Ρωσία

Συνάντηση Καλογήρου-Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας: «Το ζήτημα έκδοσης του Mr Bitcoin θα εξεταστεί με αμεροληψία»

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδος υπόσχεται να εξετάσει αμερόληπτα το ζήτημα της έκδοσης του Ρώσου πολίτη Αλέξανδρο Βίνικ. Αυτό ανακοινώθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γιούρι Τσάϊκα.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνάντηση του Ρώσου Εισαγγελέα με τον επικεφαλής του ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, τον γενικό εισαγγελέα και τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Τα μέρη συζήτησαν τη διεθνή συνεργασία στον νομικό τομέα, αλλά κύριο θέμα ήταν η έκδοση του Alexander Vinnik και του Yevgeny Kalinin.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ρωσίας, Γιούρι Τσάικα, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τον Μιχάλη Καλογήρου, ο Έλληνας υπουργό Δικαιοσύνης με «τον πιο αμερόληπτο τρόπο, αντικειμενικά και ανεξάρτητα από εξωτερική πίεση» να εξετάσει το θέμα της έκδοσης του Αλεξάντερ Βίνικ στη Ρωσία που κρατείται για 19 μήνες στην Ελλάδα και έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

«Φυσικά, υπήρξε συζήτηση για την έκδοση του Βίνικ και του Γεβγκένι Καλίνιν. Ο υπουργός Δικαιοσύνης με διαβεβαίωσε ότι θα εξετάσει το θέμα με τον πιο αμερόληπτο τρόπο, αντικειμενικά και ανεξάρτητα από εξωτερική πίεση. Με διαβεβαίωσε ότι θα εξετάσει αντικειμενικά το θέμα του Βίνικ», δήλωσε ο Τσάικα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά τις συνομιλίες.

Όπως τόνισε ο Γιούρι Τσάικα, «Εξέφρασα μια απουσία κατανόησης — η κράτηση κατά τη διάρκεια έκδοσης διαρκεί έναν χρόνο στη Ρωσική Ομοσπονδία και αυτός (σ.σ. ο Βίνικ) βρίσκεται (σ.σ. εδώ) για 19 μήνες. Ο ελληνικό δίκαιο το επιτρέπει αυτό. Παρόλα αυτά, έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις για την πιο εποικοδομητική συνεργασία σε αυτό το θέμα και θα εξετάσουμε αυτό το ζήτημα στο εγγύς μέλλον»

Ο Βίνικ συνελήφθη το 2017 κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, όπου ήρθε για να ξεκουραστεί με την οικογένειά του. Κατηγορείται ότι παραβίασε τους αμερικανικούς νόμους και δημιούργησε μια ανταλλαγή κρυπτογράφησης χωρίς άδεια από τις αρχές της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ