Παγκοσμιοποίηση
Ενημερώθηκε στις:

Στα χνάρια του Γιανουκόβιτς ο ηγέτης της Γεωργίας-Σενάριο "Ουκρανίας-2014" στην αντίστροφη μέτρηση για τις επερχόμενες εκλογές- Έρχεται 2ο μέτωπο κατά Ρωσίας;

Με τις εκλογές στη Γεωργία να έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2024, στελέχη της αντιπολίτευσης στη χώρα προειδοποιούν ότι η πολυπόθητη ενσωμάτωση της χώρας με τη Δύση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα μιας ψηφοφορίας που είναι απίθανο να είναι πλήρως ελεύθερη και δίκαιη.

Πριν από δεκαπέντε χρόνια, οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην ανεξάρτητη Δημοκρατία της Γεωργίας, η οποία πολεμούσε δυνάμεις που πρόσκεινται στη Μόσχα σε δύο αποσχισθείσες επαρχίες. Σε μια σύγκρουση που προμήνυε σε πολλές πτυχές αυτή που ξεκίνησε έξι χρόνια αργότερα στην Ουκρανία το 2014, η Ρωσία συνεχίζει να κατέχει το 20% του γεωργιανού εδάφους που απέκτησε κατά την εισβολή αυτή, μια παρουσία που της παρέχει σημαντική επιρροή στην κοινοβουλευτική κυβέρνηση της Τιφλίδας.

"Η Ρωσία χρησιμοποίησε με μεγάλη επιτυχία τις εκλογές του 2012", δήλωσε στο αμερικανικό περιοδικό Newsweek η Salome Samadashvili, βουλευτής του κόμματος "Λέλο για τη Γεωργία" και πρώην πρέσβειρα της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "Η προπαγάνδα της σημερινής κυβέρνησης διέδωσε το μήνυμα ότι για τον πόλεμο του 2008 έφταιγε το φιλοδυτικό πολιτικό μπλοκ και ότι είναι οι μόνοι που μπορούν να αποφύγουν έναν πόλεμο με τη Ρωσία".

Ωστόσο, σε αντίθεση με την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, κατά την οποία τα στρατεύματα της Μόσχας έκαναν απόβαση στο Κίεβο κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις που πολέμησαν στο έδαφος της Γεωργίας το 2008 σταμάτησαν χωρίς να κάνουν σοβαρή προσπάθεια κατάληψης της πρωτεύουσας.

Αντί να προσπαθήσει να ανατρέψει την κυβέρνηση του τότε προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι με τη βία, η Ρωσία σταμάτησε τις επιθετικές επιχειρήσεις μετά από μόλις πέντε ημέρες. Στη συνέχεια ξεκίνησε να εργάζεται συμβάλλοντας στην απομάκρυνση από την εξουσία της φιλοδυτικής κυβέρνησης της Γεωργίας με δημοκρατικά μέσα.

Παρά τις δημοσκοπήσεις του Διεθνούς Ρεπουμπλικανικού Ινστιτούτου που δείχνουν ότι το 89% των Γεωργιανών εξακολουθούν να υποστηρίζουν την περαιτέρω ενσωμάτωση της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο, το οποίο ασκεί την εξουσία τα τελευταία 12 χρόνια, φαίνεται να έχει την πρόθεση να οδηγήσει τη χώρα εκτός της πρώην φιλοδυτικής της πορείας.

Η ΕΕ αναμένεται να διεξαγάγει ψηφοφορία τον Δεκέμβριο σχετικά με το καθεστώς υποψηφιότητας της Γεωργίας. Οι περισσότεροι παρατηρητές αναμένουν ότι οι αποτυχίες της κυβέρνησης της Τιφλίδας να εφαρμόσει τις απαραίτητες φιλοδημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς θα οδηγήσουν σε μια ακόμη απόρριψη από τις Βρυξέλλες, όπως ακριβώς συνέβη και την τελευταία φορά που το ζήτημα τέθηκε προς ψήφιση τον Ιούνιο του 2022.

Κατά την επίσκεψή του στην Τιφλίδα την περασμένη εβδομάδα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell κατέστησε σαφές ότι, όσον αφορά την ένταξη, "η πόρτα είναι ανοιχτή και θέλουμε να σας υποστηρίξουμε στην πορεία". Ωστόσο, ο Borrell συνέχισε λέγοντας ότι "το καθεστώς υποψήφιας χώρας δεν είναι κάτι που δικαιούνται οι χώρες. Πρέπει να κερδηθεί... μέσω σοβαρών μεταρρυθμίσεων και προσκόλλησης στις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και για να είμαστε ειλικρινείς, υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει" από τη Γεωργία.

Η Samadashvili υποστηρίζει ότι η αποτυχία του κόμματος Γεωργιανό Όνειρο να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να λάβει θετική ψήφο στις Βρυξέλλες θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το πολιτικό του μέλλον. "Το Γεωργιανό Όνειρο τζογάρει αποξενώνοντας την ΕΕ", δήλωσε.

Η Samadashvili έφερε το παράδειγμα του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2013 αποφάσισε να μην υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ. Η κίνησή του αυτή ενέπνευσε ένα λαϊκό κίνημα διαμαρτυρίας υποστηριζόμενο από δυτικά κέντρα, οδηγώντας τον να καταφύγει στη Ρωσία για να βρει καταφύγιο μόλις τρεις μήνες αργότερα μετά από το πραξικόπημα.

Είπε όμως ότι το Γεωργιανό Όνειρο αποφεύγει να αποσύρει μονομερώς την υποψηφιότητα της χώρας του για ένταξη στην ΕΕ, επιδιώκοντας αντίθετα να επιτύχει τον ίδιο σκοπό "προσπαθώντας να συμπεριφερθεί τόσο άσχημα ώστε να καταστήσει αδύνατη την παραχώρηση καθεστώτος υποψηφιότητας από την ΕΕ". "Το πώς αυτό θα επηρεάσει το πολιτικό τους μέλλον μένει να το δούμε", πρόσθεσε, "αλλά πιστεύω ότι θα τους τινάξει στον αέρα".

Η Nika Gvaramia, ιδρύτρια του ανεξάρτητου τηλεοπτικού δικτύου Mtavari, δήλωσε ότι τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται τακτικά στην αντιπολίτευση της χώρας ως "το παγκόσμιο κόμμα του πολέμου" και ως "διεθνείς πράκτορες", φτάνοντας στο σημείο να ισχυρίζονται ότι η απόφαση της ΕΕ σχετικά με την υποψηφιότητα της Γεωργίας θα καθοριστεί από το αν η χώρα "συμφωνεί να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο κατά της Ρωσίας".

Σημείωσε όμως ότι το κόμμα "Γεωργιανό Όνειρο" προσπαθεί να βαδίσει σε μια λεπτή γραμμή. "Πλησιάζουν εκλογές και αν πουν ανοιχτά "είμαστε υπέρ της Ρωσίας", ξέρουν ότι θα χάσουν", εξήγησε η Gvaramia. "Ίσως μετά τις εκλογές να βγουν και να ανακοινώσουν την πραγματική τους πίστη, αλλά υπάρχει λόγος που μιλούν για το ότι είναι "υπέρ της ειρήνης" αντί να λένε ότι είναι "υπέρ της Ρωσίας"".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ