Παγκοσμιοποίηση

Ταχεία αποδολαριοποίηση στην παγκόσμια οικονομία- Τα κράτη BRICS αναπτύσσουν «νέο νόμισμα»

Η Κίνα και η Βραζιλία ολοκλήρωσαν πρόσφατα μια εμπορική συμφωνία στα δικά τους νομίσματα παρακάμπτοντας εντελώς το δολάριο, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο κακό νέο για το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας Ρώσος αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι τα κράτη BRICS εργάζονται για την ανάπτυξη ενός «νέου νομίσματος», ένα ακόμη σημάδι ότι η κυριαρχία του δολαρίου μειώνεται.

Ο αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας (της ρωσικής νομοθετικής συνέλευσης) Αλεξάντερ Μπαμπάκοφ είπε ότι η μετάβαση σε διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα είναι το πρώτο βήμα. Το έχουμε ήδη δει αυτό να συμβαίνει με τις πρόσφατες συμφωνίες πετρελαίου μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας που διακανονίζονται σε νομίσματα διαφορετικά από δολάρια.

Το επόμενο είναι να παράσχει την κυκλοφορία ψηφιακού ή οποιασδήποτε άλλης μορφής ενός θεμελιωδώς νέου νομίσματος στο εγγύς μέλλον. Είναι πιθανό ότι στη σύνοδο κορυφής των ηγετών του BRICS θα ανακοινωθεί η ετοιμότητα να υλοποιηθεί αυτό το έργο. Αυτή η σύνοδος κορυφής έχει προγραμματιστεί για τον Αύγουστο.

Ο Μπαμπάκοφ είπε ότι τα έθνη των BRICS αναπτύσσουν μια στρατηγική που «δεν υπερασπίζεται το δολάριο ή το ευρώ» και ότι «ένα ενιαίο νόμισμα» πιθανότατα θα προκύψει εντός των BRICS, συνδεδεμένο με χρυσό ή «άλλες ομάδες προϊόντων, στοιχεία σπάνιων γαιών ή έδαφος».

Η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική αποτελούν το μπλοκ των BRICS. Αντιπροσωπεύει περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Πέρυσι, το Ιράν υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη στο BRICS και σύμφωνα με δημοσίευμα του The Cradle, πολλά έθνη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στο μπλοκ, όπως η Σαουδική Αραβία, η Αλγερία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, η Αργεντινή, το Μεξικό και η Νιγηρία.

Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Τζιμ Ο' Νιλ, επινόησε το ακρωνύμιο BRIC. Σε ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε από την Global Policy Journal, προέτρεψε την επέκταση των BRICS.

«Το δολάριο ΗΠΑ παίζει υπερβολικά κυρίαρχο ρόλο στα παγκόσμια χρηματοοικονομικά», έγραψε. «Όποτε το Συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας έχει ξεκινήσει περιόδους νομισματικής σύσφιξης ή το αντίθετο, χαλάρωσης, οι συνέπειες στην αξία του δολαρίου και οι επιπτώσεις ήταν δραματικές».

Είναι σαφές ότι πολλές χώρες προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν την έκθεσή τους στο δολάριο.

Η εμπιστοσύνη στο αμερικανικό νόμισμα συνεχίζει να διαβρώνεται χάρη στον άσκοπο δανεισμό, τις δαπάνες και τη δημιουργία χρημάτων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η χρήση του δολαρίου από την Αμερική ως όπλο εξωτερικής πολιτικής κάνει επίσης πολλές χώρες επιφυλακτικές να βασίζονται αποκλειστικά στα δολάρια.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το μερίδιο του δολαρίου στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα έπεσε κάτω από το 59% στα τέλη του 2021, επεκτείνοντας την πτώση δύο δεκαετιών.

Είναι εντυπωσιακό ότι η πτώση της μετοχής του δολαρίου δεν συνοδεύτηκε από αύξηση των μετοχών της λίρας στερλίνας, του γιεν και του ευρώ, άλλων μακροχρόνιων αποθεματικών νομισμάτων. Αντίθετα, η μετατόπιση των δολαρίων ήταν προς δύο κατευθύνσεις: ένα τέταρτο στο κινεζικό ρενμίνμπι (γουάν) και τρία τέταρτα στα νομίσματα μικρότερων χωρών που έπαιξαν πιο περιορισμένο ρόλο ως αποθεματικά νομίσματα. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον εξαρτάται από τη ζήτηση δολαρίων για να υποστηρίξει τον περιττό δανεισμό και τις δαπάνες του. Ο μόνος λόγος που οι ΗΠΑ μπορούν να ξεφύγουν από τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα και το διαρκώς αυξανόμενο εθνικό χρέος στον βαθμό που το κάνουν είναι ο ρόλος του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Δημιουργεί μια ενσωματωμένη παγκόσμια ζήτηση για δολάρια και ομόλογα των ΗΠΑ που απορροφούν τη δημιουργία χρήματος και διατηρούν την ισχύ του δολαρίου. Τι θα συμβεί όμως αν αυτή η ζήτηση πέσει; Τι θα συμβεί εάν οι BRICS αναπτύξουν το δικό τους νόμισμα και δεν χρειάζονται πλέον δολάρια για συναλλαγές;

Εάν η ζήτηση για δολάρια μειωθεί, η αξία του δολαρίου θα διαβρωθεί γρήγορα. Αυτό σημαίνει ακόμη χειρότερο πληθωρισμό τιμών για τις ΗΠΑ. Και στο χειρότερο σενάριο, θα μπορούσε να καταρρεύσει εντελώς το δολάριο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...