Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Πλοία του ΝΑΤΟ στη Βαλτική - Ρωσικά βομβαρδιστικά ''κλειδώνουν'' στόχους

Το θερμόμετρο στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας παραμένει σε υψηλή θερμοκρασία και οι εντάσεις είναι συνεχείς , κυρίως στη Μαύρη θάλασσα και στη Βαλτική θάλασσα.

Σύμφωνα με το έγκριτο ρωσικό ιστότοπο aviapro:https://www.youtube.com/watch?v=8_RTOhAfigs

"Οι προκλητικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκαν στα ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας, διακόπηκαν από την πτήση ενός ζευγαριού ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-160 "White Swan", το οποίο, αφού απογειώθηκε από μια αεροπορική βάση κοντά στο Saratov, γρήγορα εισήλθε στον εναέριο χώρο στη Βαλτική Θάλασσα, αποδεικνύοντας στη Βόρεια Ατλαντική Συμμαχία την ετοιμότητά της να ενεργήσει ριζικά για την προστασία των συνόρων και των χωρικών υδάτων τους."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία στο ρωσικό ιστότοπο  τα δύο στρατηγικά  βομβαρδιστικά Tu-160 εμφανίστηκαν  συνοδευόμενα  από μαχητικά αεροσκάφη Su-35S και Su-27, τα οποία εμπόδισαν τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ να προβούν σε  επικίνδυνες ενέργειες.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που παρέχονται από την  Telegram "Hunter's Notes", η οποία ειδικεύεται στη συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών σχετικά με πτήσεις της ρωσικής στρατιωτικής αεροπορίας, σχεδιάστηκε η πτήση των Ρώσων βομβαρδιστικών κατά μήκος της  διαδρομής Ρωσίας-Βαλτικής.

«Δύο στρατηγικοί αερομεταφορείς Tu-160 πραγματοποίησαν προγραμματισμένη πτήση πάνω από τα ουδέτερα ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας, συνοδευόμενα από τα αεροσκάφη Su-35S και Su-27. Σε ορισμένα στάδια της διαδρομής, οι ρωσικοί αερομεταφορείς στρατηγικών πυραύλων βρέθηκαν στην ίδια περιοχή με μαχητικά αεροσκάφη προερχόμενα από την Ιταλία, τη Δανία και τη Σουηδία », αναφέρθηκε.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η πτήση των ρωσικών Tu-160, θα μπορούσε επίσης να αποτελεί  μια απάντηση στις ενέργειες της αμερικανικής στρατηγικής αεροπορίας, η οποία στέλνει τα στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη της  B-52 να πετούν κοντά στα ρωσικά σύνορα, χρησιμοποιώντας τον εναέριο χώρο των κρατών μελών  του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζουμε ότι  από τις 6 Ιουνίου  διεξάγεται στην περιοχή της Βαλτικής θάλασσα η μεγάλης κλίμακας  αεροναυτική άσκηση  του ΝΑΤΟ με την επωνυμία"BALTOPS 50".

Μεταξύ 6-18 Ιουνίου, αεροπορικά και θαλάσσια μέσα από 18 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και χώρες-εταίρους, συμμετάσχουν σε  εκπαίδευση που περιλαμβάνουν αντιαεροπορική άμυνα, ανθυποβρυχιακό πόλεμο, αμφίβιες επιχειρήσεις, άρνηση θαλάσσιας περιοχής, επιχειρήσεις  αντιναρκοπολέμου.

"Φέτος, γιορτάζουμε το 50ο BALTOPS, μια άσκηση που θέτει τα θεμέλια της διαλειτουργικότητας σε ολόκληρη τη Συμμαχία", δήλωσε ο Αντιναύαρχος των ΗΠΑ Gene Black, Διοικητής της ναυτικής δύναμης κρούσης και δυνάμεων Υποστήριξης του ΝΑΤΟ καθώς επίσης και  διοικητής του Αμερικανικού Έκτου Στόλου.

Η άσκηση  "BALTOPS 50" αποτελείται από δύο φάσεις  θαλάσσιας εκπαίδευσης: 

Την εκπαίδευση εμπλοκής στη μάχη (CET) μαζί με την εκπαίδευση αναβάθμισης των δυνατοτήτων της δύναμης  (FIT)  ως πρώτη φάση και  την τελική τακτική φάση της άσκησης (TACEX). 

Κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι ημερών (φάση CET / FIT), πλοία και αεροσκάφη πέρασαν  μέσω των στενών της Δανίας, εστιάζοντας στις θαλάσσιες επιχειρήσεις σε κρίσιμα σημεία, διασφαλίζοντας την πρόσβαση και την ελευθερία πλοήγησης στη Βαλτική Θάλασσα.

Η άσκηση συνεχίστηκε ανατολικότερα κατά τη διάρκεια των δύο φάσεων της,  σύμφωνα πάντα με το διεθνές δίκαιο και υποστηριζόμενη από συμμετέχοντες Συμμάχους και εταίρους.

Η άσκηση θα κορυφωθεί με τη φάση TACEX, όπου το πρότυπο άσκησης θα μετακινηθεί σε ένα τμήμα «ελεύθερου παίγνιου» δίνοντας περισσότερη ελευθερία στους Διοικητές να εκτελέσουν ασκήσεις  τακτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η φάση TACEX έχει σχεδιαστεί για να προσομοιάζουν οι συνθήκες διεξαγωγής της άσκησης, σε πραγματικές καταστάσεις.

Για πρώτη φορά, ο σχεδιασμός της άσκησης ενσωματώνει αμυντικές τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες του πολέμου στον κυβερνοχώρο, καθώς η άσκηση  "BALTOPS 50" συνεχίζει να προσαρμόζεται προκειμένου οι συμμαχικές δυνάμεις να εξασφαλίσουν ένα "ασύμμετρο πλεονέκτημα" σε έναν σύγχρονο πόλεμο.

Στην άσκηση "BALTOPS 50"  συμμετέχουν από 18 έθνη. Τα 16 είναι κράτη του ΝΑΤΟ και 2 εταίροι θα παρέχουν περίπου 40 θαλάσσιες μονάδες, 60 αεροσκάφη και 4.000 προσωπικό.

Τα συμμετέχοντα έθνη είναι: Βέλγιο, Καναδάς, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πολωνία, Ισπανία, Σουηδία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ

Τέλος για ιστορικούς λόγους θα αναφέρουμε ότι η άσκηση "BALTOPS", που πραγματοποιείται στην περιοχή της Βαλτικής από το 1972, είναι μια κοινή  συμμαχική άσκηση  του ΝΑΤΟ και των  εταίρων του, προκειμένου να αυξήσει τη διαλειτουργικότητα και να ενισχύσει την ευελιξία μεταξύ των συμμετεχόντων δυνάμεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ