Αλεξέι Ναβάλνι
Ρωσία

Ναβάλνι: Να επιστραφούν τα ρούχα μου από τη ρωσική κυβέρνηση

Για πρώτη φορά ο επικριτής του Κρεμλίνου μιλά, μετά τη νοσηλεία του, για το φλέγον θέμα της δηλητηρίασής του που άνοιξε μέτωπο ανάμεσα σε Ευρώπη και Ρωσία. Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, σε κείμενο που έγραψε αφότου συνήλθε από το τεχνητό κώμα, στο οποίο βρισκόταν, σημείωσε ότι εργαστήρια της Δύσης εντόπισαν ίχνη του νευροτοξικού παράγοντα Novichok στο σώμα του, ενώ απαίτησε από τη Μόσχα να επιστρέψει τα ρούχα του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ο Ναβάλνι, που αναρρώνει στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Charité, στο Βερολίνο, βρέθηκε σε κρίσιμη κατάσταση ύστερα από τη πτήση Σιβηρία-Μόσχα. Για δύο ημέρες υπενθυμίζεται ότι νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Μόσχας, προτού γίνει η αεροδιακομιδή του στο Βερολίνο.

«Δύο ανεξάρτητα εργαστήρια σε Γαλλία και Σουδία, όπως και ειδικό εργαστήριο των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας επιβεβαίωσαν την παρουσία Novichok μέσα και επάνω στο σώμα μου» έγραψε, αφήνοντας αιχμές για την ολιγωρία της Ρωσίας στο θέμα της έναρξης των ερευνών.

Όπως σημείωσε, ειδικότερα, η Ρωσία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τις σχετικές έρευνες, ενώ οι εκπομπές στη χώρα υιοθετούν τη θεωρία που θέλει τις μυστικές υπηρεσίες των δυτικών χωρών ή τους συμμάχους του ίδιου του Ναβάλνι να οργάνωσαν την επίθεση.

Απαίτησε, μάλιστα, ο Ναβάλνι από τις ρωσικές αρχές να επιστρέψουν τα ρούχα που φορούσε, την ημέρα της επίθεσης, και τα οποία απομακρύνθηκαν προτού μεταφερθεί στη Γερμανία, όπου βρέθηκε «εντελώς γυμνός».

Όπως είπε ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, τα ρούχα που φορούσε εκείνη την ημέρα αποτελούν ισχυρή απόδειξη της δηλητηρίασής του.

«Εάν σκεφτεί κανείς ότι το Novichok βρέθηκε στο σώμα μου και είναι πιθανή η δηλητηρίαση με φυσική επαφή, τα ρούχα μου αποτελούν πολύ σημαντικό αποδεικτικό κομμάτι», έγραψε ο Ναβάλνι.

Σε φωτογραφία που ανέβασε, πριν από λίγες ημέρες, στο Instagram φαίνεται εκείνος με την επί 20 ετών σύζυγό του, Γιούλια. Στη λεζάντα ο Ναβάλνι γράφει πως τον βοήθησε πολύ η γυναίκα του στην ανάρρωση.

«Γιούλια με έσωσες, άσε την περιπέτεια να αποτελέσει απλώς υλικό για μελέτη σε βιβλία νευροβιολογίας», γράφει μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ