Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Στο ''κόκκινο'' το θερμόμετρο στη Μαύρη Θάλασσα-Ανεβαίνει η ένταση ΝΑΤΟ-Ρωσίας

Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωσε  τη διεξαγωγή  μεγάλης στρατιωτικής άσκησης στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, "Οι Ηνωμένες Πολιτείες αγνόησαν εντελώς τις ρωσικές προειδοποιήσεις σχετικά με το απαράδεκτο των προκλήσεων κοντά στα ρωσικά σύνορα και ανακοίνωσαν στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας στα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας".

Η διοίκηση του 6ου στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στις μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις "Sea Breeze 2021" που θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα ,οι οποίες  θα πραγματοποιηθούν κοντά στην Κριμαία, γεγονός που  θα αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή. 

Οι στρατιωτικές ασκήσεις "Sea Breeze 2021" θα είναι οι μεγαλύτερες  που έγιναν μέχρι τώρα, με τη συμμετοχή δυνάμεων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, χωρών βασικών εταίρων της Συμμαχίας και των ΗΠΑ.

Η άσκηση πραγματοποιείται από τις 28 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου και θα επικεντρωθεί σε πολλαπλές μορφές επιχειρήσεων , όπως αμφίβιες επιχειρήσεις, διεξαγωγή χερσαίων ασκήσεων,  απαγορεύσεις θαλάσσιας περιοχής, αντιαεροπορική άμυνα, ενσωμάτωση ειδικών επιχειρήσεων, ανθυποβρυχιακός πόλεμος, και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Η φετινή άσκηση έχει τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων χωρών στην ιστορία της άσκησης, στην οποία θα συμμετέχουν 32 χώρες , 5.000 στρατιώτες, 32 πλοία, 40 αεροσκάφη και θα διεξαχθούν 18 ειδικές επιχειρήσεις.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπερήφανες που συνεργάζονται με την Ουκρανία για τη φιλοξενία της πολυεθνικής θαλάσσιας άσκησης Sea Breeze, η οποία θα βοηθήσει στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και των δυνατοτήτων μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών", δήλωσε η Kristina Kvien, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Ξεκινώντας το 1997, η άσκηση "Sea Breeze" ή αλλιώς SB21, φέρνει κοντά τα περισσότερα έθνη του Εύξεινου Πόντου και τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ και συνεργάτες για να εκπαιδευθούν και να λειτουργήσουν με τα μέλη του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια οικοδόμησης αυξημένης ετοιμότητας.

Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ συνομολογούν την άσκηση στον Εύξεινο Πόντο με συμμετοχή και υποστήριξη συνολικά από 32 χώρες: Αλβανία, Αυστραλία, Βραζιλία, Βουλγαρία, Καναδάς, Δανία, Αίγυπτος, Εσθονία, Γαλλία, Γεωργία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Λετονία, Λιθουανία, Μολδαβία, Μαρόκο, Νορβηγία, Πακιστάν, Πολωνία, Ρουμανία, Σενεγάλη, Ισπανία, Νότια Κορέα, Σουηδία, Τυνησία, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα έθνη της Μαύρης Θάλασσας, σε συνεργασία με τους συμμάχους και τους εταίρους του ΝΑΤΟ, βελτιώνουν την ικανότητά τους να διεξάγουν όλο το φάσμα των ναυτικών και χερσαίων επιχειρήσεων συμμετέχοντας σε ασκήσεις όπως η ¨"Sea Breeze 2021".

Η άσκηση " Exercise Sea Breeze 2021" είναι μια ετήσια πολυεθνική άσκηση, που περιλαμβάνει θαλάσσια, χερσαία και αεροπορικά μέσα, και συγχρηματοδοτείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ουκρανία .

Η απάντηση της Ρωσίας είναι άμεση, αφού με βάση τα δεδομένα της  τρέχουσας δραστηριότητας του ρωσικού στρατού, φαίνεται ότι η Ρωσία θα ξεκινήσει τις δικές της στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας στην περιοχή , ως απάντηση στην άσκηση του ΝΑΤΟ, στις οποίες θα εξεταστούν σενάρια στρατιωτικής αντιπαράθεσης  με  τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρέπει να σημειωθεί ότι λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η ρωσική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε εκπαίδευση προσβολής και καταστροφής εχθρικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα , εμπλέκοντας  βομβαρδιστικά Su-24 και μαχητικά αεροσκάφη Su-30SM.

Τα παραπάνω συνέβησαν με αφορμή την είσοδο ομάδας τριών πλοίων του ΝΑΤΟ στα νερά της Μαύρης Θάλασσας, στα πλαίσια συμμετοχής τους στην άσκηση "Sea Breeze 2021".

Συγκεκριμένα η Ρωσία κινητοποίησε άμεσα πλοία του στόλου της στον Εύξεινο Πόντο , ενώ ταυτόχρονα απογείωσε μαχητικά αεροσκάφη της τα οποία ξεκίνησαν από κοινού με το στόλο αεροναυτική άσκηση.

Σύμφωνα με έγκριτο στρατιωτικό ρωσικό site πριν από λίγες ώρες, στη Μαύρη Θάλασσα, ρωσικά μαχητικά  Su-30SM και  βομβαρδιστικά  Su-24 των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων , πραγματοποίησαν προσβολές σε ''φανταστικά'' πλοία του εχθρού χρησιμοποιώντας εναέριες βόμβες τύπου OFAB.

Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν  και από εκπροσώπους του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, οι οποίοι ανέφεραν:

"Τα πληρώματα των αεροσκαφών εκπαιδεύθηκαν σε επιθέσεις βομβαρδισμού εναντίον προσομοιωμένου εχθρού, χρησιμοποιώντας αεροπορικές βόμβες τύπου OFAB", - 

Σύμφωνα με πληροφορίες ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη επιτέθηκαν επίσης στο χώρο εκπαίδευσης Opuk στην Κριμαία, ενώ την ίδια στιγμή πραγματοποιήθηκαν  πτήσεις πάνω από τα νερά της Μαύρης Θάλασσας, όπως προαναφέραμε

Προς το παρόν, είναι γνωστό ότι τα πληρώματα των πλοίων του ΝΑΤΟ που εισήλθαν στη Μαύρη Θάλασσα πριν από λίγες ημέρες δεν δημιούργησαν προκλήσεις κοντά στα ρωσικά σύνορα, ωστόσο, ο ρωσικός στρατός είναι έτοιμος να ανταποκριθεί άμεσα σε τυχόν επικίνδυνες ενέργειες πλοίων του ΝΑΤΟ, συμπληρώνει το ρωσικό ΥΠΑΜ.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ