Ρωσία

Τα υπερσύγχρονα πλοία - «φονιάδες» του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας

Τα πιο σύγχρονα και ισχυρά πολεμικά πλοία της Ρωσίας των τελευταίων 20 ετών.

Σύγχρονο, υψηλής τεχνολογίας και ισχυρό. Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό είναι σε θέση να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση.

Φρεγάτα «Admiral Gorshkov»: Ένας πλωτός υπολογιστής

Το εκσυγχρονισμένο πλοίο του Project 22350, η φρεγάτα «Admiral Gorshkov» εντάχθηκε στον Βόρειο Στόλο της Ρωσίας τον Ιούλιο του 2018. Το δεύτερο πλοίο αυτής της κατηγορίας περνά αυτό το διάστημα τις απαραίτητες δοκιμές και θα παραδοθεί στον στόλο πριν από το τέλος του 2020. Οι φρεγάτες αυτές θεωρούνται από τα πιο τεχνολογικά εξελεγμένα πλοία στο Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό.


Οι φρεγάτες είναι κατασκευασμένες με σύνθετα υλικά, όπως πολυβινυλοχλωρίδιο και ίνες άνθρακα, τα οποία, μαζί με την εξωτερική σχεδίαση, τις καθιστούν σε υψηλό βαθμό μη ανιχνεύσιμες από τα ραντάρ.


Ως κύριο οπλισμό έχουν 16 εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Kalibr, τα συστήματα της εναέριας άμυνάς τους περιλαμβάνουν τα αντιαεροπορικά συστήματα Poliment-Redut, τα οποία σχεδιάστηκαν ειδικά για τα σύγχρονα ρωσικά πολεμικά πλοία, καθώς και δύο αντιαεροπορικά συστήματα Palash.

Οι φρεγάτες «Admiral Gorshkov» είναι εξοπλισμένες με τα πυροβόλα όπλα A-192 «Armat» 130 χιλιοστών, που πραγματοποιούν 30 βολές ανά λεπτό και μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε απόσταση έως και 23 χιλιόμετρων, καθώς και τετραπλό σύστημα τορπίλης Paket-NK.

Όλα τα συστήματα ελέγχου μπορούν να εκτελούν πολλαπλές λειτουργίες με την ελάχιστη ανθρώπινη συμμετοχή. Ένα νέο σύστημα δεδομένων και ελέγχου συνδέει όλο τον εξοπλισμό σε ένα ενιαίο δίκτυο, ενώ ένα ράδιο-ηλεκτρονικό σύστημα επιτρέπει στο πλήρωμα να εντοπίζει τον εχθρό από μεγάλη απόσταση.

Κάθε φρεγάτα αυτής της κατηγορίας έχει εκτόπισμα μέχρι 5.400 τόνους, πλήρωμα 210 ατόμων, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως 30 κόμβους και μπορεί να παραμείνει στη θάλασσα επί 30 ημέρες.

Αυτό το χρονικό διάστημα ολοκληρώνονται οι εργασίες κατασκευής τεσσάρων πλοίων αυτού του τύπου.

Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη το εκσυγχρονισμένο Project 22350M. Το πλήρες εκτόπισμα των νέων φρεγατών θα ξεπεράσει τους 7.000 τόνους. Το πρωτοπόρο πλοίο του Project 22350Μ είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε υπηρεσία σε επτά χρόνια.

Φρεγάτα «Admiral Grigorovich»: Πλοία περιπολίας


Ένα από τα νεότερα και πιο σύγχρονα πλοία του Project 11356M, είναι η φρεγάτα «Admiral Grigorovich», η οποία εντάχθηκε στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας τον Μάρτιο του 2016. Η Σεβαστούπολη είναι η βάση δυο ακόμα πλοίων περιπολίας της ίδιας κατηγορίας: του «Admiral Essen» και του «Admiral Makarov». Έχουν κατασκευαστεί για να πραγματοποιούν διάφορες στρατιωτικές αποστολές και να αποκρούουν τους επιφανειακούς, υποβρύχιους και εναέριους στόχους.


Κάθε φρεγάτα του Project 11356 είναι εξοπλισμένη με οκτώ συστήματα κατακόρυφης εκτόξευσης ZS14 με πυραύλους κρουζ Kalibr-NK ή προηγμένους πυραύλους Oniks. Κάθε πλοίο είναι, επίσης, εξοπλισμένο με το πυροβόλο А-190 100 χιλιοστών, το οποίο έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει στόχους σε απόσταση έως και 21 χιλιομέτρων. Το πλοίο μπορεί να μεταφέρει ένα ελικόπτερο Kamov Ka-27. Επιπλέον, διαθέτει ανθυποβρυχιακά όπλα, σταθερούς τορπιλοσωλήνες 533 χιλιοστών και δύο δωδεκαπλούς εκτοξευτές ανθυποβρυχιακών πυραύλων RBU-6000, το σύστημα αυτοάμυνας Shtil-1 με εμβέλεια βολής έως 50 χιλιόμετρα. Για την αντιαεροπορική άμυνα διαθέτει δύο συστήματα με πυροβόλα AK-630M.

Τα πλοία αυτά έχουν πλήρες εκτόπισμα 4.035 τόνων, μήκος 124,8 μέτρων, μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα έως 30 κόμβους και μπορούν να παραμείνουν στη θάλασσα για 30 ημέρες.

Κορβέτες του Project 20380: Οι φρουροί των ακτών


Στο Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας, από το 2008 έως το 2018, έχουν τεθεί σε υπηρεσία έξι κορβέτες του Project 20380. Οι πολλαπλών αποστολών κορβέτες του Project 20380 προορίζονται για αποστολές σε παράκτιες περιοχές, αναχαίτιση εχθρικών υποβρυχίων και πλοίων, καθώς και την παροχή πυρών υποστήριξης στα τμήματα που πραγματοποιούν απόβαση στη στεριά.

Το κύριο όπλο της κάθε κορβέτας είναι οκτώ εκτοξευτήρες Uran-U με αντιπλοϊκούς πυραύλους Kh-35, ο κάθε ένας από τους οποίους είναι εξοπλισμένος με μια κεφαλή των 145 κιλών, ικανή να ανατινάξει ένα καταδρομικό ή οποιοδήποτε μικρότερο πλοίο από απόσταση 260 χιλιομέτρων.
Οι κορβέτες του εκσυγχρονισμένου Project 20385 για οπλισμό διαθέτουν πυραύλους Kalibr-NK.

Το αμυντικό οπλοστάσιό τους θα είναι επίσης εντυπωσιακό, καθώς θα διαθέτουν το σύστημα αεράμυνας Redut με εμβέλεια 150 χιλιομέτρων, ένα πυροβόλο όπλο Α-190 100 χιλιοστών και τέσσερις τορπίλες 330 χιλιοστών.

Οι κορβέτες αυτές είναι από τα πιο εξελιγμένα πλοία στον κόσμο, με κορυφαία τεχνολογία, δορυφορικές επικοινωνίες και είναι ικανές να μεταφέρουν ένα ελικόπτερο Ka-27. Οι κορβέτες χρησιμοποιούν τεχνολογία stealth.

Κάθε κορβέτα έχει πλήρες εκτόπισμα 2.220 τόνων, χωρητικότητα πληρώματος 100 ατόμων, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως 27 κόμβους και μπορεί να παραμείνει στη θάλασσα επί 5 ημέρες.

Buyan-M: Οι «μικρές» κορβέτες


Οι κορβέτες με καθοδηγούμενους πυραύλους της αναβαθμισμένης κλάσης (Project 216310) Buyan-M έγιναν το ορόσημο της Ρωσίας στη μετά-Σοβιετική εποχή, καθώς από το 2014 έως το 2019, οκτώ πλοία αυτού του τύπου εντάχτηκαν στην υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας και τέσσερα ακόμα βρίσκονται υπό κατασκευή.

Οι κορβέτες αυτές, με καθοδηγούμενους πυραύλους, παρά το μικρό εκτόπισμα των 950 τόνων έχουν ήδη καθιερωθεί ως ένα σημαντικό επιθετικό όπλο. Κάθε σκάφος μεταφέρει οκτώ κελιά για τα συστήματα πυραύλων κρουζ Kalibr-NK. Επιπλέον, κάθε πλοίο είναι εξοπλισμένο με το πυροβόλο όπλο А-190 100 χιλιοστών και το σύστημα πυροβολικού AK-630M-2.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, στα μειονεκτήματα της συγκεκριμένης σειράς περιλαμβάνεται η μικρή αξιοπλοΐα - δηλαδή τα πλοία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν φυσούν άνεμοι πάνω από πέντε μποφόρ. Η κύρια αποστολή τους είναι η προστασία των θαλάσσιων οικονομικών ζωνών της Ρωσίας και η αντιμετώπιση εχθρικών πολεμικών πλοίων κατά μήκος των παράκτιων περιοχών.

Οι κορβέτες του Project 22800 «Karakurt» θεωρούνται πιο κατάλληλες για αποστολές στην ανοικτή θάλασσα.

Δυο πλοία αυτού του τύπου αντίστοιχα το 2018 και 2019 εντάχτηκαν στον στόλο της Βαλτικής Θάλασσας και άλλα 14 βρίσκονται υπό κατασκευή. Τα πλοία σχεδιάστηκαν για να έχουν ικανότητα να παραμείνουν στη θάλασσα επί 15 ημέρες. Ο κύριος εξοπλισμός αποτελείται από πυραύλους κρουζ Kalibr ή υπερηχητικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους P-800 Oniks.


Αυτές οι κορβέτες με το εκτόπισμα 800 τόνων είναι εξοπλισμένες με το αυτόματο πολυβόλο AK-176MA διπλής χρήσης 76,2 χιλιοστών, την εκσυγχρονισμένη έκδοση του AK-176. Για την αντιαεροπορική άμυνα, τα δύο πρώτα πλοία διαθέτουν μόνο ένα σύστημα με πυροβόλα ΑK-630M. Από το τρίτο πλοίο, θα εξοπλιστούν με το Pantsir-M, την ναυτική έκδοση του αντιαεροπορικού συστήματος επιφανείας-αέρος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ