Ρωσία

Κίνδυνος θερμού επεισοδίου με την ένταση στα ύψη μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Μαύρη θάλασσα και στο Ντομπάς

Κατά τη διάρκεια της άσκησης του ΝΑΤΟ  με την επωνυμία "Sea Breeze 2021", η οποία θα διεξαχθεί στη Μαύρη θάλασσα τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα από τις 28 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου , θα συμμετέχουν  32 χώρες, με συνολικά 5.000 στρατιώτες, 32 πλοία, 40 αεροσκάφη , ενώ και διεξαχθούν 18 ειδικές επιχειρήσεις. 

Η φετινή άσκηση, "Sea Breeze 2021" , περιγράφεται από την Ατλαντική Συμμαχία ως η μεγαλύτερη που έχει γίνει έως τώρα , στην οποία θα συμμετέχουν δυνάμεις τόσο των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, όσο και χωρών βασικών εταίρων της Συμμαχίας και των ΗΠΑ.

Η άσκηση θα επικεντρωθεί στην  εξέταση αντικειμένων σε πολλαπλές μορφές επιχειρήσεων , όπως αμφίβιες επιχειρήσεις, διεξαγωγή χερσαίων ασκήσεων,  απαγορεύσεις θαλάσσιας περιοχής, αντιαεροπορική άμυνα, ενσωμάτωση ειδικών επιχειρήσεων, ανθυποβρυχιακός πόλεμος, και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. 

Τα παραπάνω συνεπάγονται η συγκέντρωση μιας τεράστιας δύναμης πυρός του ΝΑΤΟ στη Μαύρη θάλασσα, γεγονός το οποίο εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους πρόκλησης θερμού επεισοδίου με τη Ρωσία.

Σε αυτό συνηγορεί  το ήδη βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε από το περιστατικό στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας, όταν το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Defender βρέθηκε να πλέει σύμφωνα με τους Ρώσους εντός ρωσικών χωρικών υδάτων, το οποίο επί της ουσίας  ήταν ένα τεστ των αντανακλαστικών της  ρωσικής αντίδρασης.

Συγκεκριμένα  το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι το βρετανικό πλοίο, μπήκε στα χωρικά ύδατα της χώρας στις 23/6/2021 στις 11:52 π.μ. τοπική ώρα και εισχώρησε σε βάθος 3 χλμ εντός των ρωσικών χωρικών  υδάτων, κοντά στο Cape Fiolent, στην Κριμαία.

Η Ρωσική αντίδραση ήταν άμεση και συγκεκριμένα στις 12:06 και 12:08, ρωσικό συνοριακό περιπολικό πλοίο έριξε προειδοποιητικές βολές με το πυροβόλο των 20 χιλιοστών του, ενώ  εννέα λεπτά αργότερα,  αεροσκάφος  Su-24m  της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας έριξε τέσσερις βόμβες  OFAB-250 προς την κατεύθυνση του βρετανικού αντιτορπιλικού, χωρίς να απαντήσει το βρετανικό πλοίο στα πυρά.

Τελικά  στις 12:23 μ.μ.,  ύστερα από τις, παραπάνω ενέργειες των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων το Βρετανικό αντιτορπιλικό αναγκάστηκε να αποχωρήσει  από τα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με τους Ρώσους.

Εδώ επισημαίνουμε κάτι πολύ σημαντικό, το οποίο εκτιμούμε ότι θα μας απασχολήσει έντονα τις επόμενες ημέρες.

Αυτό είναι η διαφοροποίηση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στο θέμα της Κριμαίας αναφορικά με τη Ρωσία, η οποία αναμένεται να έχει σοβαρές παρενέργειες κατά τη διάρκεια της άσκησης "Sea Breeze 2021", και εξηγώ.

Ως γνωστόν η χερσόνησος της Κριμαίας καταλήφθηκε και κατέχεται από τη Ρωσία, ενώ ήταν έδαφος της Ουκρανίας. Αυτή την κατοχή δεν την αναγνωρίζει ως νόμιμη η Δύση και συνεπώς το βρετανικό αντιτορπιλικό δεν παραβίασε τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας, αφού η  θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται έμπροσθεν της χερσονήσου της Κριμαίας , όπως και το έδαφος της εν λόγω χερσονήσου δεν ανήκουν στη ρωσική επικράτεια ,αλλά στην Ουκρανική.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι η πλεύση του βρετανικού αντιτορπιλικού στην θαλάσσια περιοχή έμπροσθεν της χερσονήσου της Κριμαίας, αποτελεί προάγγελο και άλλων  παρόμοιων ενεργειών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της άσκησης "Sea Breeze 2021" τις επόμενες ημέρες. 

Αυτές οι ενέργειες θα προέρχονται είτε από μαχητικά αεροσκάφη είτε από πολεμικά πλοία της Συμμαχίας , προκειμένου να αποτυπωθεί στρατιωτικά  από το ΝΑΤΟ η μη αποδοχή τετελεσμένων από τη Ρωσία, με την παράνομη κατοχή της χερσονήσου της Κριμαίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ερώτημα που εύλογα δημιουργείται είναι, τι θα πράξει η Ρωσία στην περίπτωση εκείνη που πολλά πολεμικά πλοία των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας, καθώς και μαχητικά αεροσκάφη της Συμμαχίας  εισέλθουν στα "ρωσικά χωρικά ύδατα και το ρωσικό εναέριο χώρο έμπροσθεν της χερσονήσου της Κριμαίας¨" ταυτόχρονα;

Θα απαντήσει η Ρωσία σε τέτοια περίπτωση, με ποιό τρόπο και μέχρι που είναι διατεθειμένες οι δύο πλευρές, ΝΑΤΟ-Ρωσία, να το φτάσουν;

Θα επεκταθεί η αντιπαράθεση ΝΑΤΟ-Ρωσίας σε άλλα "καυτά σημεία" του πλανήτη, σε μια προσπάθεια της Ρωσίας να απαντήσει με ανάλογες κινήσεις; 

Υπάρχει περίπτωση αυτή η περιοχή να είναι η θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου μεταξύ Κρήτης-Συρίας-Κύπρου-Κρήτης και ποιά μπορεί να είναι η εμπλοκή της Ελλάδας;

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω υπάρχουν από Ρωσικής πλευράς καταγγελίες ότι τα εδάφη των αυτοανακηρυχθέντων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ δέχθηκαν επίθεση από Ουκρανικής πλευράς , η οποία έκανε  χρήση όπλων του ΝΑΤΟ.

Μιλάμε κυρίως για τη χρήση πυραυλικών συστημάτων, φορητών όπλων πεζικού  και πυροβολικού.

Αρχικά τέτοιες πληροφορίες εμφανίστηκαν μόνο στο επίπεδο "φημών", ωστόσο αργότερα επιβεβαιώθηκαν επισήμως από το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

 "Θα ήθελα να επικεντρωθώ στο τι συμβαίνει με την Ουκρανία. Επτά ασκήσεις προγραμματίζονται από το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία φέτος. Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε ένας νέος βομβαρδισμός από τις αρχές του Κιέβου στο  Ντομπάς. Διάβασα τις αναφορές εκπροσώπων του Donbass για αυτό οι οποίοι  κατέγραψαν  το  διαμέτρημα των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού, όσο και τον αριθμό των επιθέσεων. Οι δυτικοί μας εταίροι δεν αναφέρθηκαν καθόλου  σε αυτά" ,τόνισε η επίσημη εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μαρία Ζαχάροβα.

Παρά την απουσία συγκρούσεων μεγάλης κλίμακας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και των δυνάμεων του DPR και του LPR, η κατάσταση στο Donbass είναι πολύ τεταμένη.

Ο Ουκρανικός στρατός εξακολουθεί να βρίσκεται στη ζώνη οριοθέτησης και ο αριθμός των επιθέσεων τους  αυξάνεται συνεχώς.

Σύμφωνα με τους Ρώσους μια μέρα νωρίτερα, ο Πρόεδος της Ουκρανίας, Βόλοτυρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε έμμεσα ότι εξετάζεται η έναρξη επίθεσης κατά της περιοχής του Ντομπάς.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι η ένταση  μεταξύ ΝΑΤΟ -Ρωσίας θα ανεβεί κατακόρυφα τις επόμενες ημέρες σε Μαύρη θάλασσα και Ντομπάς, ενώ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης θερμού επεισοδίου.

Στην ακραία περίπτωση που η κατάσταση θα ξέφευγε από τον έλεγχο και δεν θα περιοριζόταν σε αναχαιτίσεις αεροσκαφών και προειδοποιητικές βολές κατά πλοίων του ΝΑΤΟ από ρωσικής πλευράς και οδηγούμασταν σε "θερμό επεισόδιο", πράγμα που τονίζω φαντάζει  σχεδόν απίθανο, τότε "αποδέκτης"  πιθανότερο να είναι σκάφος του πολεμικού ναυτικού ή της ακτοφυλακής της Ουκρανίας που θα μετέχει στην άσκηση του ΝΑΤΟ.

Αυτό θα είχε τις λιγότερες συνέπειες για ΝΑΤΟ και Ρωσία, ενώ παράλληλα θα έδινε το στίγμα το μέχρι σε ποιό σημείο μπορεί να φθάσει ο καθένας από τους δύο.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ