Ρωσία

Στη Μόσχα ο επικεφαλής του λιβυκού Κοινοβουλίου

Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή, ο Σαλέχ θα βρεθεί στη ρωσική πρωτεύουσα, έχοντας διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις για τον τερματισμό της πολυετούς κρίσης.

Αυτή τη στιγμή, ο Λίβυος πολιτικός βρίσκεται στο Κάιρο, όπου έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι.

Στα τέλη Απριλίου, ο Σαλέχ είχε προωθήσει μια νέα πρωτοβουλία για την πολιτική επίλυση της κρίσης, προτείνοντας έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη.

Σύμφωνα με το προωθούμενο σχέδιο, κάθε μία από τις τρεις περιοχές της Λιβύης θα επέλεγε έναν αντιπρόσωπο στο προεδρικό συμβούλιο, το οποίο θα αποτελούταν από τον επικεφαλής του συμβουλίου και δύο αναπληρωτές.

Η Λιβύη ταλανίζεται εδώ και χρόνια από εμφύλιες συρράξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτή τη στιγμή, η ανατολική Λιβύη κυβερνάται από το Κοινοβούλιο, το οποίο στηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ η δυτική Λιβύη ελέγχεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Από τον Απρίλιο του 2019, οι δυνάμεις του LNA έχουν ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, de facto έδρας της GNA.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ