Παγκοσμιοποίηση

Διπλωματικές ζυμώσεις: Ζεσταίνεται νέα συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας-Ιράν-Συρίας-Τουρκίας για εξομάλυνση Άγκυρας-Δαμασκού

Μια νέα συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Συρίας και του Ιράν συζητείται, δήλωσε ρωσική διπλωματική πηγή στο RIA Novosti στις 28 Ιουλίου.

Η πηγή ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι των τεσσάρων χωρών συζητούν το ενδεχόμενο διεξαγωγής μιας νέας τετραμερούς συνάντησης. "Το θέμα αυτό συζητείται. Αλλά για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα, το πρόγραμμα όλων των υπουργών πρέπει να ταιριάζει. Πρόκειται για μια διαδικασία και συνεχίζεται", δήλωσε η ανώνυμη πηγή.

Η πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Συρίας και του Ιράν πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα τον περασμένο Μάιο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι κορυφαίοι διπλωμάτες των τεσσάρων αυτών χωρών έδωσαν εντολή για την προετοιμασία ενός σχεδίου οδικού χάρτη για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Άγκυρας και της Δαμασκού.

Οι τουρκο-συριακές συνομιλίες εξομάλυνσης επιβραδύνθηκαν μετά τη συνάντηση. Παρ' όλα αυτά, ο Alexander Lavrentiev, ο ειδικός εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου για τη Συρία, αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο RIA Novosti τον Ιούνιο ότι η Μόσχα είχε προετοιμάσει το σχέδιο οδικού χάρτη.

Η Άγκυρα παραμένει ο κύριος υποστηρικτής των Σύριων ανταρτών. Ο τουρκικός στρατός ελέγχει μεγάλα τμήματα της βόρειας και ανατολικής περιοχής της Συρίας. Διατηρεί επίσης δεκάδες θέσεις στη βορειοδυτική περιοχή της Μεγάλης Ιντλίμπ, η οποία κυβερνάται από ένα παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Ερντογάν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι ανοιχτός σε συνομιλίες με τον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά δεν θα τον συναντούσε εάν ως προϋπόθεση τεθεί η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Μια νέα συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Συρίας θα μπορούσε να συμβάλει στην προώθηση των συνομιλιών εξομάλυνσης. Ωστόσο, μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών δεν φαίνεται να είναι κοντά. Η Δαμασκός πιθανότατα δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία με την Άγκυρα που δεν θα απαιτεί την αποχώρηση της Τουρκίας από όλα τα συριακά εδάφη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα αναζητά η Άγκυρα-Ραβίνος του Ισραηλινού Στρατού: “Η Τουρκία είναι η γη της επαγγελίας και θα την διεκδικήσουμε” (Βίντεο)

Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή