Ρωσία

"Συναγερμός" στο ΝΑΤΟ: Μεγάλη ρωσική στρατιωτική συγκέντρωση στο θύλακα του Καλίνιγκραντ

Ο συναγερμός αυξάνεται σε όλες τις κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ και στα δυτικά μέσα ενημέρωσης για τη συνεχιζόμενη, πολύπλευρη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας στον θύλακα του Καλίνινγκραντ μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας.

Δεν είναι μια εντελώς νέα ανησυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την άνοιξη του 2018, δορυφορικές εικόνες έδειξαν ότι η Μόσχα αναβαθμίζει εκεί μια βάση πυρηνικών όπλων.

Μια άλλη έκθεση τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, βασισμένη επίσης σε δορυφορικές εικόνες, επιβεβαίωσε ότι οι Ρώσοι αναβαθμίζουν τέσσερις άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις εκεί.

Ένας από τους λόγους που επικαλέστηκε η κυβέρνηση Τραμπ για απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συνθήκη των ενδιάμεσων πυρηνικών όλπων, ήταν ότι το Κρεμλίνο είχε αναπτύξει ένα νέο πύραυλο, τον 9M729, το οποίο φέρεται να παραβίασε τους περιορισμούς της συνθήκης στο εύρος και στις δυνατότητες του

Ήδη από το 2017, ορισμένοι από αυτούς τους αμφιλεγόμενους πυραύλους είχαν αναπτυχθεί στο Καλίνινγκραντ.

Η ανάπτυξη πυραύλων δεν ήταν, και δεν είναι, η μόνη στρατιωτική συσσώρευση μέσων της Μόσχας εκεί.

Τόσο το 2019 όσο και το 2020, υπήρξε άφιξη στην περιοχή drones, αρμάτων μάχης, μαχητικών αεροσκαφών και επιπλέον προσωπικού.

Στις αρχές αυτού του μήνα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι ένα νέο τμήμα που θα αποτελείται από πεζικά, θωρακισμένα και πυροβολικά συντάγματα θα αναπτυχθεί στα σύνορα του Καλίνινγκραντ με το μέλος του ΝΑΤΟ Λιθουανία.

Ένας θύλακας που είχε ήδη αποτελέσει σημαντική εστία έντασης πριν το 2017 τώρα είναι γεμάτος όπλα και έχει γίνει ένα σημαντικό κέντρο της ρωσικής στρατιωτικής δύναμης.

Η τοποθεσία του Καλίνινγκραντ ενσωματώνει τόσο πιθανή ευπάθεια όσο και πιθανή απειλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια εδαφική κληρονομιά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, το Καλίνινγκραντ περιβάλλεται από τη νοτιοδυτική Λιθουανία και τη βόρεια Πολωνία και το έδαφος χωρίζεται από την υπόλοιπη Ρωσία από μερικές εκατοντάδες μίλια ξένου εδάφους.

Κατά μία έννοια, θα ήταν σχεδόν αδύνατο για τη Ρωσία να υπερασπιστεί τον απομονωμένο θύλακα από μια συντονισμένη στρατιωτική επίθεση του ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα, όμως, τα στρατεύματα, τα άρματα μάχης και ειδικά οι πύραυλοι, θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και η μαζική ανάπτυξη φαίνεται αναμφίβολα απειλητική για μια μικρή, αδύναμη χώρα όπως η Λιθουανία.

Η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν υπερασπίζεται τη συσσώρευση του Καλίνινγκραντ ως απάντηση στην ολοένα και πιο απειλητική συμπεριφορά του ΝΑΤΟ κατά μήκος των συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Δυστυχώς, αυτή η αιτιολόγηση έχει κάποια βάση, καθώς το ΝΑΤΟ έχει εμπλακεί σε ανησυχητικό αριθμό προκλητικών κινήσεων τα τελευταία χρόνια.

Η πολιτική απόφαση για επέκταση της συμμαχίας για την ενσωμάτωση όχι μόνο των μελών του τέως Συμφώνου της Βαρσοβίας, αλλά και των τριών χωρών της Βαλτικής που ήταν μέρος της ΕΣΣΔ, ήταν από μόνη της μια εχθρική πράξη.

Αλλά το ΝΑΤΟ έχει εμπλακεί σε μια σειρά από συγκεκριμένες στρατιωτικές ενέργειες που έχουν επιδεινώσει τις εντάσεις.

Ο αριθμός και το μέγεθος των στρατιωτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ κατά μήκος των δυτικών συνόρων της Ρωσίας έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Πράγματι, τον Ιανουάριο του 2020, η συμμαχία πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη άσκησή της σε 25 χρόνια.

Στις αρχές Ιουνίου, η Ρωσία προσφέρθηκε να μειώσει τους ελιγμούς της κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορονοϊού, εάν το έκαναν και οι δυτικοί σύμμαχοι.

Οι Ρώσοι στρατιωτικοί ηγέτες παραπονέθηκαν ότι το ΝΑΤΟ απλώς «πέταξε» την προσφορά.

Εκτός από τον πολλαπλασιασμό των «πολεμικών παιχνιδιών» του ΝΑΤΟ, σημειώθηκε δραματική αύξηση του αριθμού των περιστατικών στα οποία αεροσκάφη του ΝΑΤΟ και  ειδικά αεροπλάνα αναγνώρισης των ΗΠΑ ,πλησίασαν τα ρωσικά σύνορα για να δοκιμάσουν την άμυνα της  χώρας.

Η Μόσχα αντέδρασε θυμωμένα σε μια τέτοια συμπεριφορά,  αναχαιτίζοντας αυτά τα αεροσκάφη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα υπήρξαν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, αναχαιτίσεις των στρατιωτικών αεροπλάνων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ  τα τελευταία χρόνια, κυρίως στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας και της Βαλτικής Θάλασσας.

Παράλληλα  τα ρωσικά αεροπλάνα έχουν επανειλημμένα  παρενοχλήσει τα πλοία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Αν και οι δύο πλευρές μπορεί να κατηγορηθούν για μια τέτοια αποσταθεροποιητική συμπεριφορά, οι δυτικές δυνάμεις φέρουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης.

Όπως σημείωσε το ABC News σε έρευνα του Απριλίου 2020, πολλές από τις στενές εμπλοκές έχουν πραγματοποιηθεί εντός και γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Βεβαίως, τα ρωσικά αεροσκάφη έχουν πραγματοποιήσει μερικές φορές πτήσεις κοντά στα σύνορα των ευρωπαίων μελών του ΝΑΤΟ (και ακόμη και στην επικράτεια των ΗΠΑ, ειδικά κοντά στην Αλάσκα).

https://youtu.be/RKc4pXUE8NA

Ωστόσο, ο αριθμός τέτοιων περιστατικών επισκιάζεται από την έκταση της στρατιωτικής δραστηριότητας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας.

Η αναμφισβήτητη πραγματικότητα είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί του στο ΝΑΤΟ στριμώχνουν τη Ρωσία και η στρατιωτική στάση του Κρεμλίνου στο Καλίνινγκραντ πρέπει να εξεταστεί σε αυτό το πλαίσιο.

Ήδη από το 2015, Ρώσοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι θα απαντούσαν σε  κάθε συσσώρευση δυνάμεων ή δημιουργία πρόσθετων εγκαταστάσεων  του ΝΑΤΟ στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της πραγματοποίησης πρόσθετων εγκαταστάσεων στο Καλίνινγκραντ.

Η απόφαση για την κατασκευή στρατιωτικής εγκατάστασης στην Πολωνία (την οποία ο πρόεδρος της χώρας πρόσφερε κάποτε να ονομάσει "Fort Trump") ήταν απερίφραστα προκλητική.

Η Ουάσιγκτον κατάφερε ακόμη και να μετατρέψει την απόφαση να αποσύρει περίπου 11.900 αμερικανικά στρατεύματα από τη Γερμανία, την οποία η Μόσχα θα μπορούσε να θεωρήσει ως συμβιβαστική χειρονομία, σε πρόκληση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μεταφορά περισσότερων από 1.000 από αυτές τις δυνάμεις προς τα ανατολικά για τη δημιουργία μόνιμης παρουσίας στρατευμάτων των ΗΠΑ στην Πολωνία έδωσε ένα εχθρικό μήνυμα.

Οι εντάσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και του Κρεμλίνου βρίσκονται πλέον στο χειρότερο επίπεδο από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν διορθωτικές κινήσεις .

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί πρέπει να επιβάλουν μορατόριουμ στα πολεμικά παίγνια του ΝΑΤΟ κοντά στη Ρωσία, ειδικά στη Βαλτική και την ανατολική Πολωνία.

Η Ρωσία θα χρειαστεί να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα δυτικά της σύνορα με μέλη του ΝΑΤΟ, ιδίως με τις δημοκρατίες της Βαλτικής, και να αντιστρέψει τη συσσώρευση πυραύλων και άλλες αναπτύξεις στο Καλίνινγκραντ.

Αυτός είναι σχεδόν ένας οριστικός κατάλογος των μέτρων που απαιτούνται για μια πραγματική «επαναφορά» στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας, αλλά θα ήταν μια καλή αρχή.

Η εναλλακτική λύση είναι να επιδεινωθούν οι ήδη ανησυχητικές εντάσεις.

Σε αυτό το σημείο, το Καλίνινγκραντ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως "πυροκροτητής" για έναν νέο τρομακτικό ευρωπαϊκό πόλεμο.

https://youtu.be/lsEo_AZcEGI

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ