της Ρωσίας, στην Συριακή πόλη Ταρτούς, χρησιμοποιείται για τον Ρωσικό στόλο της Μεσογείου, ενώ την ίδια στιγμή η Ναυτική βάση στην Σεβαστούπολη, είναι η βάση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Το Καλίνιγκραντ όμως, περιβάλλεται από όλες τις πλευρές από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και είναι η κύρια βάση του Ρωσικού στόλου της Βαλτικής, όπως ήταν και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο.

Έτσι οι τρείς Ρωσικές ναυτικές βάσεις, βρίσκονται σε αρκετά απομακρυσμένες περιοχές και συγκεκριμένα στη Συρία στη Κριμαία και στο Καλίνιγκραντ.

Μόνο οι τέταρτες και πέμπτες βάσεις, στο Βλαδιβοστόκ και στο Μουρμάνσκ στον Ειρηνικό, διαθέτουν μια άμεση και ταχύτατη πρόσβαση από δύο σημεία.

Από όλες τις βάσεις όμως, είναι αυτή που πιθανώς, θα αποτελέσει εφαλτήριο για μια Ρωσική επιθετικότητα ενάντια στις χώρες της βαλτικής και ως εκ τούτου και του ΝΑΤΟ.

Ο λόγος είναι η πρόσφατη μεταφορά  από την Μόσχα, στην περιοχή του Καλίνιγκραντ, πυραύλων «Ισκαντέρ» που το βεληνεκές τους φτάνει όχι μόνο τα κράτη της Βαλτικής, αλλά την Σουηδία, την Πολωνία, ακόμα και την Γερμανία. Εάν χρησιμοποιήσουν δε πυραύλους «Ισκαντέρ», με ειδική γόμωση, τότε το βεληνεκές θα υπερβαίνει τα 500 χιλιόμετρα.

Εκτιμάται ότι ο Πούτιν, θα χρησιμοποιήσει τη βάση ως μέρος στα πλαίσια ενός γενικευμένου «υβριδικού πολέμου» στο Καλίνιγκραντ και την Βαλτική , «που τα νερά δεν παγώνουν» για να αποσταθεροποιήσει τα κράτη της Βαλτικής και το ΝΑΤΟ.

Από το Καλίνιγκραντ, όμως ή κάπου αλλού, εάν ξεσπάσει ένας παγκόσμιος πόλεμος, αυτός που θα πληρώσει πρώτα τα σπασμένα θα είναι ο άμαχος πληθυσμός, ρωσικός ή δυτικός.            

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ