Παγκοσμιοποίηση

Ο δρόμος προς ένα πιο παγκόσμιο γιουάν περνάει από τη Μόσχα

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Ρωσία την Τετάρτη χωρίς ιδιαίτερη πρόοδο όσον αφορά την ειρήνη στην Ουκρανία. Η Κίνα, ωστόσο, έχει πιέσει για βαθύτερους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς με τον βόρειο γείτονά της χρησιμοποιώντας το δικό της νόμισμα. Αυτό υποδηλώνει ότι ο δρόμος της ελάχιστης αντίστασης για τη διεθνοποίηση του γιουάν διατρέχει τώρα τη Μόσχα αντί από το Λονδίνο ή τη Σιγκαπούρη.

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν δεσμευτεί να αυξήσουν «σημαντικά» τους όγκους του εμπορίου έως το 2030 και δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν σταθερά το ποσοστό του διακανονισμού σε τοπικό νόμισμα, σύμφωνα με κοινή δήλωση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν φτηνή πολιτική συζήτηση, αν και μια πιο προσεκτική ματιά στις εξελίξεις μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία δείχνει ότι το κινεζικό νόμισμα κάνει ήδη μεγάλες εισβολές σε όλους τους τομείς της ρωσικής οικονομικής ζωής.

Το μερίδιο του γιουάν στις ρωσικές εξαγωγικές πληρωμές αυξήθηκε 32 φορές το 2022 στο 16% μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ρωσίας. Η χρήση του στις ρωσικές εισαγωγές εκτινάχθηκε επίσης στο 23% από 4%. Οι αποταμιεύσεις γιουάν αντιπροσώπευαν το 11% των συνολικών καταθέσεων συναλλάγματος της Ρωσίας τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με σχεδόν μηδενικές όταν ξέσπασε ο πόλεμος. Το κινεζικό νόμισμα έχει επίσης ξεπεράσει το δολάριο και το ευρώ ως το FX με τις περισσότερες συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Μόσχας.

Ποτέ άλλοτε το γιουάν - το οποίο δεν είναι πλήρως μετατρέψιμο - χρησιμοποιήθηκε τόσο ευρέως για το εμπόριο, τις ιδιωτικές αποταμιεύσεις και τις συναλλαγές συναλλάγματος σε μια οικονομία τρισεκατομμυρίων δολαρίων που κατατάσσεται τακτικά μεταξύ των μεγαλύτερων στον κόσμο. «Η λογική της αγοράς επικρατεί ως επί το πλείστον έναντι της γεωπολιτικής έως ότου μια μέρα δεν το κάνει», έγραψε ο Αλεξάντερ Γκαμπούεφ, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace.

Οι δυτικές κυρώσεις που περιόρισαν δραστικά την πρόσβαση του δολαρίου και του ευρώ της Ρωσίας λειτούργησαν ως παράγοντας ώθησης, ενώ η άνθηση του εμπορίου με την Κίνα χρησίμευσε ως έλξη. Η Ρωσία ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία και έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας τον Φεβρουάριο, ενώ οι συνολικές αγορές ενέργειας του Πεκίνου αυξήθηκαν στα 88 δισ. δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες, αυξάνοντας περισσότερο από 50% από την περίοδο που έληξε τον Φεβρουάριο του 2022. Οι κινεζικές επιχειρήσεις έχουν επίσης επεκταθεί στον βόρειο γείτονα, γεμίζοντας το κενό που αφήνουν τα δυτικά brands που εγκαταλείπουν τη χώρα.

Η Ρωσία είναι πλέον ο 5ος μεγαλύτερος χρήστης του κινεζικού νομίσματος, με το 2,3% των παγκόσμιων πληρωμών γιουάν, πίσω από το Χονγκ Κονγκ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σιγκαπούρη και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη SWIFT. Πριν από ένα χρόνο, η χώρα δεν έκανε καν την περικοπή για τις κορυφαίες 15: Το μερίδιό της στις πληρωμές σε γιουάν παγκοσμίως ήταν λιγότερο από 0,3%. Με αυτή την ταχύτητα, η Ρωσία είναι έτοιμη να γίνει ο μεγαλύτερος χρήστης γιουάν εκτός Χονγκ Κονγκ τα επόμενα δύο χρόνια.

Αυτή την εβδομάδα, η ρωσική κεντρική τράπεζα έκανε πιο δαπανηρή για τους εμπορικούς δανειστές να έχουν υποχρεώσεις σε δολάρια και ευρώ, αυξάνοντας τις υποχρεωτικές απαιτήσεις αποθεματικών σε «μη φιλικά» νομίσματα. Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος και οι κυρώσεις, τόσο περισσότερο εδραιώνεται το γιουάν στο χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα της Μόσχας. Εάν συνεχιστεί η τρέχουσα τροχιά, η Ρωσία θα γίνει πιθανώς η πρώτη μεγάλη οικονομία όπου το κινεζικό νόμισμα θα έχει ισότιμη θέση με το αμερικανικό και ευρωπαϊκό αντίστοιχο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Απαράβατος” όρος: Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει εγχώρια πυρομαχικά στην πιθανή απόκτηση μαχητικών F-16 Block 70

Αντιλαμβανόμαστε σε πόσο δεινή θέση βρίσκεται η Τουρκική πολεμική αεροπορία αφού ακόμη και μετά την τυχόν αναβάθμιση...
Ένοπλες Συρράξεις 0

"Έκρηξη" σε ΕΕ-Βαλκάνια: Σε θέση μάχης στην οριογραμμή ο σερβικός στρατός-Κείτονται στους δρόμους στρατιώτες της ΝΑΤΟϊκής KFOR (Βίντεο-Εικόνες)

Άγρια παρέμβαση Λαβρόφ κατά Δύσης-Τουλάχιστον 25 μέλη της νατοϊκής δύναμης KFOR και 52 Σέρβοι έχουν τραυματιστεί-Σε...