Παγκοσμιοποίηση
Ενημερώθηκε στις:

Η Τουρκία εξοπλίζει συνεχώς με drones το Κιργιστάν "στρώνοντας" το έδαφος για πολεμική αναμέτρηση με το Τατζικιστάν

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι αλήθεια ότι έχει απορροφήσει την προσοχή της Ρωσίας, με αποτέλεσμα η πάντα καιροφυλακτούσα Τουρκία να βρει την ευκαιρία για διεύρυνση της επιρροής της στην "νότια αυλή" της Μόσχας.

Είναι γνωστές οι  προσπάθειες της Τουρκίας για δημιουργία με όχημα τον Οργανισμό Τουρκικών κρατών,  μιας  "μίνι ΕΕ θα λέγαμε τουρκόφωνων κρατών στην Υπερκαυκασία".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευελπιστεί με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσει πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συμμαχία και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών του εν λόγω Οργανισμού.

Η συμμετοχή της Τουρκίας στον πόλεμο  στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων, είχε ως απώτερο σκοπό την επικοινωνία του Ανατολικού με το Δυτικό Αζερμπαϊτζάν με την κατάληψη του στρατηγικής σημασίας διαδρόμου του Ζangezur, και κατ' έπέκταση της Τουρκίας μέσω Αζερμπαϊτζάν με την Κασπία θάλασσα και μέσω αυτής με το Καζακστάν.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών, περιλαμβάνει το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, την Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν, καθώς και την Ουγγαρία και το Τουρκμενιστάν ως χώρες παρατηρητές, ενώ το Τατζικιστάν με το οποίο έχει σημαντικές συνοριακές διαφορές το Κιργιστάν δεν ανήκει στον εν λόγω Οργανισμό.

Παράλληλα η Τουρκία προβαίνει σε εξοπλισμό με drones του Κιργιστάν, σε μια προσπάθεια να επεκτείνει περισσότερο την επιρροή της στην χώρα, οδηγώντας την  ενδεχομένως σε στρατιωτική σύγκρουση με το Τατζικιστάν, όπως ακριβώς έκανε με το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία, με απώτερο σκοπό την διευκόλυνση των γεωπολιτικών φιλοδοξιών της αναφορικά με την όδευση του "δρόμου του μεταξιού", μέσω των χωρών του Οργανισμού του Τουρκικού κόσμου, με τελικό αποδέκτη την ίδια.

Σε σχετικό με το θέμα άρθρο αναφέρεται Διεθνές ΜΜΕ, κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα εξής:

"Το Κιργιστάν αγοράζει νέα παρτίδα τουρκικής κατασκευής drones''. Αξιωματούχος είπε ότι πρόκειται για τα UAV Aksungur και Anka.

Το Κιργιστάν αγόρασε μια νέα παρτίδα στρατιωτικών drones τουρκικής κατασκευής, ενισχύοντας έναν εναέριο στόλο που περιλαμβάνει ήδη μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα Bayraktar TB2.

Γράφοντας σε μια ανάρτηση στο Facebook στις 17 Ιανουαρίου, ο Daiyrbek Orunbekov, ο γραμματέας Τύπου της προεδρικής διοίκησης, συνέδεσε την απόκτηση των drones με την πρόσφατη ιστορία των συνοριακών συγκρούσεων με το Τατζικιστάν.

Ο Orunbekov προσδιόρισε τις νέες αγορές ως UAVs Aksungur και Anka, αλλά δεν παρείχε λεπτομέρειες ούτε για το πόσα έχουν αγοραστεί ούτε για το ποσό που καταβλήθηκε για αυτά. 

Ανέφερε ωστόσο, ότι η κυβέρνηση ήταν σε θέση να αντέξει οικονομικά τα drones μέσω οικονομιών που επιτεύχθηκαν με την περικοπή των μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους.

«Είναι σαφές ότι εάν η χώρα δεν μπορεί να αμυνθεί, τότε τα τριμηνιαία μπόνους και οι πρόσθετες πληρωμές στους κρατικούς υπαλλήλους δεν έχουν κανένα νόημα. Γι' αυτό είναι εντελώς άτοπο για τους συναδέλφους να αισθάνονται ταπεινωμένοι από τις υποτιθέμενες «περικοπές μπόνους», έγραψε ο Ορουνμπέκοφ στο Facebook.

Όταν αναφέρθηκε στην ανάγκη να αμυνθεί το Κιργιστάν, ο Orunbekov αναφερόταν αναμφισβήτητα στις φονικές συνοριακές συγκρούσεις του περασμένου έτους με το Τατζικιστάν.

«Μετά τις συγκρούσεις στο Μπάτκεν, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων», έγραψε, αναφερόμενος στην επαρχία της Κιργιζίας που επλήγη περισσότερο από αυτή τη σύγκρουση.

Το Κιργιστάν απέκτησε απροσδιόριστο αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 στα τέλη του 2021 και στη συνέχεια προστέθηκαν σε αυτό το συμπλήρωμα  μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar Akıncı τον επόμενο Οκτώβριο.

Τον Σεπτέμβριο, ο Πρόεδρος Sadyr Japarov επέβλεψε τα τελετουργικά εγκαίνια της παρθενικής βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών της χώρας, η οποία διοικείται από τη συνοριακή υπηρεσία, κλάδο της Κρατικής Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας.

«Θα ήθελα να τονίσω ότι οι προσπάθειες για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών μας επικεντρώνονται μόνο στην άμυνα», δήλωσε τότε ο Τζαπάροφ.

Ο Τζαπάροφ έχει πει αλλού ότι η κυβέρνηση της Κιργιζίας ξοδεύει «ποσά άνευ προηγουμένου» για την ενίσχυση των αμυντικών της δυνατοτήτων, αν και δεν προσέφερε συγκεκριμένα στοιχεία.

Ο αγώνας του Κιργιστάν να ενισχύσει το στρατιωτικό του οπλοστάσιο από τις πιο πρόσφατες αναταραχές στα σύνορα του Τατζικιστάν δεν επικεντρώθηκε μόνο στην αεροπορική δύναμη.

Τον Οκτώβριο, ο υπουργός Άμυνας Baktybek Bekbolotov ανακοίνωσε ότι το Κιργιστάν αγόρασε ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Pechora-2BM από την Λευκορωσία.

«Το σύστημα θα φτάσει στο εγγύς μέλλον και θα αναπτυχθεί στο Μπάτκεν», είπε τότε ο υπουργός.

Αυτή η κραυγή για τη δημιουργία ενός ισχυρού οπλοστασίου όπλων παίζει ενάντια σε έναν επίμονο παγετό στις σχέσεις μεταξύ Κιργιζίας και Τατζικιστάν μετά τις εχθροπραξίες τον Σεπτέμβριο που στοίχισαν περισσότερες από 100 ζωές, κυρίως μεταξύ αμάχων.

Και οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη για την πυροδότηση των συγκρούσεων."

Κλείνοντας , εκτιμούμε ότι μια νέα στρατιωτική σύγκρουση προετοιμάζεται επιμελώς στην Υπερκαυκασία, μεταξύ Κιργιστάν και Τατζικιστάν, με την Τουρκία να εξοπλίζει συνεχώς με drones το πρώτο, στα πρότυπα του πολέμου Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας.

 

 

 


 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...