Ρωσία

Η Μόσχα αιφνιδιάζει την Άγκυρα: «Κατέβασε» ναυτική αρμάδα για ασκήσεις με την Αίγυπτο στην Α. Μεσόγειο!


Toυ Ανδρέα Μουντζουρούλια

Ο απόλυτος αιφνιδιασμός από την Μόσχα. Την στιγμή που λαμβάνουν χώρα προκλήσεις στην Α. Μεσόγειο, η Ρωσία κατέβασε αρμάδα με πολεμικά πλοία στην περιοχή.

Το σημαντικό όμως στην είδηση βρίσκεται αλλού. Η άσκηση λαμβάνει χώρα με την Αίγυπτο. Η άσκηση διεξάγεται σε περιοχές που αμφισβητεί η Τουρκία και αυτό έχει τον δικό του συμβολισμό.

Έτσι λοιπόν Μόσχα και Κάιρο στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα. Μπορεί Ερντογάν και Πούτιν να τα βρίσκουν σε μία σειρά θεμάτων, όμως στο ζήτημα της Λιβύης υπάρχουν διαφορές. Η Μόσχα στηρίζει τον Χαφτάρ, ενώ έχει στείλει και 800 άτομα της περίφημης ομάδας Wagner στο πλευρό του LNA.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Λιβυκό πέλαγος ζαλίζουν και κανείς από τις μεγάλες δυνάμεις δεν θα άφηνε τον Ερντογάν να κάνει μόνος του παιχνίδι.

Η ναυτική στρατιωτική άσκηση θεωρείται από τις μεγαλύτερες, με φρεγάτες και τμήματα των ειδικών ναυτικών δυνάμεων από τις δύο πλευρές λαμβάνουν μέρος στα ναυτικά γυμνάσια.

Η Αίγυπτος μάλιστε χθες έστειλε τελεσίγραφο στην Άγκυρα όπως αποκάλυψε το Πενταπόσταγμα. Ο πρώην ΥΠΕΞ της Αιγύπτου Χουσείν Χάρινι και σύμβουλος του Σίσι, δήλωσε πως εάν η Τουρκία παραβιάσει τα Αιγυπτιακά κυριαρχικά δικαιώματα, τότε το Κάιρο θα απαντήσει δυναμικά!

Μπορεί να μίλησε με διπλωματικό τρόπο, όμως το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο, θα «μιλήσουν» τα όπλα!

«Τα μνημόνια συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας-Τρίπολης δεν έχουν ισχύ. Δεν υπάρχει νομική βάση σε διεθνές επίπεδο καθώς η Βουλή της Λιβύης δεν τα εγκρίνει,» δήλωσε ο αξιωματούχος στην εφημερίδα Asharq Al-Awsat.

Το Κάιρο διαθέτει μία τεράστια δύναμη πυρός αυτή την στιγμή. 240 μαχητικά F-16, 1.200 άρματα μάχης M1A1 Abrams, καθώς και 1.700 παλαιότερά άρματα M60 που είχαν παραδοθεί από τις ΗΠΑ, αλλά και με διάφορα υποσυστήματα που παραμένουν από τη Σοβιετική Ένωση.

Η Τουρκία, που θέλει να αποκτήσει δυνατότητες να ασκεί επιρροή στη Μέση Ανατολή, έχει κατασκευάσει στρατιωτικές βάσεις στο Κατάρ, τη Σομαλία και είχε συμφωνήσει για βάση με τον Μπεσίρ στο Σουδάν, θέλοντας να περικυκλώσει την Αίγυπτο.

Η Αίγυπτος, μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις της Α.Μεσογείου, γνωρίζει επακριβώς τι ετοιμάζει ο Ερντογάν στην Κύπρο και την Α.Μεσόγειο γνωρίζοντας ότι έρχεται η σειρά της και ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα.

Εδώ και μήνες ο Σίσι προετοιμάζει εντατικά τον αιγυπτιακό στρατό να αντιμετωπίσει την Τουρκία, γνωρίζοντας τα σχέδια του Ερντογάν. Σίγουρα αυτή την εξέλιξη με την άσκηση δεν την περίμενε ο Ερντογάν!

Δείτε βίντεο με ασκήσεις του Αιγυπτιακού ΠΝ με το Ελληνικό

https://www.youtube.com/watch?v=WnLbzYJwrGw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τα Ίμια θα είναι το νέο ''Ναγκόρνο'' για τους Τούρκους; Γιατί ενεργοποιήθηκε η Εφεδρεία στην Αττική για πρώτη φορά στον ''ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ'';

Τούρκους αστρολόγους επιστρατεύει το καθεστώς Ερντογάν : "Μόλις περάσουν οι επόμενοι 2 μήνες, θα είμαστε μια χώρα...