Ρωσία

Η Ρωσία δείχνει τον δρόμο: Εξαρση του πατριωτισμού και πατριωτική διαπαιδαγώγιση

Το ποσοστό των Ρώσων που θεωρούν ότι είναι πατριώτες έφθασε το 92%, και θεωρείται το υψηλότερο που έχει καταγραφεί τα τελευταία 18 χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης (VICIOM).

Τόσο έντονα πατριωτικά αισθήματα, οι Ρώσοι δεν είχαν επιδείξει ακόμη και μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, με την οποία σύμφωνα με τους ερευνητές είχε σημειωθεί έξαρση πατριωτισμού. Το 2014 το VICIOM είχε πραγματοποιήσει δύο δημοσκοπήσεις στις οποίες οι Ρώσοι είχαν δηλώσει ότι θεωρούν εαυτούς πατριώτες, σε ποσοστό 81% και 84% αντίστοιχα.

Τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε μια παρόμοια δημοσκόπηση ήταν το 2016. Στην δημοσκόπηση αυτή, το 80% των ερωτηθέντων είχε δηλώσει ότι θεωρούν εαυτούς πατριώτες. Σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση, ο αριθμός των Ρώσων που θεωρούν εαυτούς πατριώτες αυξήθηκε κατά 12%.
Ωστόσο όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του VICIOM, έχει αλλάξει και η αντίληψη των Ρώσων για το τι είναι πατριωτισμός. Έτσι το ποσοστό των Ρώσων που θεωρούν ότι ο πατριώτης πρέπει να αγαπάει την χώρα του ή να θεωρεί ότι η χώρα του είναι καλύτερη από τις άλλες χώρες, μειώθηκε κατά 13% στην πρώτη περίπτωση (από το 72% στο 59%) και κατά 12% (από το 24% στο12%) στην δεύτερη.

Αντίθετα, ο αριθμός των ερωτηθέντων που είναι πεπιεσμένοι ότι ο πατριωτισμός επιδιώκει να αλλάξει την κατάσταση στην χώρα ώστε να της διασφαλίσει ένα αξιοπρεπές μέλλον, αυξήθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες , φθάνοντας το 39%

Τα κονδύλια που θα διατεθούν στο πλαίσιο του προγράμματος πατριωτικής διαπαιδαγώγησης για την περίοδο 2016-2020 θα φθάσουν το 1,6 δισεκατομμύριο ρούβλια ( περίπου 22 εκ ευρώ) . Οι περιφέρειες της Ρωσίας ετησίως δαπανούν για την πατριωτική διαπαιδαγώγηση περίπου ένα ακόμη δισεκατομμύριο. Οι δαπάνες αυτούς του είδους διαφέρουν από περιφέρεια σε περιφέρεια. Για παράδειγμα η περιφέρεια της Τιουμέν δαπανά ετησίως για τον σκοπό αυτό 230 εκατομμύρια ρούβλια(3,1 εκ. ευρώ) , ενώ η περιφέρεια Καρατσάγιεβο –Τσερκέδια περίπου 200 χιλιάδες ρούβλια( περίπου 3000 ευρώ).

Ωστόσο σύμφωνα με την Άννα Σάνινα, συγγραφέα του βιβλίου «Πατριωτική διαπαιδαγώγηση στην σύγχρονη Ρωσία», η Ρωσία παρόλα αυτά υστερεί από άλλες χώρες ως προς το επίπεδο ανάπτυξης του πατριωτισμού, δηλώνοντας ότι οι πολίτες της Κίνας και των ΗΠΑ λένε πιο συχνά ότι υπερηφανεύονται για την πατρίδα τους και είναι έτοιμοι να την υπερασπίσουν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί αιφνιδίασαν ξανά την ρωσική αεράμυνα κτυπώντας Κούρσκ και Ντονιέτσκ-Κινδυνεύει και η Μόσχα αναρωτιούνται Ρώσοι ειδικοί (Βίντεο)

Η Ουκρανία κάνει χρήση σοβιετικής εποχής μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων-UAV Tupolev Tu-141 Strizh (πύραυλος τύπου...