Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Αμήχανες ''χαιρετούρες'' και δηλώσεις ανάμεσα σε Μπάιντεν και Πούτιν

Ολοκληρώθηκε η κατ' ιδίαν συζήτηση των δυο ηγετών μετά από σχεδόν δυο ώρες. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Ρωσίας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί, η αρχική σύνοδος Μπάιντεν - Πούτιν, μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών, κράτησε 93 λεπτά, ακολούθησε διάλειμμα 45 λεπτών, ενώ η δεύτερη, διευρυμένη, συνεδρία είχε διάρκεια 65 λεπτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προηγουμένως, τους δύο ισχυρούς ηγέτες είχε υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Ελβετίας Γκι Παρμελέν.

Η κατ' ιδίαν συζήτηση των δυο ηγετών, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ, ολοκληρώθηκε μετά από περίπου δυο ώρες (ο αρχικός προγραμματισμός έκανε λόγο για μια ώρα και 15 λεπτά), ενώ ακολούθησαν διευρυμένες συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Ρωσίας. Η διευρυμένη σύνοδος ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, μετά από περίπου μια ώρα.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί επίσημα για τη σύνοδο κορυφής έχουν πλέον τελειώσει, ωστόσο δεν έχει προσδιοριστεί τι θα ακολουθήσει από τους δυο ηγέτες. Ο Μπάιντεν, πάντως, αποχώρησε από τη βίλα. 

Οι αρχικές «αμήχανες δηλώσεις»

«Κύριε πρόεδρε», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σύμφωνα με το Κρεμλίνο, «θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία σας να συναντηθούμε σήμερα. Ξέρω ότι είχατε ένα μακρύ ταξίδι, πολλή δουλειά. Ωστόσο, πολλά ζητήματα έχουν συσσωρευτεί στις σχέσεις Ρωσίας-Αμερικής που απαιτούν συζήτηση στο υψηλότερο επίπεδο και ελπίζω ότι η συνάντησή μας θα είναι παραγωγική».

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Τζο Μπάιντεν, ευχαριστώντας τον Πούτιν. «Όπως είπα και πριν, κάθε συνάντηση ενώπιος ενωπίω είναι μια ικανοποιητική συνάντηση. Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε πού έχουμε κοινά ζητήματα και σε ποια θέματα μπορούμε να εργαστούμε μαζί. Και όπου έχουμε διαφωνίες, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα ώστε να συζητήσουμε ορθολογικά αυτά τα ζητήματα - οι δύο μεγάλες δυνάμεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη συνάντηση, η οποία είναι το τελευταίο μέρος του ταξιδιού του Μπάιντεν στην Ευρώπη, οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν βασικά θέματα στις διμερείς σχέσεις και ερωτήματα στη διεθνή ατζέντα.

Πούτιν και Μπάιντεν συναντήθηκαν στο παρελθόν όταν ο Αμερικανός ήταν αντιπρόεδρος στη διοίκηση Ομπάμα πριν από 10 χρόνια.

Χωρίς φαγητό, χωρίς παρουσία ΜΜΕ στην συζήτηση, χωρίς κοινή συνέντευξη τύπου μετά η συνάντηση Πούτιν- Μπάιντεν θα είναι διαφορετική...

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, σε προηγούμενο άρθρο του τόνισε πως ο Μπάιντεν θα επιδιώξει να αγοράσει χρόνο απο τον Πούτιν, για να αντιμετωπίσει την Κινα. (διαβάστε εδώ)

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ