Ρωσία

Η Ρωσία θα ήταν ο μεγαλύτερος ηττημένος αν η Τουρκία καταγγείλει τη Σύμβαση του Μοντρέ

Συζητήσεις στην Τουρκία σχετικά με την πιθανότητα η Άγκυρα να καταγγείλει τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936 που διέπει τη ναυτική διέλευση μέσω των στενών έχουν προσελκύσει πολύ περισσότερη προσοχή στη Ρωσία από ό, τι σε άλλες χώρες, επειδή η Ρωσία θα ήταν ο μεγάλος ηττημένος αν συνέβαινε αυτό,  δήλωσε ο Andrey Νικουλίν 

Η Σύμβαση έχει όρια και προβλεψιμότητα όσον αφορά την παρουσία ξένων ναυτικών σκαφών στη Μαύρη Θάλασσα, και η Ρωσία θα μπορούσε εύκολα να βρεθεί αντιμέτωπη με μια πολύ μεγαλύτερη ναυτική απειλή εκεί εάν ακυρωθεί η συμφωνία του 1936 και η Άγκυρα αποφάσισε να επιτρέψει  σε περισσότερα Δυτικά πλοία τη διέλευση σύμφωνα με τον αναλυτής της Μόσχας 

Το ότι η Τουρκία θέλει να καταργήσει τη σύμβαση δεν αποτελεί έκπληξη. Επιβλήθηκε σε μια αδύναμη Τουρκία από εξωτερικές δυνάμεις που δεν ήθελαν η Άγκυρα να έχει την εξουσία να αποφασίζει μόνη της ποια πλοία και πόσα θα μπορούσαν να διέλθουν τα στενά. Αλλά επειδή η καταγγελία του θα αποσταθεροποιούσε την κατάσταση, πολλοί Τούρκοι εξακολουθούν να αντιτίθενται στην εξάλειψή της.

Πιο πρόσφατα, με τα σχέδια για την κατασκευή ενός καναλιού που παρακάμπτει τα στενά, οι εντάσεις στην Τουρκία αυξήθηκαν  τόσο από εκείνους που  θα ήθελαν να καταγγείλουν τη Σύμβαση  όσο και από αυτούς  που πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε συγκρούσεις με άλλες δυνάμεις, με 104 απόστρατους Ναυάρχους να αντιτίθενται στην καταγγελία της Σύμβασης με την οποία φλερτάρει η τουρκική κυβέρνηση.

 Αυτή η σύγκρουση έχει εντατικοποιηθεί από αναφορές αυτήν την εβδομάδα που κάνουν λόγο ότι οι ΗΠΑ θέλουν να στείλουν πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα ως απάντηση στις αυξανόμενες απειλές της Ρωσίας για την Ουκρανία, αναφορές που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την Ουάσινγκτον ακόμη και από την επιμονή των Τούρκων αξιωματούχων ότι το νέο θαλάσσιο κανάλι δεν θα υπόκειται στις διατάξεις του Montreux.

 Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η Άγκυρα δεν φαίνεται πιθανό να καταγγείλει τη Σύμβαση σύντομα, αλλά ακόμη και η συζήτηση σχετικά με τη δυνατότητα περιορισμού της εφαρμογής της  τελικά, χτυπάει καμπάνες στη Ρωσία, όπου αναλυτές και πολιτικοί εκφράζουν ανησυχία για το τι θα σήμαινε  αυτό για τη Μόσχα.

Σε τέτοια περίπτωση  η αντίδραση της Ρωσίας μπορεί να έχει ποικίλες μορφές που δεν θα αποτελούσαν απλή διαμαρτυρία στην απόφαση της Τουρκίας, ενώ θα είχε και  επιπτώσεις σε ΝΑΤΟ-ΗΠΑ αναφορικά με την παρουσία τους  στη θάλασσα του  Εύξεινου Πόντου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ