Παγκοσμιοποίηση

Ο "κύβος ερρίφθη"- Άπαντες στηρίζουν τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Ρούτε ως τον επόμενο ΓΓ του ΝΑΤΟ- Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει

Ο πόλεμος στην Ουκρανία με τη Ρωσία είχε ως αποτέλεσμα την εμπλοκή ΗΠΑ-ΝΑΤΟ σε αυτόν , αφού είναι δεδομένο πως χωρίς την υποστήριξή τους οι γενναίες Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα άντεχαν απέναντι στη Ρωσική λαίλαπα.

Σημαντικότατος είναι ο ρόλος που έπαιξε ο ΓΓ της Βόρειο-Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, στη συσπείρωση των κρατών-μελών της και στην συντονισμένη δράση ενίσχυσης της Ουκρανίας με πολιτική-στρατιωτική-οικονομική βοήθεια.

Ωστόσο η κούρσα διαδοχής του έχει ξεκινήσει, με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό  Rutte να εμφανίζεται ως πολύ πιθανό να τον αντικαταστήσει στα καθήκοντα του ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Η Λιθουανία στηρίζει την υποψηφιότητα του Ολλανδού Πρωθυπουργού Rutte ως ΓΓ του ΝΑΤΟ

Διεθνές ΜΜΕ επισημαίνει ότι "Η Λιθουανία υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Ολλανδού πρωθυπουργού Rutte να ηγηθεί του ΝΑΤΟ", αναφέροντας:

"Την Τρίτη, ο Πρόεδρος της Λιθουανίας Γκίτανας Ναουσέντα συναντήθηκε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ο οποίος θεωρείται ότι έχει το προβάδισμα στην κούρσα για να διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ ως Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Μετά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους, ο Ναουσέντα επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Λιθουανίας για την υποψηφιότητα του Ρούτε για τη θέση.

«Το κάνουμε αυτό για πολλούς λόγους. Γνωρίζω τον Μαρκ πολλά χρόνια, ήταν ένας από εκείνους τους πολιτικούς που αναγνώρισαν τη ρωσική απειλή αρκετά νωρίς, ενώ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και κατανοεί τις απειλές για την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ», είπε ο Πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Ναουσέντα είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, άκουσε τις ανησυχίες του Ρούτε για την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ και συζήτησαν συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση της άμυνάς του.

Σύμφωνα με τον Rutte, η Λιθουανία θα μπορούσε να βασιστεί στο ΝΑΤΟ σε περίπτωση επίθεσης.

«Τα σύνορα της Λιθουανίας είναι τα σύνορα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει και τα σύνορά μας, άρα θα υπερασπιστούμε αυτά τα σύνορα», είπε στο Βίλνιους. «Το μήνυμά μου προς τον λιθουανικό λαό είναι ότι δεν είστε μόνοι, είστε μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και μπορείτε πάντα να βασίζεστε στην υποστήριξη όλων μας».

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός τόνισε ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ πρέπει να εργαστούν ενεργά «για να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους ανθεκτικότητα απέναντι στη ρωσική στρατιωτική απειλή».

Ο Nausėda είπε επίσης ότι η Λιθουανία διαπραγματεύεται με περισσότερες από μία χώρες για τη συμμετοχή τους στο σύστημα ενιαίας αεράμυνας στη Βαλτική.

«Μπορώ να σας πω ότι αυτοί είναι σημαντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Ελπίζω ότι σε λίγους μήνες θα έχουμε καλά νέα και σε αυτόν τον τομέα», είπε.

ΗΠΑ-ΗΒ-Γαλλία-Γερμανία στηρίζουν την υποψηφιότητα Rutte

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το REUTERS  οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία υποστήριξαν  τον απερχόμενο Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε για να διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ ως επικεφαλής του ΝΑΤΟ, τοποθετώντας τον σε ισχυρή θέση για να κερδίσει την ηγεσία της διατλαντικής συμμαχίας.

Ο Στόλτενμπεργκ, πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, υπηρετεί ως επικεφαλής του ΝΑΤΟ από το 2014.

«Ο Πρόεδρος  Μπάιντεν υποστηρίζει σθεναρά την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού Ρούτε για να γίνει ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

«Ο πρωθυπουργός Ρούτε έχει βαθιά κατανόηση της σημασίας της συμμαχίας, είναι φυσικός ηγέτης και επικοινωνιακός και η ηγεσία του θα εξυπηρετούσε καλά τη Συμμαχία αυτή την κρίσιμη στιγμή».

Ανάλογα με το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, το επόμενο αφεντικό του ΝΑΤΟ μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσει μια δεύτερη θητεία για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προκάλεσε σφοδρή κριτική από δυτικούς αξιωματούχους νωρίτερα αυτό το μήνα επειδή αμφισβήτησε τη δέσμευσή του να υπερασπιστεί τους συμμάχους του ΝΑΤΟ εάν επανεκλεγεί.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ διορίζονται με συναίνεση, που σημαίνει ότι όλα τα μέλη πρέπει να συναινέσουν σε μια τελική απόφαση.

Διπλωμάτες λένε ότι ο Ρούτε είναι ο μόνος επίσημος υποψήφιος για το αξίωμα στον διαγωνισμό στα παρασκήνια, αν και ορισμένοι είπαν ότι το όνομα του Ρουμάνου προέδρου  είχε επίσης κυκλοφορήσει σε ανεπίσημες συζητήσεις πρόσφατα.

Όμως, με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον - της κυρίαρχης δύναμης της συμμαχίας - και των τριών μεγάλων ευρωπαϊκών εθνών και περίπου 16 άλλων μελών του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με διπλωμάτες, ο Ρούτε βρίσκεται σε θέση αρχηγού και οποιοσδήποτε αντίπαλος θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη μάχη"

Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο νέος ΓΓ του ΝΑΤΟ

Ο διάδοχος του Στόλτενμπεργκ, όταν αυτός παραιτηθεί τον Οκτώβριο, θα αναλάβει τα καθήκοντά του σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Συμμαχία, επιφορτισμένος με τη διατήρηση της υποστήριξης των μελών του ΝΑΤΟ  προς την Ουκρανία, αλλά και την προφύλαξη αυτής  από οποιαδήποτε κλιμάκωση που θα  την έσερνε σε  απευθείας πόλεμο με τη Μόσχα.

Τα δύσκολα θα έρθουν για τον διάδοχο του  Στόλτενμπεργκ - πιθανότατα αν όχι βέβαια θεωρείται ότι αυτός θα είναι ο Rutte- αμέσως μετά τις Αμερικανικές Προεδρικές εκλογές, σε περίπτωση νίκης του Τράμπ.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ