Ρωσία

Πούτιν: Αρνητική επιρροή στις σχέσεις Μόσχας-Ουάσιγκτον η αντι-ρωσική ρητορική στις ΗΠΑ

«Δεν εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται από την εγχώρια πολιτική τους κατάσταση (σ.σ των ΗΠΑ). Και φυσικά είναι ατυχές να βλέπουμε τι συμβαίνει εκεί - στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, στη μεγαλύτερη πυρηνική, στρατιωτική δύναμη - όπως αντικατοπτρίζεται σε ολόκληρο το σύστημα των διεθνών σχέσεων. Και, φυσικά, επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεοπτική συνέντευξη, όταν ρωτήθηκε για την προεκλογική εκστρατεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και ένα νέο κύμα αντι-ρωσικής ρητορικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών επιδεινώθηκαν το 2014 υπό τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επέβαλε κυρώσεις στη Μόσχα μετά από κρίση στην Ουκρανία.

Από τότε, η Ουάσιγκτον επέκτεινε και ενίσχυσε τις κυρώσεις ενώ κατηγόρησε τη Ρωσία για παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της η Ρωσία αρνήθηκε επανειλημμένα την παρέμβαση στην Ουκρανία ή στις πολιτικές διαδικασίες των ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα ήθελε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας και έχει εκφράσει την πρόθεσή του να αναπτύξει συνεργασία σε διάφορους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο Πούτιν αναφέρθηκε και στην Κριμαία λέγοντας ότι δεν ήταν ο κύριος λόγος επιδείνωσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Το γεγονός ότι οι σχέσεις μας με την Ουκρανία έχουν επιδεινωθεί δεν σχετίζεται κατ 'αρχήν με την Κριμαία», δήλωσε ο Πούτιν στο κανάλι Rossiya 1.

Ο πρόεδρος σημείωσε ότι «πρώτα, υπήρξε πραξικόπημα [στην Ουκρανία] και κατάσχεση της εξουσίας, και από εκείνη τη στιγμή, οι απόψεις και οι πορείες μας με την ηγεσία της Ουκρανίας έγιναν εκ διαμέτρου αντίθετες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ