Ρωσία

Ανάλυση: Γιατί η Ρωσία δεν ανησυχεί για τη ναυτική υπεροχή των ΗΠΑ

Το Carrier Strike Group (CSG) είναι ένα από τα πιο ισχυρά όπλα στο αμερικανικό οπλοστάσιο, ικανό να προβάλλει μια απαράμιλλη ισχύ πυρός  πέρα από τα αμερικανικά ύδατα.

Στη σύγχρονη ενσάρκωσή του, ένα CSG αποτελείται συνήθως από ένα αεροπλανοφόρο,  μια πτέρυγα μάχης μαχητικών αεροσκαφών, τουλάχιστον ένα καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων, μια μοίρα αντιτορπιλικών και πολλά υποβρύχια επίθεσης.

Αυτοί οι φοβεροί σχηματισμοί έχουν γίνει όχι μόνο ένας πυλώνας του δόγματος των Ναυτικών των ΗΠΑ, αλλά ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης. 

Η Ρωσία δεν διαθέτει CSG, ούτε είναι πιθανό να αποκτήσει αυτήν την ικανότητα στο μέλλον. Το μοναδικό αεροπλανοφόρο της χώρας, το γερασμένο και προβληματικό "Ναύαρχος Kuznetsov", είναι ακατάλληλο για αυτό το έργο.

Ούτε ο "Ναύαρχος Kuznetsov" είναι πραγματικά αεροπλανοφόρο στην παραδοσιακή, δυτική κατανόηση του όρου.

Αντίθετα, ονομάζεται «καταδρομικό που φέρει αεροσκάφη», κάτι μεταξύ ενός καταδρομικού κατευθυνομένων πυραύλων και ενός αεροπλανοφόρου.

Διαθέτοντας πολύ περισσότερα όπλα από τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ προοριζόταν να είναι σε θέση να ταξιδεύει μόνο του, η τάξη Kuznetsov είχε σχεδιαστεί για να μην μιμείται αμερικανικά αεροπλανοφόρα, αλλά να τα απειλεί αν καταπατούν το σοβιετικό (τώρα ρωσικό) έδαφος.

Ο αποκλειστικός σκοπός του Kuznetsov αντικατοπτρίζει μια θεμελιώδη διαφορά στον τρόπο που οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί στρατηγικοί  σχεδιασμοί αντιλαμβάνονται  τη ναυτική δύναμη.

Η Ρωσία, σε όλες τις ενσαρκώσεις της, ήταν πάντα μια χερσαία δύναμη που είναι δομημένη γύρω από τις χερσαίες δυνάμεις της. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα ναυτικό έθνος που χρειάζεται το Ναυτικό του για να προβάλει τη δύναμη του σε παγκόσμια κλίμακα, η πρωταρχική αποστολή του Ρωσικού Ναυτικού είναι να εξασφαλίσει τα τεράστια Ευρασιατικά της σύνορα.

Με απλά λόγια, η Ρωσία δεν διαθέτει CSG επειδή το στρατιωτικό της δόγμα δεν απαιτεί τις μοναδικές δυνατότητες που παρέχουν. Ωστόσο, οι Ρώσοι ειδικοί σέβονται την απειλή που θέτουν οι CSG. Ένα άρθρο του 2017 από το ρωσικό RIA Novosti, με τίτλο "Arks of Democracy", περιέγραψε τις δυνατότητες του CSG σε επίπονη, αν και με όχι αρκετά ακριβή λεπτομέρεια.

Το άρθρο τελείωσε με μια παραπομπή: «Το CSG αντιπροσωπεύει μια τρομερή δύναμη, ικανή να καταστρέψει, ή τουλάχιστον να υποβαθμίσει, την υποδομή ακόμη και μιας μεγάλης χώρας με ισχυρό στρατό. Οι παράκτιες και νησιωτικές πολιτείες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε αυτές τις CSG's."

Ωστόσο, οι πρόσφατες ρωσικές εκτιμήσεις ήταν πιο αισιόδοξες, αντανακλώντας την εμπιστοσύνη ότι το τελευταίο "οπλοστάσιο" του Κρεμλίνου του έδωσε ένα πλεονέκτημα έναντι των CSG.

Ο Απόστρατος Ρώσος συνταγματάρχης Μιχαήλ Khodaernok έγραψε στα τέλη του 2020 ότι ο νέος φτερωτός, αντι-πλοικός πύραυλος Tsirkon 3M22 της Ρωσίας «θα αλλάξει ριζικά την ισορροπία ισχύος στην ανοικτή θάλασσα».

Παρόλο που αναγνωρίζει ότι οι πύραυλοι P-700 της σοβιετικής εποχής δεν διέθεταν το εύρος και την απόδοση για να απειλήσουν αξιόπιστα τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ, το άρθρο του υποστηρίζει ότι «αυτό το πρόβλημα θα λυθεί σε μεγάλο βαθμό» από τον "Tsirkon".

Με βεληνεκές από 1.000 έως 2.000 χιλιόμετρα, τελική ταχύτητα που ξεπερνά τα οκτώ Mach και αναφερόμενη ικανότητα ελιγμών κατά τη διάρκεια της πτήσης, ο Khodarenok υποστηρίζει ότι ο "Tsirkon" μπορεί εύκολα να παρακάμψει τα συστήματα επιφανείας-αέρα του CSG.

Οι Ρώσοι στρατιωτικοί παρατηρητές έχουν επίσης επισημάνει το επερχόμενο σύστημα Poseidon - ένα πυρηνικό υποβρύχιο drone οπλισμένο με ατομικό ωφέλιμο φορτίο 2 μεγατόνων - ως ισχυρό αντίπαλο των CSG.

Η έκρηξη της κεφαλής προορίζεται να δημιουργήσει ένα ραδιενεργό τσουνάμι που μπορεί να μολύνει μια μεγάλη περιοχή. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι το drone ταξιδεύει πολύ γρήγορα, και διαθέτει πολύ μεγάλη γκάμα, ώστε να μπορεί να αναχαιτιστεί αξιόπιστα από τα στοιχεία του CSG  του ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW).

Η CSG δεν είναι πλέον η ασταμάτητη ναυτική δύναμη που κάποτε ήταν, τουλάχιστον όχι στα μάτια της Ρωσίας.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις του Κρεμλίνου στην τεχνολογία αιχμής όπλων, οι Ρώσοι στρατιωτικοί παρατηρητές είναι όλο και πιο σίγουροι ότι διαθέτουν τα εργαλεία για να εξουδετερώσουν αυτούς τους σχηματισμούς σε περίπτωση μεγάλου συμβατικού πολέμου με το ΝΑΤΟ.

Δεδομένων των καταστροφικών παγκόσμιων συνεπειών μιας τέτοιας σύγκρουσης, ας ελπίσουμε ότι αυτή η συζήτηση θα παραμείνει για πάντα υποθετική.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ