Παγκοσμιοποίηση

Η γερμανο-Βρετανική αμυντική συμφωνία «Trinity House» "γεννάει" πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς-Στόχος η Ρωσία

Η μετάλλαξη της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ από τον Τράμπ και η αποστασιοποίηση της  Ουάσιγκτον από τον ρόλο  του εγγυητή της ασφάλειας της Ευρώπης για πρώτη φορά μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο, αφύπνησαν τους BIG3 , (Ηνωμένο Βασίλειο-Γαλλία-Γερμανία), με αποτέλεσμα να σχεδιάζουν από κοινού μεταξύ τους την άμυνά τους έναντι της Ρωσίας.

 Η Γερμανο-Βρετανική συμφωνία «Trinity House»

Στο πλαίσιο αυτό Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία ξεκινούν κοινό πρόγραμμα για  την κατασκευή πύραυλου με βεληνεκές 2.000 χλμ. στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προσέγγισης βαθιάς επίθεσης.

Σε συνάντηση στο Βερολίνο στις 15 Μαΐου 2025, ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζον Χίλι, και ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, ανακοίνωσαν την έναρξη ενός φιλόδοξου κοινού έργου, την ανάπτυξη ενός συστήματος όπλων ακριβείας μεγάλης εμβέλειας, ικανού να πλήττει στόχους σε απόσταση άνω των 2.000 χιλιομέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτή η πρωτοβουλία σηματοδοτεί το πρώτο απτό αποτέλεσμα της διμερούς συμφωνίας «Trinity House», που υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2024, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Λονδίνου και Βερολίνου στο πλαίσιο των αυξανόμενων εντάσεων σε όλη την Ευρώπη.

Αυτός ο πύραυλος επόμενης γενιάς, του οποίου το όνομα και οι τεχνικές προδιαγραφές δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, αναμένεται να ξεπεράσει τις τρέχουσες δυνατότητες του γαλλο-βρετανικού πυραύλου κρουζ Storm Shadow/SCALP και του γερμανικού Taurus KEPD-350.

Αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου, της Ευρωπαϊκής Προσέγγισης Μακράς Κρούσης (ELSA), η οποία ξεκίνησε αρχικά από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Πολωνία, και αργότερα προσχώρησε το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία.

Αυτή η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία στοχεύει να εξοπλίσει την ήπειρο με κυρίαρχες δυνατότητες βαθέος πλήγματος, με βεληνεκές που ξεπερνούν τα 2.000 χιλιόμετρα, ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών διανυσμάτων. Το έργο είναι δομημένο σε θεματικές «συστάδες», επιτρέποντας στα συμμετέχοντα κράτη να ορίσουν τις συγκεκριμένες επιχειρησιακές τους ανάγκες και να αναπτύξουν προσαρμοσμένες έννοιες χρήσης.

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου τόνισε ότι αυτό θα είναι ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα που έχει αναπτύξει ποτέ το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σκοπός και στόχοι της δημιουγίας Βαθιάς Ακριβείας Κρούσης (DPS)

Σκοπός του είναι τόσο η ενίσχυση της συμβατικής αποτροπής στο ευρωπαϊκό θέατρο όσο και η προστασία της βρετανικής πατρίδας.

Στόχος είναι η δημιουργία μιας πραγματικής δυνατότητας Βαθιάς Ακριβείας Κρούσης (DPS), που θα επιτρέπει την ταχεία και ακριβή στόχευση στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων σε μεγάλη απόσταση, συμβάλλοντας έτσι σε μια πιο αυτόνομη και ευέλικτη ευρωπαϊκή αμυντική στάση.

Η συμφωνία του Βερολίνου επισημοποιεί επίσης μια σειρά από συγκεκριμένα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Βραχυπρόθεσμα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία θα διεξάγουν μια συγκριτική άσκηση για να αξιολογήσουν τις απαιτήσεις ικανοτήτων τους, να συντάξουν κοινές στρατιωτικές προδιαγραφές και να εντοπίσουν πιθανούς τομείς βιομηχανικής συνεργασίας.

Αυτή η διαδικασία αναμένεται να δημιουργήσει συνέργειες στην ανάπτυξη νέων όπλων μεγάλου βεληνεκούς, σε συντονισμό με τους συμμάχους τους.

Μεσοπρόθεσμα, και οι δύο χώρες σκοπεύουν να αναπτύξουν και να προμηθευτούν από κοινού πρωτοφανείς δυνατότητες DPS, με σημαντικά βελτιωμένο βεληνεκές και ακρίβεια σε σύγκριση με τα τρέχοντα συστήματα, και να σχεδιάσουν ένα κοινό δόγμα για την ανάπτυξή τους, ευθυγραμμισμένο με πολυμερείς πρωτοβουλίες όπως η Ευρωπαϊκή Ασπίδα Ουρανού, τα προγράμματα προμηθειών του ΝΑΤΟ και η Πρωτοβουλία DIAMOND του Ηνωμένου Βασιλείου.

Άλλοι τομείς στρατιωτικής συνεργασίας

Το κοινό ανακοινωθέν επισημαίνει επίσης άλλους στρατηγικούς τομείς συνεργασίας.

Στον ναυτικό τομέα, η Γερμανία ανακοίνωσε σχέδια για την απόκτηση ελαφρών τορπίλων Sting Ray βρετανικής κατασκευής για να εξοπλίσει τα αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας P-8A Poseidon που έχουν αναπτυχθεί στη Σκωτία.

Σε αντάλλαγμα, βρετανικά αεροσκάφη θα φιλοξενηθούν σύντομα σε μια γερμανική ναυτική αεροπορική βάση.

Αυτές οι ανταλλαγές αντικατοπτρίζουν μια κοινή προσπάθεια για την αυξανόμενη διαλειτουργικότητα και τη συγκέντρωση πόρων κατά μήκος της βόρειας πλευράς της Ευρώπης, σε απάντηση στις υβριδικές απειλές στη Βόρεια Θάλασσα και τον Ατλαντικό.

Κοινώς η Ευρώπη θέλοντας και μη μετά την αμερικανική στρατιωτική άμπωτη , αναγκάζεται να εξασφαλίσει τα του οίκου της, καινοτομώντας και δημιουργώντας αμυντικές συνέργειες, οι οποίες βαθμιαία θα οδηγήσουν στην απεξάρτησή της σε προηγμένα οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ