Ρωσία

Μόσχα: Aπορρίπτει τις γερμανικές κατηγορίες για «επιθέσεις χάκερ» στη Μπούντεσταγκ

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, απέρριψε εκ νέου την Πέμπτη τις γερμανικές αναφορές για την επίθεση χάκερ στη Μπούντεσταγκ (σ.σ. το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας) που πραγματοποιήθηκε το 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η γερμανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να εφαρμόσει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε οποιοδήποτε άτομο που εμπλέκεται στην κυβερνοεπίθεση στη Μπούντεσταγκ, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου αξιωματούχου της υπηρεσίας πληροφοριών, Ντμίτρι Μπάντιν, όπως είχε δηλώσει το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας την περασμένη Πέμπτη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ισχυρίζεται ότι ο Μπάντιν ενεπλάκη σε κυβερνοεπίθεση στη Μπούντεσταγκ και εργάστηκε για την υπηρεσία πληροφοριών του στρατού.

«Αναφορικά με το ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πολίτη Ντμίτρι Μπάντιν, που εκδόθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα στις 5 Μαΐου 2020, ο Ρώσος πρέσβης ενημερώθηκε ότι οι Βρυξέλλες υιοθετούν τις κυρώσεις της Ε.Ε. για τον κυβερνοχώρο εναντίον εκείνων που είναι υπεύθυνοι για την επίθεση κατά της Μπούντεσταγκ, συμπεριλαμβανομένου του κ. Μπάντιν» ανέφερε το υπουργείο.

Ο Μπάντιν καταζητείται επίσης από το αμερικανικό FBI, που τον εντάσσει σε μια ομάδα επτά Ρώσων που είναι ύποπτοι για κυβερνοεπιθέσεις και θεωρεί ότι είναι υπάλληλος της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU.

«Ο γενικός εισαγγελέας μάς εξήγησε στην Μπούντεσταγκ πριν από λίγες εβδομάδες ότι εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης για ένα άτομο που είναι υπάλληλος των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών, ότι αυτό είναι αποτέλεσμα έρευνας. Δεν θέλω και δεν μπορώ να αξιολογήσω. Αυτό θα πρέπει να συζητηθεί σε διακρατικό επίπεδο κι επίσης εάν είναι απαραίτητη η ποινική δίωξη» δήλωσε η Πάου.

Λαβρόφ: Δεν έχουν παρουσιάσει στοιχεία

Τις προηγούμενες ημέρες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Γερμανία δεν έχει ακόμη παρουσιάσει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η Ρωσία συμμετείχε στην παραβίαση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από υπολογιστές στη Μπούντεσταγκ το 2015.

 

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε προ δύο εβδομάδων ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία, παρά τις «επιθέσεις χάκερ» που, όπως είπε, δεν το καθιστούν ευκολότερο. Η κα Μέρκελ πρόσθεσε ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τέτοια θέματα.

«Θα προσπαθήσω για καλές σχέσεις με τη Ρωσία, επειδή νομίζω ότι υπάρχει κάθε λόγος να συνεχίσουμε τις διπλωματικές μας προσπάθειες, αλλά αυτό δεν το καθιστά ευκολότερο» δήλωσε η κα Μέρκελ στη γερμανική Μπούντεσταγκ όταν ρωτήθηκε για δημοσίευμα σχετικά με την επίθεση χάκερ και την υποκλοπή e-mail από το γραφείο της.

Στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Ρώσος πρέσβης

Την περασμένη Πέμπτη, ο Ρώσος πρέσβης στο Βερολίνο, Σεργκέι Νεχάε, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας σχετικά με την επίθεση χάκερ στην Μπούντεσταγκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν επανειλημμένως κατηγορήσει τη Ρωσία ότι πραγματοποιεί κυβερνοεπιθέσεις εναντίον άλλων χωρών, με τη Μόσχα να αρνείται συνεχώς τους ισχυρισμούς.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας είχε προειδοποιήσει τον Οκτώβριο ότι οι διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις και άλλοι κακόβουλοι δράστες έχουν την ικανότητα να «παραποιήσουν» τις κυβερνοεπιθέσεις, έτσι ώστε να φαίνεται ότι έχουν διαπραχθεί από συγκεκριμένα κράτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ