Παγκοσμιοποίηση
Ενημερώθηκε στις:

Ένταξη έξι νέων μελών στους “BRICS”: Μια νέα οικονομική δύναμη αναδύεται- Θα αντιπροσωπεύει το 37% του παγκόσμιου ΑΕΠ

Οι BRICS είναι μια μοναδική ομάδα που αποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική. Οι διαδοχικές σύνοδοι κορυφής αυτής της συμμαχίας, έχουν συνηθίσει να λαμβάνουν ραγδαίες διαδοχικές εξελίξεις.

Το κύριο ενδιαφέρον των χωρών BRICS αυτή τη στιγμή, επικεντρώνεται στις παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές πτυχές, προτείνοντας την εισαγωγή ενός νέου διεθνούς νομίσματος που θα περιορίζει την κυριαρχία του δολαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ένωση BRICS εργάζεται επίσης για τη δημιουργία μιας διεθνούς ισορροπίας στην οικονομική διαδικασία και για να αποκτήσει ρόλο στην παγκόσμια διαχείριση της παγκόσμιας οικονομίας παράλληλα με την G20, με στόχο την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων στους διεθνείς και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, ιδίως στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Αυτό γίνεται για να αποτραπεί η εκμετάλλευση των διεθνών οργανισμών για να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών για λογαριασμό μιας χώρας ή μιας ομάδας χωρών, όπως συμβαίνει τώρα.

Επεκτείνουν το «αποτύπωμα» στον Παγκόσμιο Νότο

Μετά τη 15η ετήσια σύνοδο κορυφής BRICS, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής την περασμένη εβδομάδα, το μπλοκ των πέντε μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών ανακοίνωσε την ένταξη έξι νέων μελών.

Το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, η Αργεντινή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πρόκειται να ενταχθούν επίσημα στην ομάδα την 1η Ιανουαρίου 2024 για να επεκτείνουν το αποτύπωμα του μπλοκ στον Παγκόσμιο Νότο και να αυξήσουν την οικονομική και πολιτική επιρροή του στην παγκόσμια σκηνή, δημιουργώντας ένα πραγματικό αντίβαρο στη Δυτική  G7.

Όπως σημειώνει ο Felix Richter της Statista, το νέο μπλοκ θα αντιπροσωπεύει περίπου το 46% του παγκόσμιου πληθυσμού, θα αντιπροσωπεύει το 29% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε ονομαστικούς όρους και το 37% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης.

«Μοιραστήκαμε το όραμά μας για τους BRICS ως υπερασπιστές των αναγκών και των ανησυχιών των λαών του Παγκόσμιου Νότου. Αυτά περιλαμβάνουν την ανάγκη για ευεργετική οικονομική ανάπτυξη, βιώσιμη ανάπτυξη και μεταρρύθμιση των πολυμερών συστημάτων», δήλωσε ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Cyril Ramaphosa,  σε συνέντευξη Τύπου  που ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής. Ανέφερε επίσης ότι, η προσθήκη των έξι νέων μελών είναι μόνο η αρχή της διαδικασίας επέκτασης του μπλοκ.

«Ως πέντε χώρες BRICS, καταλήξαμε σε συμφωνία σχετικά με τις κατευθυντήριες αρχές, τα πρότυπα, τα κριτήρια και τις διαδικασίες της διαδικασίας επέκτασης των BRICS, η οποία ήταν υπό συζήτηση εδώ και αρκετό καιρό», είπε. «Έχουμε συναίνεση για την πρώτη φάση αυτής της διαδικασίας επέκτασης και θα ακολουθήσουν περαιτέρω φάσεις».

Είναι ενδιαφέρον ότι, αν και υπήρξαν νέες προσθήκες , τα «νέα  BRICS»  θα συνεχίσουν να κυριαρχούνται από την Κίνα και την Ινδία, τόσο πληθυσμιακά όσο και οικονομικά. Σε συνδυασμό, τα έξι νέα μέλη θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 10 τοις εκατό του συνολικού ΑΕΠ του ομίλου, καθώς η Σαουδική Αραβία είναι η μόνη οικονομία τρισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ των νεοεισερχόμενων.

Αρχή του τέλους του «business as usual»

Η Σύνοδος Κορυφής συμφώνησε να αναθέσει στους Υπουργούς Οικονομικών και/ή στους Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών των BRICS, κατά περίπτωση, να εξετάσουν το θέμα των τοπικών νομισμάτων, μέσων πληρωμών και πλατφορμών και να υποβάλουν έκθεση στους ηγέτες των BRICS έως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Δύο από τα πέντε βασικά μέλη Ρωσία και Κίνα( είναι ιστορικά αντίπαλοι της γεωπολιτικής κυριαρχίας των ΗΠΑ), έχουν υπογράψει ενεργά «διμερείς εμπορικές συμφωνίες» με άλλα έθνη, που σημαίνει ότι μπορούν να αγοράζουν και να πωλούν το ένα από το άλλο στο δικό τους νόμισμα, αντί να χρησιμοποιούν το δολάριο ως ενδιάμεσο. Αλλά ο λόγος που υπάρχει ένα παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα είναι να κάνει το διεθνές εμπόριο λιγότερο δυσκίνητο.

Έτσι, οι Συμφωνίες του Ντέρμπαν είναι μια συμφωνία, που πιθανώς θα ανακοινωθεί  στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, για την κυκλοφορία ενός νέου διεθνούς νομίσματος που θα υποστηρίζεται από εμπορεύματα. Το «υποστηριζόμενο από εμπορεύματα» είναι σημαντικό,  γιατί είναι ο ευκολότερος τρόπος για ένα νέο νόμισμα να αποκτήσει αξιοπιστία.

Αυτό το νέο νόμισμα BRICS, θα επιτρέψει στα συμμετέχοντα κράτη να παρακάμψουν τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ,  και να αποφύγουν το πρόβλημα του πληθωρισμού του δολαρίου.

Το νόμισμα BRICS θα μπορούσε να υποστηρίζεται από εμπορεύματα που παράγονται και διακινούνται από χώρες BRICS  πράγματα όπως το πετρέλαιο, τα βιομηχανικά μέταλλα και τα σιτηρά  ή, πιο πιθανό, από χρυσό.

Η υποστήριξη του νέου τους νομίσματος με χρυσό θα ήταν μια προφανής κίνηση για τους BRICS. Η Κίνα και η Ρωσία είναι, αντίστοιχα, τα 1 και 2 έθνη εξόρυξης χρυσού στον κόσμο (η Νότια Αφρική και η Βραζιλία είναι 13 και 14, αντίστοιχα). Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία, έχουν ήδη σημαντικά επίσημα αποθέματα χρυσού (6α και 7α μεγαλύτερα στον κόσμο).

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ