Παγκοσμιοποίηση
Ενημερώθηκε στις:

Μπορεί η πώληση F-16 να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ;

Η έγκριση των ΗΠΑ για την από καιρό «παγωμένη» πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, λίγο μετά την επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θεωρείται από πολλούς ως κάποια ώθηση στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ορισμένοι προειδοποιούν ότι μπορεί να είναι «πολύ νωρίς» για να συμπεράνουμε ότι όλες οι διαφορές θα επιλυθούν, ενώ άλλοι τονίζουν ότι οι σύμμαχοι εξακολουθούν να διατηρούν μια «θετική στρατηγική σχέση».

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, στέλνοντας επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο στις 27 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ειδοποίηση εστάλη λίγες ώρες αφότου η Τουρκία υπέβαλε έγγραφα σχετικά με την έγκρισή της για το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.

Η σημαντική κίνηση ήρθε εν μέσω τεταμένων σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον τα τελευταία χρόνια λόγω μιας σειράς ζητημάτων, όπως η υποστήριξη των ΗΠΑ στην τρομοκρατική ομάδα YPG στη Συρία, οι διαφωνίες σχετικά με την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 από την Τουρκία, που οδήγησαν στην αφαίρεση από το πρόγραμμα F-35 και τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον στην Άγκυρα.

Δεν υπήρξαν σημαντικές στρατιωτικές πωλήσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ για σχεδόν μια δεκαετία, από τότε που οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση των πυραύλων AIM-120C-7 AMRAAM και του σχετικού εξοπλισμού αξίας 320 εκατομμυρίων δολαρίων τον Αύγουστο του 2014 και την πώληση 111 εκατομμυρίων δολαρίων των επιθετικών ελικοπτέρων Super Cobra τον Οκτώβριο του 2011.

Η Ουάσιγκτον απέρριψε το αίτημα της Άγκυρας να αγοράσει πυραύλους Patriot κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η πώληση F-16 θεωρείται ευρέως ως ένα σημαντικό βήμα προς την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο εθνών.

Σύμφωνα με τον Murat Aslan, πολιτικό επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο Hasan Kalyoncu και ερευνητή στο ίδρυμα SETA με έδρα την Άγκυρα, είναι «πολύ νωρίς για να πούμε ότι όλα έχουν επιλυθεί όσον αφορά τις διαφορές μεταξύ δύο χωρών», αλλά η πώληση των F-16 είναι το «πρώτο βήμα» μετά από δεκαετίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εφιστώντας την προσοχή στις παγκόσμιες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και των αναδυόμενων κινδύνων στη Μέση Ανατολή, ο Aslan σημείωσε τη σημασία του ρόλου και των μεσολαβητικών προσπαθειών της Τουρκίας, τις οποίες θεωρεί συνεπείς με τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Σχετικά με την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16, ο Ασλάν είπε στο Anadolu ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν σε «όρους μελλοντικών σχέσεων», επειδή «οι προμήθειες χτίζουν μακροπρόθεσμες σχέσεις μεταξύ των χωρών».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Προγράμματος Μέσης Ανατολής του Κέντρου Wilson, James Jeffrey, η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοι για περισσότερα από 70 χρόνια. Είπε ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται τώρα «πολύ στενά» σε διάφορους τομείς, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η σύγκρουση στη Γάζα και οι εντάσεις με το Ιράν.

«Η πώληση των F-16 και η ανεξάρτητη απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι δύο ακόμη παραδείγματα της ικανότητας των δύο πλευρών να συνεργαστούν για το κοινό καλό», είπε στο Anadolu.

Ο Τζέφρι είπε ακόμα ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι «πολύ ισχυροί εταίροι», όπως και οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Γαλλία ή την Ιαπωνία, αν και υπάρχουν ορισμένα «σημεία τριβής», όπως η παρουσία YPG και αμερικανικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

«Υπάρχουν πάντα προστριβές μεταξύ δύο μεγάλων κρατών ή ακόμη και μικρότερων κρατών», είπε, προσθέτοντας ότι η σχέση Τουρκίας-ΗΠΑ είναι μια «πολύ θετική στρατηγική σχέση».

Όταν ρωτήθηκε από το Anadolu σχετικά με τη σημασία της έγκρισης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ είπε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία ως «βασικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ» και ανυπομονούν να «συνεχίσουν να έχουν μια στενή σχέση συνεργασίας» με την Τουρκία σε «ορισμένους βασικούς τομείς».

Ο Τζέφρι, ο οποίος υπηρέτησε ως ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ στη Συρία το 2018-2020, εξήγησε ότι οι ΗΠΑ ανακήρυξαν το PKK τρομοκρατική ομάδα και υποστήριξαν την Τουρκία «περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα» στον αγώνα της ενάντια στο PKK.

«Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να σταματήσουμε την προέλαση της Ρωσίας και του Ιράν μέσω της περιοχής», είπε, σημειώνοντας τις πρόσφατες επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν τη σχέση τους με το YPG, αυτό θα αφήσει ένα κενό στη βορειοανατολική Συρία.

Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ μπορούν να συνεργαστούν με τη σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ Τουρκία στη βόρεια Συρία, ο Jeffrey είπε ότι η επιλογή συζητήθηκε στις αρχές του 2019 κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Πεντάγωνο, προσθέτοντας ότι ήταν «πολύ δύσκολο να δούμε μια πορεία προς τα εμπρός».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...