Ρωσία

Ρώσος απατεώνας κατάφερε να βγάλει εκατομμύρια αγοράζοντας MiG-31 με μόλις δύο δολάρια

Μετά από χρόνια, οι ρωσικές αρχές κατάφεραν να συλλάβουν άνδρα που κατάφερε να βγάλει εκατομμύρια αγοράζοντας MiG-31 σε τιμή δύο δολαρίων.

Απάτη που αφορά στην αγοραπωλησία μαχητικών αεροσκαφών τύπου MiG-31, τα οποία διαγράφηκαν από τον κρατικό ισολογισμό, αγοράστηκαν σχεδόν σε τιμή παγωτού και στη συνέχεια μεταπωλήθηκαν για εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία που τα είχε στην κατοχή της, κατάφερε να διαπράξει ένας Ρώσος αξιωματούχος.

Αν και η απίστευτη αυτή απάτη σημειώθηκε κατά τα τέλη της δεκαετίας του 2000, λεπτομέρειές της αποκαλύφθηκαν μόλις τώρα, αφού πριν από ένα μήνα περίπου ο απατεώνας εντοπίστηκε και συνελήφθη.

Ένας πρώην δημόσιος υπάλληλος σε υποκατάστημα της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κρατικών Αποθεμάτων (Rosrezerv) στο Νίζνι Νόβγκοροντ, ο Αντρέι Σιλιάκοφ, συνελήφθη στο εξοχικό του, κοντά  στον ποταμό Βόλγα στα τέλη Μαΐου.

Ο Σιλιάκοφ είχε καταδικαστεί ήδη ερήμην σε 11 χρόνια φυλάκισης σχεδόν μια δεκαετία πριν, αλλά κατάφερε να παραμένει ελεύθερος, ενώ είχε συμπεριληφθεί σε διεθνή λίστα καταζητούμενων.

Ο άνδρας ωστόσο, επέστρεψε στη Ρωσία από το εξωτερικό, αφού μάλλον αισθάνθηκε νοσταλγία ή αποφάσισε ότι η αστυνομία και οι εισαγγελικές αρχές τον είχαν ξεχάσει.

Για τις αρχές όμως, μια απάτη που αφορούσε στην υπερηφάνεια της Σοβιετικής και της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα υπερηχητικά μαχητικά αεροσκάφη MiG-31, ήταν δύσκολο να ξεχαστεί.

Τα «κιτ συναρμολόγησης» που ήταν τελικά ολόκληρα αεροπλάνα


Η υπόθεση ξεκίνησε το 2007, όταν η Rosrezerv αποφάσισε να δημοπρατήσει μερικά αχρησιμοποίητα ανταλλακτικά των αεροσκαφών που είχε αποθηκεύσει, συμπεριλαμβανομένων ράβδων σιδήρου και μεταλλικών κομματιών.

Λίγο μετά την υποβολή των προσφορών όμως, ορισμένες νέες παρτίδες προστέθηκαν απροσδόκητα προς πώληση από το πρακτορείο και το φορτίο ονομάστηκε «Assembly Kit 306-002», «Assembly Kit 306-003» και ούτω καθεξής, ώστε να μην τραβήξουν περαιτέρω προσοχή, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα  Komsomolskaya Pravda, η οποία επικαλείται έναν εισαγγελέα που ασχολήθηκε με την υπόθεση.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο Σιλιάκοφ ήταν ο μόνος που πραγματικά γνώριζε ότι τα μυστήρια «κιτ συναρμολόγησης» (Assembly Kit), δεν ήταν κομμάτια μετάλλων, αλλά ολόκληρα αεροπλάνα MiG-31. Έτσι, τα τέσσερα αεροσκάφη αποθηκεύτηκαν στο τοπικό αεροπορικό εργοστάσιο Sokol, στο οποίο και άνηκαν και το οποίο παράγει μια σειρά αεριωθούμενων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των MiG-31s ​​και των νεότερων MiG-35 γενιάς 4 ++.


Καμπίνα του αεροσκάφους MiG-31 πριν από την έναρξη εκπαιδευτικών πτήσεων στην περιφέρεια του Μούρμανσκ


Τα εν λόγω αεροπλάνα, τα οποία δεν διέθεταν τους κινητήρες τους, πωλήθηκαν στη συνέχεια σε μια τοπική εταιρεία αναδόχων, που τυχαίνει να ανήκει σε στενό φίλο του Σιλιάκοφ, στην απίστευτα ασυναγώνιστα χαμηλή τιμή των 153 ρούβλιων, δηλαδή στα 2,14 δολάρια.

Μετά από μία χρονική περίοδο, ο Σιλιάκοφ πούλησε ξανά τα αεροσκάφη στην εταιρία Sokol, στην οποία άνηκαν από την αρχή, αλλά με τιμή που αρμόζει σε μαχητικά αεροσκάφη, δηλαδή σε αρκετά εκατομμύρια ρούβλια.

Έτσι, δεν χρειάστηκε ούτε καν να μεταφερθούν τα αεροσκάφη από τις εγκαταστάσεις της μονάδας, αφού παρέμειναν στη μονάδα της Sokol, επειδή η συμφωνία που αποδείχθηκε απάτη, αφορούσε μόνο τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχασε έως και ένα δισεκατομμύριο ρούβλια (περίπου 14 εκατομμύρια δολάρια) λόγω της επινοητικότητας του Σιλιάκοφ.

Μία του κλέφτη, δυο του κλέφτη


Το ακόμα πιο παράξενο είναι πως, τα μαχητικά MiG-31 δεν ήταν το μόνο κρατικό αγαθό που ο απατεώνας χρησιμοποίησε για κέρδος, αφού δύο χρόνια αργότερα, κατάφερε να διαγράψει 35.000 τόνους μαζούτ, που ανήκαν επίσης στη Rosrezerv. Υποστηρίζοντας ότι ήταν χαμηλής ποιότητας, το μεταπώλησε πάλι, στην τιμή της αγοράς, βάζοντας στην τσέπη του το μεγαλύτερο μέρος του κέρδους.

Σε μια τελευταία ανατροπή, η οικογένεια του Σιλιάκοφ, υποστηρίζει πως, θα ασκήσει έφεση για την ποινή του, με τη σύζυγο του πρώην αξιωματούχου να επιμένει ότι η όλη υπόθεση εναντίον του συζύγου της ήταν κατασκευασμένη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ