Λαβρόφ Τσαβούσογλου
Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Λαβρόφ: "Ρωσία-Τουρκία θα συνεχίσουν να επεκτείνουν τη συνεργασία στον αμυντικό κλάδο"

Διαφαίνεται η πρόθεση της Ρωσίας να στηρίξει την Τουρκία στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας, προσπαθώντας να θέσει έτσι, σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο την παραμονή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα και η Άγκυρα θα συνεχίσουν να επεκτείνουν τη συνεργασία στον αμυντικό τομέα παρά την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Επιβεβαιώσαμε επίσης την αμοιβαία εστίασή μας στην ανάπτυξη της συνεργασίας της στρατιωτικής βιομηχανίας. Εκτιμούμε, όπως έχει σημειώσει επανειλημμένα ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, την αρχική διάθεση των Τούρκων συναδέλφων μας να συνεχίσουν τη συνεργασία σε αυτόν τον τομέα, παρά τη συνεχιζόμενη παράνομη πίεση από την Ουάσινγκτον, η οποία ανοιχτά ασκεί πιέσεις υπέρ των  συμφερόντων των αμερικανικών εταιρειών πολεμικής βιομηχανίας που χρησιμοποιούν παράνομες μεθόδους ", δήλωσε ο Λάβροφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Καβούσογλου στο Σότσι την Τρίτη.

Κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400 

Τη Δευτέρα, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ αντικατέστησε το βέτο του Προέδρου Τραμπ για το NDAA του 2021, ανοίγοντας το δρόμο για κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας λόγω της αγοράς των S-400

Οι περιορισμοί καθίστανται δυνατοί μέσω της χρήσης του Countering America's Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA), ενός νόμου του 2017 που στοχεύει τις εξαγωγές της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας.

Ο νόμος χρησιμοποιήθηκε εναντίον ενός κινεζικού γραφείου προμηθειών άμυνας το 2018, ενώ η Ουάσιγκτον απείλησε επίσης να τον χρησιμοποιήσει εναντίον της Ινδίας για τα σχέδια της χώρας να αγοράσει S-400.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τις κυρώσεις βάσει της CAATSA εναντίον της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών, του κυβερνητικού γραφείου που είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των αμυντικών βιομηχανιών της Τουρκίας, αποκαλώντας τους περιορισμούς ως «ανοιχτή επίθεση» κατά της τουρκικής κυριαρχίας.

«Κοινή άποψη» σχετικά με τις περιφερειακές συγκρούσεις

Μαζί με το θέμα της αμυντικής συνεργασίας, οι συνομιλίες της Τρίτης μεταξύ Λαβρόφ και Καβούσογλου περιελάμβαναν συζητήσεις σχετικά με τις συγκρούσεις στη Λιβύη και τη διαμάχη Καραμπάχ μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, η οποία κλιμακώθηκε πρόσφατα σε ανοικτό πόλεμο πριν από την έναρξη ισχύος της κατάπαυσης του πυρός που μεσολάβησε η Ρωσία.

Στην περίπτωση της σύγκρουσης στη Λιβύη, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία και η Τουρκία έχουν επαναλάβει τη δέσμευσή τους "να συνεχίσουν να διευκολύνουν την εξομάλυνση της κατάστασης στη Λιβύη με κάθε δυνατό τρόπο μέσω ενός ολοκληρωμένου ενδολιβυκού διαλόγου που θα περιλαμβάνει όλες τις βασικές πολιτικές δυνάμεις και εκπροσώπους της Λιβύης. "

Νωρίτερα φέτος, ο Εθνικός Στρατός του Στρατηγού Khalifa Haftar κατηγόρησε την Τουρκία ότι "λειτουργεί παράνομα" στη Λιβύη και παραβίασε το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών παρέχοντας στρατιωτική υποστήριξη στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας με έδρα την Τρίπολη με τη μορφή στρατευμάτων, εξοπλισμού, και Σύριων μισθοφόρων.

Όσον αφορά τον Καραμπάχ, ο Λαβρόφ είπε ότι οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει σε «κοινή άποψη» και «ενιαία θέση» σχετικά με την ανάγκη να αποτραπεί η είσοδος ξένων μισθοφόρων στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου από 27 Σεπτεμβρίου έως 10 Νοεμβρίου στις μάχες του Καραμπάχ, τόσο η Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησαν ο ένας τον άλλον ότι ανέπτυξαν ξένους μαχητές στην περιοχή, είτε τζιχαντιστές εξτρεμιστές  που στάλθηκαν από τη Συρία μέσω της Τουρκίας (σύμφωνα με την αρμενική πλευρά ή  άλλους μισθοφόρους που αναπτύχθηκαν με τη βοήθεια του Ερεβάν (σύμφωνα με το Μπακού).

Και οι δύο πλευρές αρνήθηκαν τη χρήση μισθοφόρων κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Σε κίνδυνο η θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Από τα παραπάνω διαφαίνεται η πρόθεση της Ρωσίας να στηρίξει την Τουρκία στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας, προσπαθώντας να θέσει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο την παραμονή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Αυτός είναι και ο λόγος που βλέπουμε διάφορες επίσημες ανακοινώσεις από πλευράς Ρωσίας, ότι  τάχα στηρίζουν την επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 νμ, αφού γνωρίζουν ότι το πιθανότερο αν όχι βέβαιο η Τουρκία θα αντιδρούσε στρατιωτικά σε τέτοια περίπτωση, κάτι που θα οδηγούσε σε ένοπλη σύρραξη με την Ελλάδα και συνεπώς στη διάλυση του ΝΑΤΟ στη ΝΑ του πτέρυγα.

Το ερώτημα είναι τι θα πράξει ο Ερντογάν τελικά, αφού η οικονομική κατάσταση της χώρας, ο covid-19, η ανεργία και ο πληθωρισμός δεν του επιτρέπουν να συνεχίζει το ανατολίτικο παζάρι με ΗΠΑ και Ρωσία επί μακρόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ερντογάν μπορεί να "πουλήσει" στις ΗΠΑ τυχόν εκδούλευση σε περίπτωση στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν, τη διείσδυση της στον Καύκασο στο μαλακό ρωσικό υπογάστριο. και την στρατηγική  της  συμφωνία με την Ουκρανία

Ωστόσο η εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες μειώνει το γεωπολιτικό βάρος της Τουρκίας σε περίπτωση στρατιωτικής προσβολής του Ιράν από ΗΠΑ-Ισραήλ

Επιπλέον ο Πρόεδρος Μπαϊντεν και μεγάλη μερίδα των Δημοκρατικών Γερουσιαστών τάσσεται υπέρ της επαναφοράς των ΗΠΑ στη Συμφωνία του 2015 με το Ιράν, γεγονός που θα απομακρύνει την περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής των ΗΠΑ με το Ιράν.

Τέλος οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η στρατηγική συμφωνία της Τουρκίας με την Ουκρανία, αποβλέπει στην περαιτέρω ενίσχυση της αυτόχθονης τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας, ενώ η  διείσδυση της Τουρκίας στον Καύκασο, αποβλέπει στην δημιουργία από πλευράς  Τουρκίας, ενός συνασπισμού κρατών στα πρότυπα ενός τουρκικού ΝΑΤΟ στην υπερκαυκασία.

Συνεπώς τόσο η διείσδυση της  Τουρκίας στον Καύκασο στο μαλακό ρωσικό υπογάστριο, όσο και η στρατηγική  της  συμφωνία με την Ουκρανία δεν αποβλέπουν σε εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ΗΠΑ από την Τουρκία, αλλά εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Τουρκίας αποκλειστικά.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές